Ana Sayfa İnceleme Qr Nedir?

Qr Nedir?

0

Grafitli bir ışık direğine veya bir kartvizitin arkasına yapıştırılmış kare bir barkod fark etmişsinizdir. 

Kare şeklindeki bu pikselli koda QR kodu denir. Uygulamaları indirmenize yardımcı olur, bir restoranın menüsüne temassız erişim sağlarlar, pazarlama reklam panolarında ve ürün ve fırsatları tanıtmak için web sitelerinde veya sosyal medyada bulunabilirler. 

90’ların ortalarında bir buluş olmasına rağmen, QR kodu akıllı telefonlar dönemine kadar gerçek bir ivme kazanmadı. Mobil cihazlar, dijital işaretin daha dinamik ve çeşitli şekillerde kullanılmasına izin vererek, onu kolay ve bir pandemi çağında, bilgiye bağlanmanın ve bilgi paylaşmanın temassız, kolay bir yolu haline getirdi. 

İşte QR kodları hakkında bilmeniz gerekenler.

QR kodu nedir? 

Quick Response’un kısaltması olan QR kodları, akıllı telefonlar gibi dijital cihazlarla kolayca okunabilen bir barkod türüdür. Bilgileri, yalnızca yukarıdan aşağıya okunabilen standart barkodların aksine, yukarıdan aşağıya ve sağdan sola olmak üzere iki yönde okunabilen kare bir ızgarada bir dizi piksel olarak depolarlar. 

QR kodları, noktalama işaretleri ve özel karakterler dahil olmak üzere yaklaşık 7.000 rakam veya yaklaşık 4.000 karakter saklayabilir. Ayrıca telefon numaraları veya internet adresleri gibi bilgileri de kodlayabilir. Her QR kodunun düzeni, içerdiği bilgilere bağlı olarak değişir ve bu, siyah modüllerinin düzenini değiştirir. 

Qr Nedir 3

Bir kod oluştururken, kodun yapısını artırıp daha karmaşık hale getirmesine ve hatta onları kişiselleştirmesine rağmen ona veri ekleyebilirsiniz. Ek olarak, bir QR kodunun veri yapısı kopyalar içerir, bu da kodda %30 hasar olsa bile bir tarayıcı tarafından okunabilir olmasını sağlar. 

QR kodları oluşturmak için kullanılan yazılım, kullanıcılardan kişisel bilgi toplamazken, taramanın yeri ve zamanı, bir kodun kaç kez tarandığı ve taramayı gerçekleştiren cihazın işletim sistemi, kullanıcı tarafından erişilebilir durumdadır. 

Statik ve dinamik QR kodları

QR kodları, kodlanan verilere ve işleve bağlı olarak tasarım açısından farklılık gösterir ve temel olarak iki şekilde kategorize edilebilir: statik ve dinamik.

Statik bir QR kodu oluşturulduktan sonra değiştirilemez. Bu, bir etkinlik için toplu olarak QR kodları oluşturmak için idealdir. Bir dezavantajı, yaratıcılık eksikliğidir ve kodun kaç kez taranmış olabileceğine dair analizlere izin vermeyebilir. İyi bir statik QR kodu örneği, Wi-Fi şifreniz için olabilir.

Dinamik QR kodları, kodu istediğiniz kadar değiştirmenize ve düzenlemenize olanak tanır. Kod tarandığında, sizi içinde bulunan URL’ye yönlendirir. Bu kodlar, tasarımınızı zıt renkler eklemek gibi paketleme özgürlüğü sunar. Ayrıca reklam istatistiklerini izleme ve ölçme yeteneğine de sahiptirler. 

Bu ek bilgiler, QR kodu oluşturucunun kodun nerede ve hangi cihazla tarandığına erişmesine olanak tanır. Kampanya bilgilerini ekleme ve taramaları sıfırlamanın yanı sıra, toplanan tüm sonuçlar virgülle ayrılmış değerler veya bir CSV raporu olarak indirilebilir.

QR kodu ile neler yapabilirsiniz? 

Günümüzde, QR kodları hala bir tedarik zinciri aracılığıyla ürünleri ve ürün bilgilerini izlemek için kullanılmaktadır, ancak aynı zamanda çok daha fazlası için de kullanılmaktadır. Bir menüyü görüntülemek, bir sosyal profili bağlamak veya bir hesaba arkadaş eklemek, uçağa binmek, bir uygulama indirmek, ödeme gönderip almak, Wi-Fi’ye erişmek ve giriş bilgilerinizi doğrulamak için büyük olasılıkla bir QR kodu kullandınız. QR kodlarıyla olasılıklar gerçekten sonsuzdur. 

Denso Wave, kodun tasarımında da bazı önemli iyileştirmeler yaptı. Artık QR kodları, marka koruması, sahteciliğe karşı önlemler ve izlenebilirlik ile birlikte gelebilir; tüm özellikler, endüstriler arasında giderek daha yaygın hale geldikçe QR kod deneyimini iyileştirmeye yöneliktir. 

QR kodunu ne oluşturur

Görsel olarak, bir QR kodu bükülmüş bir bulmaca gibi görünür, ancak tasarımı işlevi için çok önemlidir. İşte en önemli unsurlarından bazıları. 

  • Konum algılama işaretleri: Her kodun üç köşesinde bulunan belirgin kareler, daha kolay tanıma sağlar ve QR kodunun yüksek hızda okunmasına yardımcı olur. 
  • Hizalama işaretleri: Bunlar, kavisli yüzeylere yerleştirilmiş kodların düzeltilmesine yardımcı olur. Bir konum algılama işaretçisinden daha küçüktür, ancak bir QR kodunun içerdiği daha fazla bilgi kadar büyüyecektir. 
  • Zamanlama düzeni: Siyah beyaz değişken modüller veri ızgarasını yapılandırır ve tarayıcının veri matrisinin ne kadar büyük olduğunu hesaplamasına yardımcı olur.
  • Sürüm bilgisi: Bu, en yaygın sürümler 1’den 7’ye kadar olan 40 farklı QR kodu sürümünden hangisinin kullanıldığını belirler.
  • Biçim bilgisi: Bu desen, veri maskesi deseni ve kodun hata toleransı hakkında bilgileri tutarak taramayı kolaylaştırır.
  • Veri ve hata düzeltme anahtarları: Hata düzeltme işlevi, QR kodundaki tüm verilerin bulunduğu yapısal bir alanı paylaşır. Bu düzeltme bloğunun mekanizması, bir kodun hasar görmesi durumunda %30’a kadar okunmasına izin vermek için gereklidir. 
  • Quiet Zone: Bu beyaz alan, taramanın anlaşılmasını geliştirmeye ve yapı sağlamaya yardımcı olmak için bir QR kodunun sınırı olarak görülebilir. Neyin kodun parçası olduğunu ve neyin olmadığını belirler. 

QR kodu nasıl taranır

Çoğu akıllı telefon bir QR okuyucu veya tarayıcı ile donatılmıştır, ancak sizinkinde yoksa, telefonunuzun uygulama mağazasından indirebilirsiniz.

İçin iPhone’la Bir QR kodunu taramak, cihazınız eğer başarırsa cihazınızın QR Code moduna girmek, kameranız uygulamasını açın ve. Ardından kameranızı koda göre hizalarsınız, böylece dört köşe de görünür olur. Telefonunuz otomatik olarak bir anlık görüntü almalı ve ekranda kod verilerine görünür bir bağlantı görünmelidir. 

Android 8 ve sonraki sürümlerde QR kodu taramak isteyenler için süreç benzer. Ana sayfa düğmesini basılı tutun ve “Lens” seçeneğinin seçilmesini bekleyin. Açıldıktan sonra kameranızı QR koduna doğrultun ve kodu taramak için ekranın altındaki büyüteç simgesine dokunun.