İnsanların %71’inin, sosyal ağlarda takip ettikleri markalardan satın alma olasılığı daha yüksektir. Artık çoğu şirketin hesabı var: örneğin, Nike’ın 90 milyon abonesi olan bir Instagram hesabı ve PlayStation’ın yaklaşık 17 milyon takipçisi olan bir Twitter hesabı var. Kitlenin dikkati nasıl çekilir? İnsanların dilinde iletişim kurun, kendinizi satışlara kaptırmayın ve insanların sosyal medya feed’lerinden kaybolmayın. Makalede bir işletme hesabının ne olduğunu, neden bir içerik planına ihtiyaç duyulduğunu ve markanızı tanıtmak için hangi hizmetlerin yardımcı olabileceğini aktaracağız.

Sosyal Ağlarda Bir İşletme Hesabı Neden Gereklidir?

Bir işletme sayfası, hedef kitlenizi hızlı bir şekilde etkilemek ve sadakatlerini kazanmak için bir fırsattır. Modern tüketicilerin bilgiyi web sitelerinde aramak veya yöneticiyle iletişime geçmek için zamanları yoktur. Sizi iki tıklamayla ve hashtag yardımıyla bulmak, bir mesaj yazmak ve hızlı bir şekilde cevap almak isterler. Bir işletme hesabının verebilecekleri:

  • En geniş izleyici kitlesine erişim;
  • İnsanlarla doğrudan iletişim;
  • Müşteri sadakati: aboneleri çabucak müşteriye çevirebilme imkanı.

Müşteri Çekmeyi Engelleyen En Yaygın 7 Hata

Sosyal Aglarda Bir Isletme Hesabinin Devamliligi Nasil Saglanir 1

Yayınlarınız yalnızca birkaç yorum alıyor ve yeni abonelere ulaşmıyor mu? Bu yedi hatadan birini yapıp yapmadığınızı kontrol edin.

1. Müşterinizi hedeflemiyorsunuz

Promosyonun 1 numaralı kuralı: hedef kitleyi tanımlayın ve ilgilerini çeken şeyler yayınlayın. Ürününüz çocuklu anneler için tasarlanmışsa ve siz yeni iPhone ile ilgili gönderilen komik görselleri paylaşıyorsanız, herhangi bir sonuç elde edemezsiniz. Bir müşterinin ayrıntılı bir portresini oluşturmak için şu soruları cevaplayın:

  • Yaşları ve cinsiyetleri ne?
  • Nerede yaşar ve neler yapar?
  • Neleri arzu eder ve nelerden korkar?
  • Ürününüz müşterilerin hangi problemlerine çözüm olur?

Bu soruları yanıtlayarak, hedef kitlenin bir tasvirini elde edersiniz. İçeriği ve markanın ses tonunu buna dayanarak seçin.

2.Satışa odaklısınız

Reklam yayınlarınız ne kadar fazlaysa satış seviyenizin de o kadar yüksek olacağına mı inanıyorsunuz? İstatistiklere göre, feed’lerde görülen paylaşımlar baskın bir şekilde marka veya ürün reklamı yapıyorsa, kullanıcıların %45’i marka takibini bırakıyor.

Aboneler sosyal ağlara yararlı bilgiler almak ve eğlence gelir. Son çeyrekte şirketinizin elde ettiği başarılar hakkında bir rapor yazmayın. Bu başarıların müşterilerin yaşamlarını nasıl iyileştireceğinden bahsedin, faydalı ipuçları paylaşın veya yeni bir ürün hediyeli yarışma başlatın.

3.Paylaşımlarınızda bir düzen yok

Ayda bir paylaşım yaparak sonuç elde edemezsiniz. Akışı düzenli olarak beslemek için bir içerik planı yayınların paylaşım tarihleri ve konuları hakkında bir kılavuz oluşturun. Not alın:

  • Hangi sosyal ağlarda yayın yapacağınızı;
  • Hangi günler ve hangi saatlerde paylaşacağınızı;
  • Yayın kategorilerini;
  • Aylık yayın planını.

4.Yanlış zamanda yayınlıyorsınuz

Bir yayın, yayınlandıktan hemen sonra ne kadar çok tepki alırsa, sosyal ağda da o kadar iyi sıralanır. Bu nedenle, hedef kitleniz online olduğu ve yayının çıkış zamanı çok önemlidir. Yoğun saatler sabah, öğle ve akşamdır. Yayınların serbest bırakılma zamanları üzerinde denemeler yapın ve sonuçları gözlemleyin.

5.Hedef kitlenizi etkileyemiyorsunuz

Boşuna yazmayın ve pazarlamayı kişiselleştirin. Metinlerde, abonelerinizle iletişime geçin, ilgi alanları ve sorunları hakkında konuşun, sorular sorun, yorumlara ve mesajlara yanıt verin, Instagram‘da hikayeler yayınlayın. Sütunları çeşitlendirin: insanları iletişime sokmak için anketler ve yarışmalar düzenleyin.

6.Tek bir sosyal ağla sınırlısınız
İşletmeniz yalnızca tek bir sosyal ağda temsil ediliyorsa, hedef kitlenizin bir bölümünü kaçırabilirsiniz. Potansiyel müşterilerin zaman geçirdiği üç veya dört hizmette hesap oluşturun. Farklı akışlarındaki içerikle tekrara düşmemeye ve erişimi genişletmek için hesapların çapraz tanıtımını kullanmamaya gayret edin.

7.Göstergeleri doğru bir şekilde değerlendirmiyorsunuz
Çok sayıda like (beğeni) ve repost (tekrar iletim) almaktan memnun musunuz? Ancak aboneler müşteriye dönüşmezse, promosyon stratejisini değiştirme zamanı gelmiş demektir. Kaç kişinin fiyatla ilgilendiğini, siteye gittiğini veya doğrudan ürün hakkında soru soran bir mesaj yazdığını takip edin.

İşletme Hesabı Kontrol Listesi

Sosyal Aglarda Bir Isletme Hesabinin Devamliligi Nasil Saglanir 2

Neden promosyon stratejisini düzenli olarak gözden geçirmeniz, rakipleri incelemeniz gerekir ve bir işletme hesabı nasıl oluşturulur? Markanızı tanıtmak için yapılması gereken yedi ana adımdan bahsedeceğiz.

1.İçerik ve hesap üzerinde düzenli olarak çalışın

Sosyal ağlarda trendler ve kullanıcı talepleri çok hızlı değişir. Popüler kalmak için stratejinizi düzenli olarak gözden geçirmeniz gerekir:

  • İçerik planını sürekli test edin: insanlar hangi yayınlara yanıt verirken hangilerini reddediyor;
  • Profil kapağını düzenli olarak güncelleyin: ilgili bilgiler içerdiğinden emin olun;
  • Takipçilerinize neyin ilgilerini çektiğini sorun.

2.Hedef ve strateji oluşturun
Neden sosyal ağlara ihtiyacınız var? İmajınızı iyileştirmek, tanınırlığı, sitedeki trafiği artırmak veya on eğitim kursu satmak? Hedefler her sosyal ağ için farklı olabilir. Bunları not alın ve ardından her bir hedef için bir promosyon stratejisi hazırlayarak uygun içeriği yayınlayın.

3.Rakipler üzerinde çalışın
Rakiplerinizin sayfalarını analiz edin ve aşağıdaki soruları cevaplayın:

  • Promosyon için hangi sosyal ağları kullanıyorlar?
  • Ne sıklıkla yayın yapıyorlar?
  • Cevap nasıl?
  • İnsanlar en çok hangi ürün veya servislerden hoşlanıyor?
  • Neler negatif reaksiyona sebep olabilir?

Bu verilere dayanarak kendi içerik planınızı oluşturun ve hedefi on ikiden vurun.

4.Görsel bileşene dikkat edin
Beyin görüntüleri kelimelerden 60.000 kat daha hızlı işler. Bu nedenle bir işletme hesabının görsel tasarımının önemi, metin içeriğinin öneminden aşağı kalmaz. Markanızın kurumsal kimliğini kullanın: kurumsal renkler, yazı tipleri, logo.

Marka oluşturma nasıl yapılır? Tasarımcıya başvurun veya Logaster gibi online üreteçlerden birini kullanın. Hizmet, birkaç dakika içinde başarılı bir tanıtımı garanti altına alacak tam bir kurumsal kimlik paketi oluşturacaktır.

5.Faydalı servisleri kullanın

Buffer otomatik bir yayın zamanlayıcıdır. Farklı sosyal ağlarda yayınlarınızı planlayın, tarih ve saati belirleyin hizmetin kendisi paylaşımlarınızı yayınlasın.

BuzzSumo. Hizmet, Facebook, Twitter, Pinterest ve Reddit‘te çeşitli konularda en popüler içeriği bulacaktır. Buradan yeni paylaşımlar için fikir edinebilirsiniz.

Canva grafik oluşturmak için bir web sitesidir: resme hızlı bir şekilde metin ekleyebilir, bir kolaj, infografik veya sunum oluşturabilirsiniz.

6.CRM uygulayın
CRM
(Customer Relationship Management), her bir müşteri hakkında eksiksiz bilgileri tek bir veritabanı kullanarak barındıran otomatik bir müşteri ilişkileri yönetimi sistemidir. Sosyal ağlar için CRM, her müşteri için profilini temel alarak bir veritabanı oluşturabilir, satış hunileri ayarlayabilir ve yazışma ve analiz için şablonlar oluşturabilir.

7.İstatistikleri gözlemleyin
Kitle etkinliğini izlemek için analitik kaynakları kullanın. Sosyal ağlardaki “İstatistikler” bölümünde, abonelerin yaşını, cinsiyetini ve konumlarını öğrenebilirsiniz. Google Analytics‘te ise sosyal ağlardan siteye kaç ziyaretçi geldiğini ve ne kadar süre orada kaldıklarını.

Sonuç
Sosyal medya pazarlaması olmadan iş tanıtımı mümkün değildir. Ancak yanlış kaynak, hedef kitle ve içerik seçimi tüm çabaları boşa çıkarabilir. Sonuca ulaşmak için sistematik hareket edin:

  • Öncelikle konumlanmanıza karar verin, ana mesajı formüle edin, kurumsal kimlik oluşturun ve sadece bunlardan sonra promosyona başlayın.
  • Kitlenin sosyal ağlardaki temel kaynağınız olduğunu unutmayın. Güvenlerini kazanmaya odaklanın. Satış getirmeyen yayınlar bile marka bağlılığını arttırır ve insanları satın alıma hazırlar.