Robotik Kodlama ve Kullanımı. Kodlama nedir? Kodlama öğrenmenin faydaları. Robotik Kodlama ve Kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler.
Son dönemlerde hızla gelişen teknoloji bir çok alanda yenilikler oldu. Robotik bilim, mühendislik ve içerisinde teknolojiyi barındıran bir çalışma alanıdır. Örneğin uzay araştırmaları, sağlık, ulaşım, e-ticaret ve benzeri alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır.
Normal kodlama ve robotik kodlama arasındaki fark nelerdir? Bir çok kişinin aklına takılan sorulardan olmuştur. Özellikle yetişkinlerin çocuklarını bu alanda geliştirmek istemleri oldukça dikkat çekti. Şimdi hep birlikte kodlama ve robotik kodlama arasındaki farklılıkları inceleyelim.
Robotik Kodlama Nedir? Ne işe yarar?
Robotik Kodlama geliştirilen bir aracın çevre ile etkileşime girmek, belirtilen hedeflere ulaşmak için izlenecek adımları belirleyerek kullanılacak şemayı oluşturmaktır. Robotik kodlama ile makinenin çevre ile nasıl etkileşime gireceğini ve hedeflere nasıl ulaşacağını belirler.
Örneğin Robotun X noktasından Z noktasına yönelmesi, X nesnesini alıp Z nesnesine getirmesi eylemleridir. Tüm bu işlemleri ancak çizilen şema sayesinde yapar.
Rabotik Programlama Dilleri
1)C
2)C#
3)C++
4)JAVA, Örnek diller arasında yer alır. Robotik kodlama ancak Blok tabanlı program dili ile kodlama ve Metin tabanlı program dili ile kodlama şeklinde iki ana başlıkta işlenir. Bu durumda hem metin hem de blok tabanlı programlama dilleri ile yapılacağını öğrenmiş olduk.
Blok tabanlı programlama dilleri bazı şeyleri oyunlaştırarak öğretmeyi amaçlar. MakeCode ve Scratch bu programlama diline örnektir. Blok tabanlı programlama dilleri eğlenceli fakat Metin tabanlı program dili tam tersi olacaktır.
Metin tabanlı program dili biraz daha yorucu olacaktır. Fakat kod yazdıkça ne kadar zevkli olduğu anlaşılacaktır.
Metin tabanlı program dili ise Python, Java, C++ gibi dilleri kullanır. Ancak bu dilleri kullanmak kod satırları ile uğraştıracağı için oldukça zaman alır. Kod yazmak zor olduğu için hata yapma olanağı bu dillerde yüksektir. Aslında bu seçenek hem yetişkin hem de bu işlerle ilgilenen çocuklar için çok tercih edilmemektedir.
Robotik Kodlamanın Faydaları
1) Özellikle çocuklar da yaratıcılığı geliştirir.
2) Matematik dersini daha eğlenceli ve sevilen bir hale getirir.
3) İş birliği güdüsünü geliştirir.
4) Zor ve karmaşık problemleri çözmeye odaklar.
5) Sosyal beceriyi artırır.
6) İletişim kurmak için faydalıdır.
7) Öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirir. Benzeri bir çok örnek vardır. Özellikle yetişkinler küçük yaşta başlayarak çocuklarının Robotik kodlamaya yönelmesini ister.
Konu Hakkında yeterince bilgi aldık. Sizlerde kodlama dillerini kullanarak amacınıza ulaşabilirsiniz.