Akıllı telefon dünyasında üreticilerin en büyük kozlarını oynadığı bu günlerde Samsung‘da yeni amiral gemisi serisi olan S21 ailesini 14 Ocakta gerçekleştirdiği Unpacked Etkinliğinde tanıttı. Son derece heyecanlı ve güzel bir atmosferde geçen bu lansmanda yeni bir kulaklık modeli 1 adet akıllı saat ve 3 adet S21 modeli tanıtıldı.
S21 serisinin en küçük üyesinin tanıtımını yapmıştık , fakat asıl merak uyandıran ise tabi ki de S21 Ultra .
Cihazlar sentetik benchmark testlerine göre hemen hemen birbirlerine çok yakın skorlar alsa da Serinin tartışmasız en Premium üyesi S21 Ultra bir çok farklı detayıyla kullanıcılara göz kırpıyor.
Bir önce ki amiral gemisi serisinin Ultra modeline yakın izler taşıyan bu modelde radikal bir değişikliğe gidilerek 3K çözünürlükle birlikte adaptive ekran teknolojisi aktif bir şekilde çalışacak , serinin diğer modellerinde alınan kararla 3K desteğinin olmaması kullanıcıların hoşuna gitmeyen bir detay oldu.
Adaptive ekran teknolojisi kullandığınız uygulamalara göre ekran yenileme oranını kendi kendine ayarlayacak , kısaca anlatmak gerekirse bir video izlediğinizde 48 ya da 60 Hz değerinde izlerken bir oyun oynadığınızda 96 ya da 120 Hz tazeleme oranıyla ekran deneyimini yaşayacaksınız.
Bu pil tüketimi için atılmış güzel bir adım fakat ben her şekilde 120 Hz kullanacağım diyen kullanıcılarda bu özelliği yardımcı yazılımlar ile aktif edebilir.
S21 Ultra tasarım detaylarına bakıldığında ön panel olarak S20 Ultra ile birebir görünürken , cihazın arka tarafı Note 20 Ultra‘yı andıran bir kamera dizilimine sahip.
Ayrıca HDR10+ desteğine sahip olan bu muhteşem ekran Corning Gorilla Glass Victus koruması ile birlikte son teknoloji ile son kullanıcıya sunulmakta , adeta bir şaheser olduğunu söyleyebiliriz.
Kamera konusunda bu senenin lider kamera özelliklerine sahip olduğun düşündüğümüz S21 Ultra ;
TEMEL DONANIM
- Yonga Seti (Chipset) Samsung Exynos 2100
- CPU Frekansı 2.9 GHz
- CPU Çekirdeği 8 Çekirdek
- Ana İşlemci (CPU) 1x 2.9 GHz ARM Cortex-X1
- 1. Yardımcı İşlemci 3x 2.8 GHz ARM Cortex-A78
- 2. Yardımcı İşlemci 4x 2.2 GHz ARM Cortex-A55
- İşlemci Mimarisi 64-bit
- Grafik İşlemcisi (GPU) Mali-G78 MP14
- CPU Üretim Teknolojisi 5 nm
- Bellek (RAM) 12 GB
- RAM Tipi LPDDR5
- Dahili Depolama 128 GB
- Dahili Depolama Biçimi UFS 3.1
a) İşlemci konusunda her ne kadar serinin yardımcı işlemcisi Snapdragon 888‘in gerisinde kalsa da Exynos 2100 bu senenin rakipsiz olarak tabir edilen Apple‘a ait A14 Bionic işlemcisini açık ara farkla sentetik testlerde geride bıraktı. Eğer stabil bir yazılım desteği verilirse Exynos 2100 , Snapdragon 888′i de geride bırakacak platformun lideri Huawei‘nin gözde işlemcisi Kirin ile yarışma fırsatı bulacaktır. Ayrıca Samsung Exynos 2100‘le birlikte pazarın diğer rakip firmalarına işlemci desteği sağlayacak , firma bu nedenle Exynos için büyük yatırımlar yaparak liderliğe oynayacaktır , ve muhtemelen önümüzde ki yıllarda Qualcomm & Samsung birlikteliği son bulacaktır.
Pil konusunda geçen yıla oranla radikal bir değişikliğe gitmeyen Samsung bu modelde de rakamsal bir değişikliğe gitmeyerek sarj desteği ve pil boyutu konusunda bir değişiklik yapmadı. Fakat bir önce ki satırlarımda da belirttiğim gibi pil boyutu her ne kadar aynı kalsa da adaptive ekran teknolojisi pil konusunda önemli bir fark sağlayacaktır.
Cihaz ayrıca bu yıl alınan bir karar ile S Pen desteği de kapsıyor , fakat S Pen Samsung Online Store ve Mağazalarda satılacak bir kılıf ile kullanılabilecek , bu diğer akıllı telefon üreticilerin basic görünümlü aksesuarlara astronomik rakamlar talep etmesinden ziyade kullanıcının gerçekten de işine yarayabilecek bir detay.
Cihaz her açıdan Premium özelliklere sahip ve son kullanıcıya vaad ettiklerini veriyor , fakat fiyat konusunda yüksek fiyat politikası tutumunu devam ettiren Samsung 15.000-17.000 TL fiyat etiketiyle S21 Ultra’yı pazara sundu.