Bilgisayarınız içerisinde mevcut olan işletim sistemi haricinde faklı deneyimler elde edebilmeniz için kurulu bulunan sistemin silinerek yenisinin kurulmasına gerek kalmadan, mevcut sistem üzerinde kurulabilmesini sağlayan yazılımlar bulunmaktadır. Bu yazılımların kullanımı ile mevcut kurulu olan işletim sistemi içerisinde farklı sistemler kurularak kullanılması mümkündür. Bu yazılımlar ile kurulan işletim sistemlerine sanal pc ya da sanal bilgisayar denilmektedir. Kurmuş olduğunuz sanal bilgisayarlar da bazı durumlarda donanımsal olarak problem yaşanıyor olsa da %80 oranında olumsuz bir durum yaşanmamaktadır.
Daha öncesinde kuracak olduğunuz işletim sisteminin kullanmakta olduğunuz bilgisayar için uyumlu olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Donanım uyumu için bir sürücü ihtiyacı duyulması durumunda bu sürücülerin hazır bulundurulması, zaman kaybına uğramadan kurulumu tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Özetleyecek olunursa sanal pc kurulumu, temelde yazılımsal bir kurulum anlamına gelmektedir. Bir yazılım yardımı ile mevcut sistemin içerisinde farklı bir işletim sistemi kurma şeklinde de ifade edebiliriz. Windows kullanıcılarının farklı tabanlarda sistemler kurabilmeleri için yapmaları gereken ekstra işlemler bulunduğunu da belirtmek isteriz. Windows içerisinde, yine farklı bir sürüm Windows işletim sistemi kurulumu için ekstra işleme ihtiyaç duyulmazken, Linux ya da Mac OS işletim sistemleri için HDD üzerinde istenilen partların oluşturulması gerekmektedir. HDD’nin hazırlanabilmesi için sizlere tavsiye edeceğimiz yazılımlardan biri Partition Magic’dir. Basit bir hdd bölme ve biçimlendirme yazılımı olarak kullanabilirsiniz.
Sanal PC Yazılımları
Sanal bir PC için ihtiyacınız olabilecek yazılımlardan birkaçına değinelim. Tavsiye edilen sanal pc kurulum yazılımlarından biri Microsoft tarafından servis edilen Microsoft Virtual PC yazılımıdır. Bu yazılım ile Windows yazılımı içerisinde HDD part sorunu yaşamadan rahatlıkla Windows işletim sistemi kurulabilmektedir. Kuracağınız işletim sisteminde tüm Windows‘larda olduğu gibi internet gezgini Explorer ve benzeri yazılımlar kurulu olarak gelmektedir. Diğer sanal pc yazılımları ise VMware ve VirtualBox olarak sıralanabilir.
Windows içerisinde bir Linux, Linux içerisinde bir Windows işletim sistemi kurulumu, bu yazılım ile de yapılabilmektedir. Her iki yazılım bir emulator olarak kullanılmaktadır. Yükleme sırasında ihtiyacınız olan BIOS yansıtılarak size kurulum imkanı sunulmaktadır.
Sanal PC Niçin Kullanılır?
Farklı işletim sistemleri için birden çok bilgisayar kullanmanıza gerek kalmaz ve bu durumda enerji tasarrufu sağlanır. Aynı şekilde yer tasarrufu da sağlanmaktadır.
Örneğin, bilgisayarınızı Windows 7 ile kullanıyorsunuz. Fakat Windows XP ile çalışabilen bir program kullanmanız gerekiyor. Bu durumda Windows 7 içerisine sanal olarak Windows XP kurabilirsiniz.
Ayrıca Farklı sistemleri deneyerek yönetim ve denetim tecrübesi elde edilebilir.
İşletim sistemleri arasında hızlı geçiş imkânı sunar. Bilgisayarınız yeniden başlatmanıza gerek kalmaz.