İnsanlar ve Kullanıcılar Üzerindeki Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileri anlamak için doğru yerdesiniz.
Yoğun bir sosyal medya kullanıcısıysanız, sizin ve yaşıtlarınız üzerindeki olumsuz etkilerini düşünmek akıllıca olacaktır.
Sosyal medya olmadan hayatınızı hayal edemiyorsanız, muhtemelen sosyal ağ sitelerinin halk üzerindeki güçlü gücünün kurbanı oldunuz. Muhtemelen sosyal medyanın insanlar üzerindeki bazı olumsuz etkilerini de yaşamışsınızdır.
Ne yazık ki, sosyal medyanın kötü etkileri birçoğumuz için fazlasıyla gerçek. Gerçek insanlar üzerindeki her gün meydana gelen olumsuz etkilerine bir göz atalım.
Sosyal Medya Sizin İçin Ne Kadar Kötü?
Olumsuz etkilerinin hem fiziksel hem de zihinsel olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Dünyaya ve kendinize dair algınızı değiştirebilirler. Bazı olumlu etkileri, kesinlikle olumlu hikayeleri olsa da, dezavantaj sütununda da çok şey var.
Buna inanmıyor musun? Sosyal medyanın olumsuz etkilerinin bir listesi için okumaya devam edin. Bunlardan herhangi birini kendi hayatınızdaki sorunlar olarak görüyorsanız. Kullanımınızı azaltmanın, hatta sosyal medyayı kullanmayı tamamen bırakmanın zamanı gelmiş olabilir.
Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileri
1. Depresyon ve Anksiyete
Günde birkaç saatinizi sosyal medyada gezinerek mi harcıyorsunuz? Sosyal ağ sitelerinde çok uzun zaman harcamak ruh halinizi olumsuz etkileyebilir. Aslında, kronik sosyal kullanıcıların, anksiyete ve depresyon belirtileri de dahil olmak üzere, kötü ruh sağlığını bildirme olasılığı daha yüksektir.
Nedenini anlamak için fazla düşünmeye gerek yok. Sosyal medya, başkalarının hayatlarının özenle seçilmiş en iyi kısımlarını görmenizi sağlar ve bunları kendi hayatınızdaki olumsuzluklarla karşılaştırırsınız. Kendinizi diğer insanlarla karşılaştırmak, endişe ve mutsuzluğa giden kesin bir yoldur ve sosyal medya bunu yapmayı çok daha kolaylaştırdı.
Peki kendinize psikolojik bir sıkıntı yaşatmadan sosyal medyayı nasıl kullanıyorsunuz? Aynı araştırmaya (ve sağduyuya) yönelirseniz, sosyal ağlarda geçirmeniz gereken önerilen süre günde yaklaşık yarım saattir. Hayattaki diğer birçok olası hastalıkta olduğu gibi, tamamen ılımlılık ile ilgilidir.
Bir sosyal medya oturumundan sonra kendinizi üzgün hissediyorsanız, kullandığınız ağları ve takip ettiğiniz kişileri de göz önünde bulundurun. En sevdiğiniz müzisyenlerden gelen güncellemeleri gördükten sonra, siyasi tartışmaları ve kıyamet haberlerini okuduktan sonra endişe duymanız çok daha olasıdır.
2. Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileri arasında Siber zorbalık
Sosyal medyadan önce zorbalık sadece yüz yüze yapılabilen bir şeydi. Ancak, artık insanlar anonim olarak ya da değil, çevrimiçi ortamda başkalarına zorbalık yapabilir. Bugün herkes siber zorbalığın ne olduğunu biliyor ve çoğumuz bunun bir insana neler yapabileceğini gördük.
Sosyal medya, yeni insanlarla tanışmayı ve arkadaş edinmeyi kolaylaştırırken, aynı zamanda zalim insanların çok az çabayla başkalarını da parçalamasına olanak tanır. Zorbalık failleri, sosyal ağların sağladığı anonimliği insanların güvenini kazanmak için kullanabilir ve ardından onları akranlarının önünde terörize edebilir. Örneğin, sahte bir profil oluşturup bir sınıf arkadaşına arkadaşça davranabilir, ardından çevrimiçi ortamda onlara ihanet edip utandırabilirler.
Bu çevrimiçi saldırılar genellikle derin zihinsel yaralar bırakır ve hatta bazı durumlarda insanları kendilerine zarar vermeye veya kendi hayatlarını almaya yönlendirir. Ve ortaya çıktığı gibi, siber zorbalık sadece çocukları etkilemiyor. Yetişkinler de çevrimiçi istismarın kurbanı olabilir. Ekranlar yüzlerimizi gizlediğinden, sosyal medyada ve diğer web sitelerinde farkında bile olmadan bir pislik haline gelebilirsiniz.
3. FOMO (Kaybetme Korkusu)
Kaçırma Korkusu (FOMO), sosyal medyanın yükselişiyle aynı dönemde öne çıkan bir olgudur. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sosyal medyanın toplum üzerindeki en yaygın olumsuz etkilerinden biridir.
FOMO kulağa nasıl geliyorsa öyledir:
Başka birinin yaşadığı olumlu bir deneyimi kaçırmaktan korktuğunuzda hissettiğiniz bir tür endişe. Örneğin, birinin sizi dışarı davet edip etmediğini görmek için mesajlarınızı sürekli kontrol eder. Veya kimsenin siz olmadan havalı bir şey yapmadığından emin olmak için tüm gün Instagrama odaklanabilirsiniz. Başka bir sorumluluğunuz olduğu için gidemeyeceğinizi dışlanmış hissederek arkadaşlarınızın yapabileceği eğlenceli bir şeyin resimlerini de görebilirsiniz.
Bu korku, sosyal medyada gördüklerinizden sürekli yakıt alır. Artan sosyal ağ kullanımıyla, birinin şu anda olduğundan daha fazla eğlendiğini görme şansınız daha yüksek. Ve FOMO’ya tam olarak neden olan şey budur.
4. Gerçekçi Olmayan Beklentiler
Çoğu kişinin muhtemelen farkında olduğu gibi, zihnimizde hayata ve arkadaşlıklara dair gerçekçi olmayan beklentiler oluşturuyor.
Çoğu sosyal medya sitesinde ciddi bir çevrimiçi özgünlük eksikliği vardır. İnsanlar, heyecan verici maceralarını, sevdiklerini ne kadar sevdiklerini paylaşmak ve Instagram sayfalarını yoğun şekilde sahnelenmiş fotoğraflarla doldurmak için Snapchat’i kullanıyor.
Ama gerçekte, bunların hepsinin bir saçmalık olup olmadığını bilmenin hiçbir yolu yok. Görünüşte harika görünse de, bu kişi büyük bir borç içinde olabilir. Diğer önemli kişilerle kötü şartlarda ve bir doğrulama biçimi olarak Instagram beğenileri için umutsuz olabilir.
Bu karışıklıktan kurtulmanın basit bir yolu, herkesin sosyal medyada yalan söylemeyi bırakmasıdır. Ancak, asılsız olmaktan milyonlar kazanan Instagram etkileyicileri ve YouTuber’lar çağında, bu yakın zamanda olmayacak.
Önemli bir özdeyişi hatırlayın: Günlük yaşamınızı başka birinin öne çıkan olaylarına göre yargılamamalısınız.
5. Olumsuz Beden İmajı
Instagram ünlülerinden bahsetmişken, popüler Instagram hesaplarına bakarsanız, mükemmel şekilli vücutlarına pahalı kıyafetler giyen inanılmaz derecede güzel insanlar bulacaksınız.
Ve kimsenin şaşırmadığı bir şekilde, beden imajı artık neredeyse herkes için bir sorun. Elbette her gün (toplumun standartlarına göre) kusursuz olduğu söylenen bu kadar çok insanı görmek. Oresimlerden ne kadar farklı göründüğünüzün bilincine varmanızı sağlıyor. Ve bu durumda herkes sağlıklı sonuçlara varmaz.
Herkesin insan olduğunu hatırlamak gerçekten önemlidir. Hiç kimse her gün bir süper model gibi uyanmaz. Birçok insan vücutlarını geliştirmek için büyük çaba sarf etse de, fit görünen herkes için durum böyle değildir. Sosyal medyada şöhret arayışında olan birçok insan, daha çekici görünmek için kesinlikle sağlıksız yollar seçmiştir.
Sizi siz olduğunuz için seven insanlarla kendinizi kuşatın. Sahte Instagram güzelliği hakkında strese girmenize gerek kalmayacak.
6. Sağlıksız Uyku Düzenleri
Anksiyete ve depresyon olaylarını artırmanın yanı sıra, çok fazla zaman harcamanın kötü uykuya yol açabilmesidir. Çok sayıda araştırma, artan sosyal medya kullanımının uyku kalitenizi olumsuz etkilediğini göstermiştir.
Uyku düzeninizin düzensizleştiğini ve üretkenliğinizin düşmesine neden olduğunu düşünüyorsanız, sosyal medyada gezinme sürenizi kısaltmaya çalışın.
Bu, özellikle telefonunuzu geceleri yatakta kullanırken geçerlidir. Kendinize Facebook bildirimlerinizi kontrol etmek için beş dakika harcayacağınızı söylemek çok kolay. Ancak bir saat sonra dikkatsizce Twitter’da umurunuzda bile olmayan bazı saçmalıklar arasında gezindiğinizi fark edeceksiniz.
Dikkatinizi olabildiğince uzun süre tutmak için tasarlanmış algoritmalarının değerli uykunuzu da çalmasına izin vermeyin. Daha az uyku, daha düşük kaliteli uykuyla birleştiğinde tehlikeli bir kombinasyondur.
7. Genel Bağımlılık
Sosyal medya, sigara ve alkolden daha fazla bağımlılık yapar. Birçok insan için güçlü bir çekiciliği var ve bu da onları hiç düşünmeden her zaman kontrol etmelerine yol açıyor.
Sosyal ağlara bağımlı olup olmadığınızdan emin değilseniz, herhangi bir sosyal medya hesabını kontrol etmeden en son ne zaman tam bir gün geçirdiğinizi hatırlamaya çalışın. Biri sizi takip etmeyi bıraktığında reddedilmiş hissediyor musunuz? Ve en sevdiğiniz sosyal ağlar yarın tamamen ortadan kaybolursa, yokluk sizi boş ve depresif hissettirir mi?
Günün sonunda, sosyal medya siteleri, size çok sayıda reklam gösterebilmeleri ve daha fazla para kazanabilmeleri için sizi mümkün olduğunca uzun süre kaydırmaya devam etmek isterler. Dikkat ekonomisi nedeniyle, bu sitelerin mümkün olduğunca uzun süre gözlerinizin üzerinde olması gerekir.
Sosyal medya kullanımında aşırıya kaçıyor olmanız, tüm sosyal ağ hesaplarınızı silmeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak, bırakmanın sizin için en iyi çözüm olduğunu düşünüyorsanız, bu kötü bir fikir değil. Yardıma ihtiyacınız varsa, sosyal medyayı tamamen bırakma kılavuzumuza bakın.
Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileriyle Nasıl Başa Çıkılır?
Her şeyde olduğu gibi sosyal medyanın da iyi ve kötü yönleri var. Sosyal medyanın birçokları için olumsuz etkilerinden bazılarını tartıştık. Ancak kişisel olarak sizin için daha fazla yardım mı yoksa zarar mı olduğuna karar vermesi gereken kişi sizsiniz.
Sosyal medyanın hayatınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız, kullanmayı bırakın. Ancak kalmaya karar verirseniz. Sosyal medyada daha az zaman harcamanın ve böylece daha sağlıklı bir ilişki sürdürmenin yolları var.