Ana Sayfa Haberler Sony Playstation PS4 ve Microsoft XBox

Sony Playstation PS4 ve Microsoft XBox

0

ps-xbox

Kasım 2013’de ABD de piyasaya sürülen Microsoft XBox One ürününü bir çok ülkeyle birlikte Eylül 2014 ayında Türkiye’de de pazara sunulacak. Geçmiş aylarda Türkiye’de pazara giren Sony Playstation PS4 ile beklenen konsol savaşı başlayacak. Kullanıcılar hangisini tercih etmek konusunda karar verirken zorlanacaklar.

Farklı bir açıdan bakarsak, oyun konsollarının sekizinci nesil yeni ürünleri ile birlikte tarihte ilk defa bire bir teknik karşılatırma yapma imkanı var. Uzun yıllardır pazara sunulan tüm cihazlarda, konsollar tamamıyla kendilerine özgü mimari ve işlemcilerle sunulmaktaydı. Karşılaştırmalar (bit, flop) gibi genel özelliklere göre veya ekrandaki görüntü çizgilerinin sayısı, içerdikleri MIDI cihazları gibi çok spesifik alanlarda yapılmaktaydı. Ancak yeni Sony Playstation PS4 ve XBox One cihazları, her ikisi de neredeyse aynı x86 AMD APU işlemcisi ve mimarisi ile aslında güçlü birer PC’ler. Bu sayede donanımsal özellikleri, teknik kapasiteleri tıp ki iki x86 diz üstü bilgisayarı veya ARM temelli Android tableti karşılatırır gibi karşılaştırılabiliyor.

Sony Playstation PS4 ve XBox One İşlemci Karşılaştırması

Hem Microsoft hem Sony yeni konsolları için yarı-özelleştirilmiş AMD işlemci tercih etti. AMD’nin üretici firması TSMC tarafından sunulan 28 nm boyutlu 8 çekirdekli Jaguar işlemcisi, Radeon 7000 serisi grafik işlemcisi ile birlikte gelmekte.

Grafik işlemcisini sonraki bölümde bahsedeceğiz. Bilindiği kadarıyla XBox One içerisindeki işlemci ve PS4 içerisindeki işlemci birebir aynı; sadece XBox One’ın işlemcisi 1.75GHz saat hızında çalışırken PS4’ün kü 1.6 GHz de çalışmakta.

Jaguar işlemcisi kendi başına çok iddalı bir işlemci değil. İki ve dört çekilrdekli sürümleri AMD tarafından dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için üretildi. Eğer donanım gücü olarak karşılaştırmak gerekirse Intel’in Bay Trail Atom işlemcisi ile aynı performansı sunmakta. Ancak 8 çekirdekli konsol sürümü ile PS4 ve XBox One özellikle multitasking “çoklu görevi aynı anda yapma” konusunda önemli bir işlemci gücüne sahipler. Bu sayede özellikle film, müzik, internet, oyun işlemlerini birarada yapmak hızlanmakta. Ayrıca iki işletim sistemini aynı anda yanyana çalıştıran XBox One için çoklu görev daha da önemli.

XBox One az da olsa daha hızlı bir işlemciye sahip olsa da oyun performansına etkisi açısından çok ayırd edici bir özellik değil. Temel fark olarak görebileceğimiz en önemli özellik XBox One’da oyun yazılımları sekiz çekirdeğin sadece altısına erişebilmesi. İki çekirdek farklı dahili işlemler için rezerve edilmiştir. Bu açıklamayı Microsoft oyun geliştiricilere daha önce yapmıştı. Sony PS4 de bu tip bir kısıtlama olup olmadığı bilinmiyor, Sony’den bu yönde bir açıklama yapılmadı.

Sonuç olarak performans açısından ciddi bir farka sahip değil ve oldukça yakınlar. Asıl olarak grafik işlemcisinin farklılıkları nihai performansda öne çıkmakta.

PS4 ve XBox One Grafik İşlemcileri Karşılaştırması

Yine ortak AMD mimarisi kullanılması nedeniyle, grafik işlemcileri de teknolojik olarak çok farklı değil. Temel fark PS4 içerisindeki grafik işlemci fiziki olarak daha büyük.

Ancak grafik performansı açısından önemli farklar mevcut. Bilgisayar terimleri ile konuşursak, XBox One,  Radeon HD 7790’ın içindeki giriş seviyesi Bonaire GPU grafik işlemcisine sahip. Sony PS4 Radeon 7870 içerisindeki orta seviye Pitcairn grafik işlemcisine sahip. Sayısal değerlere bakarsak, XBox One 786 gölgelendirici işlemci içeren 12 hesaplama birimine sahip. PS4 1152 gölgelendirme işlemcisine sahip 18 hesaplama birimine sahip. XBox One grafik işlemcisi çok az da olsa daha hızlı saat döngü hızına sahip. XBox One grafik işlemcisi 853 MHz hızında çalışırken PS4 grafik işlemcisi 800 MHz de çalışmakta.

Özetle, PS4’ün grafik işlemcisi XBox One’dakine göre %50 daha yüksek performansa sahip. XBox One’ın daha yüksek saat hızı bu açığın çok azını kapatır. PS4’üm %50 daha fazla hesaplama birimi ile sonuç performası çok daha iyi. Bunun yanında Microsoft XBox One’ın grafik gücünün yüze onunu Kinect için rezerve edildiğini açıkladı. Sony’de ise böyle bir ayırım olmadığı için tam performansla grafikleri çok daha iyi.

Saat hızları ve hesaplama işlemcileri sayıları arasındaki farklılıkların yanında, iki grafik işlemcisi birebir aynı. Her ikisi de Open GL 4.3, OpenCL 1.2 ve Direct 3D 11.2 destekleyen Graphics Core Next (GCN) mimarisine sahip.

İki konsol arasındaki diğer bir fark da bir sonraki bölümde bahsedeceğimiz bellek veriyolu bant genişliği. Bu konuda detaylar oldukça teknik ve incelikli.

Sony Playstation PS4 ve XBox One Bellek Karşılaştırması

İki konsolu bellek açısından karşılaştırdığımızda Microsoft Xbox One,

  • Okuma ve yazma olmak üzere her iki tarafa 102 GB/san olmak üzere toplamda 204GB/san bant genişliği sunar.
  • 32 MB süper-hızlı katıştırılmış (embedded)  SRAM ile çok büyük bir avantaj. PS4 ise,
  • En fazla 176GB/san bant genişliği sunan 8 GB GDDR5 belleğe sahip.

Eğer Xbox One’daki ESRAM cache bellek olarak çok iyi kullanılırsa, ana sistemdeki bellek bant genişliği ile olan büyük fark sorunu çözülür. Bu doğrultuda Microsoft ESRAM kullanımını verimli hale getirdiğinde ve yazılım geliştiriciler de ESRAM’i olması gerektiği gibi kullandığında çok önemli performans farkları ortaya çıkacak. Microsoft Directd3D ve GCN üzerinden AMD’nin Mantle API sini destekleyerek yazılım geliştiricilerin grafik işlemcisinin temel elektroniğine kadar alt seviyesine erişmelerine ve bu sayede performansı arttırmalarına imkan sağlamakta. Şu an için PS4 bu imkana sahip değil.

Oyunlarda Teknik Özellikler Ne Fark Yaratacak?

Oyun konsollarını artık birebir teknik özellikleri ile karşılaştırmak çok güzel. Özellikle eğer Sony PS4 fanatiği iseniz, donanım performansı olarak PS4 açıkça Xbox One’I geçmekte. Ancak teknik üstünlük kendi başına çok fazla bir şey ifade etmemekte. Asıl önemli konu Sony, Microsoft ve oyun geliştiricilerin donanımların bu özelliklerini nasıl kullacakları ile ilgili. Başlangıçta daha güçlü grafik işlemcisi ve sade bellek yapısı ile PS4’ün öne çıkacağı düşünüldü. Örnek olarak Battefiled 4 oyunu PS4’de 1600×900 çözünürlük sunar. Xbox One’da daha düşük 1280×720 çözünürlük sunmakta. Bu da PS4’ün %50 daha yüksek grafik performansını kanıtlamakta. Gelecekte Microsoft’un ESRAM belleğinin avantajları ortaya çıkmaya başladığında durum daha farklı gelişir. Ancak PS4’ün grafikteki ana motor gücü üstünlüğü her zaman Sony Playstation PS4 tarafına avantaj sağlayacak.

 

Bir oyuncu olarak özellikle 3 metreden televizyonda oyun mu oynuyorsunuz? Her iki donanımda da aynı ışıklandırma, aynı tekstüre, aynı gölgelendirmeyi göreceksiniz. Görüntü tazeleme hızı, yüksek çözünürlük ve grafik için PS4 teknik olarak daha üstün özellikler sunmakta.