Sosyal medyanın hayatımızdaki etkisi giderek artıyor. Bilgiyi yaymak ve bir topluluk oluşturmak için kullanılır. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri Facebook kullanıyor ve Türkiye’deki İnternet kullanıcılarının yaklaşık %70’i de Instagramda. Sosyal ağlar, üyeleri arasındaki etkileşimlerden beslenir ve büyüdükçe gücü de artar. İnternet kullanıcıları sosyal medya aracılığıyla benzer ilgi alanlarını paylaşan diğer kullanıcıları görebilir ve sanal dünyalar yaratabilirler. Bu sosyal ağlar, sorunların görünürlüğünü artırabilir ve gücü az sayıdan çoğa kaydırabilir.
Sosyal uygulamaların eğitim üzerindeki etkisinin çeşitli sonuçları vardır ve bunlar olumludan olumsuza doğru değişir. Sosyal ağ, bilgeliği teşvik edebilir ve insanların öğrenme şeklini değiştirebilir, ancak aynı zamanda yıkım da yaratabilir. Ağlardaki eğitim üzerindeki etkisi, insanların onu nasıl kullandığına ve nasıl kullandığına bağlıdır.
Sosyal Ağların Etkisi
Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, öğrencilerin %57’si sosyal medyayı akademik olmayan nedenlerle kullanıyor. Bu öğrencilerin çoğunluğu sosyal medyayı vakit geçirmek ve arkadaşlarıyla sosyalleşmek için kullanmaktadır. Öğrenmeden kaynaklanan bu dikkat dağıtıcı unsurlar, düşük akademik performansa yol açabilir. Ayrıca, öğrencilerin %52’si sosyal medya kullanımının öğrenme etkinliklerini önemli ölçüde etkilediğini bildirmiştir.
Türkiye’deki vatandaşlar son seçimleri ve önümüzdeki yılları anlamlandırmaya çalışırken, Teknolojinin Sosyal Medyadaki Politikaya Etkisi güncel ve önemli bir konudur. Teknolojinin siyasete etkileri hem olumlu hem de olumsuzdur ve araştırmacılar sosyal medyanın hem olumlu hem de olumsuz etkilerini araştırmaktadır. Sosyal medyanın siyasi sistemleri:
- İstikrarsızlaştırabileceği
- Yoğunlaştırabileceği
- Zayıflatabileceği
Sonucuna varıyorlar.
Teknolojinin siyaseti etkilemesinin en önemli yollarından biri finansaldır. Siyasi adaylar, kampanya fonlarını artırmak için bağışçıları çekmek için teknolojiyi kullanıyor. Teknolojik gelişmelerle ilişki kurma eğiliminde olan gençler gibi belirli bir demografiyi hedefleyebilirler. Sosyal medyayı kullanmak, bir adayın seçim günü için önemli olan notunu yükseltmeye de yardımcı olabilir.
Teknolojinin Evrimi
Teknolojinin evrimi, özellikle son on yılda müzik dünyası üzerinde derin bir etkiye sahip oldu. Kültürler arası etkileşimleri basitleştirirken, daha geniş bir müzik türü yelpazesinin kapılarını da açmıştır. Örneğin, hip hop bir zamanlar çoğu Afrika ülkesine yabancıydı, ama artık norm haline geldi.
Müzik akışı hizmetlerinin yükselişi, müzik türlerinin yaratılmasını mümkün kıldı. Sanatçılar, müziklerini ücretsiz platformlar aracılığıyla tanıtarak geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlar. Benzer şekilde, sosyal medya platformları onlara büyük kitlelere ve görünürlük için tonlarca fırsata erişim sağlar. Endüstri, modern müzik tüketicisinin taleplerini karşılamak için değişiyor.
Sosyal medyanın hayatımızdaki etkisi adlı haberimiz sizce yararlı oldu mu? Teknolojinin yararları ve zararları adlı habere de bakmak ister misiniz?