Ana Sayfa Bilgisayar Rufus Programı ile Bootable Linux Flash Bellek Nasıl Oluşturulur? (Resimli Anlatım)

Rufus Programı ile Bootable Linux Flash Bellek Nasıl Oluşturulur? (Resimli Anlatım)

0

Gelişen teknoloji ile beraber gelişen farklı yazılımlar, cihazlarımızın işletim sistemlerinin zarar görmesi sonucu oluşan yavaşlıklardan kaynaklı cihazlarımızı belli aralıklarda formatlama ihtiyacı duyuyoruz. Bundan dolayı bazen temiz format atmak isteyebiliriz. Bilgisayarların içinde bulunan recovery ile değil direkt herşeyi silip sistem yüklemek bazen daha faydalı olabiliyor. Bunun için yüklemek istediğimiz yazılımı flash belleğe ya da CD/DVD’ye yazdırmamız gerekiyor. Bunun için bir çok program olmasına rağmen biz kullanımı en kolay ve pratik olan Rufus yazılımını anlatacağız. Rufus sayesinde herkes format diskini oluşturabilecek.

  • Öncelikle Rufus 2.12.1054  yazılımını indiriyoruz; birçok sitede bulunuyor. İndirip kurduktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere açılıyor.

Image 1Format flashı oluştururken kapasitesinin minimum 4GB olması lazım. Açılan programda takmış olduğumuz diski direkt görüyor. Tabi bundan önce de Linux Pardus işletim sistemi diski oluşturacağımız için, Pardus işletim sisteminin ISO dosyasını indirmiş olmamız gerekiyor. İndirkten sonra Rufus‘ta yazdırma işlemi için dosya seçerken, dosya türünü “ISO yansıması” seçip daha sonra da indirmiş olduğumuz ISO imaj dosyamızı seçiyoruz ve butonuna tıklıyoruz.

ISO dosyası olarak indirdiğimiz için ISO dosyası olarak yazdıracağız. OK butonuna tıklıyoruz ve devam ediyoruz. Şuna da değinelim bu arada; Linux işletim sistemi ISO imaj dosyaları, Linux dağıtımlarının kendi sitelerinde ücretsiz olarak veriliyor.

OK butonuna tıkladıktan sonra gelen uyarıda, taktığımız flash belleğin içindeki verilerin silineceği bilgisi verilmekte; Tamam butonuna tıklıyoruz.

Ve Başlat butonuna tıklıyoruz, ardından yazma işlemi başlamış oluyor.

İşlemler bittikten sonra programımızda “HAZIR” uyarısını göreceğiz. Bu uyarı flash belleğimizin hazır olduğunu bildiriyor. Böylece Linux Pardus işletim sistemimizi flash belleğimize yazdırdık ve ardından kurmak istediğimiz bilgisayara kurucağız. Teknodestek‘te bulunan diğer makalelerimizde Linux işletim sisteminin nasıl kurulduğunu anlatan makalelerimizi bulabilirsiniz.