Projektör satın almak biraz zor olabilir. Bugün piyasadaki farklı modellerle, doğru olanı bulmak genellikle zordur. Bütçe, görüntü kalitesi, ses, bağlantı seçenekleri gibi ihtiyaçlarınıza uygun projektör alırken dikkat edilmesi gerekenler detaylarımızda açıklıyoruz.
1. Bütçe
Eğer projektörü satın alacaksanız, 5108₺ ile 18108₺ arasında değişen bütçeniz olmalıdır. Projektörler farklı modellere ve farklı performanslara sahip olduğu için fiyat aralığı değişebilir. Şimdiye kadar yeni projektör alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda hiçbir fikriniz yoksa, işte en önemlileri:
- Ses
- Çözünürlük
- Projeksiyon Oranı
- Parlaklık Seviyeleri
- Bağlantı Seçenekleri
Özetle, bu beş kriter projektörler arasındaki fiyat farkının ana nedenlerini oluşturuyor. Cihazın kalitesi ve performansı arttıkça fiyatlar da değişmektedir. Eğer gerçekten bu cihazların en iyisine sahip olmak istiyorsanız, yüksek fiyat ödemekten çekinmeyin.
İlgili: Bilgisayar Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
2. Ses
Projektörde ses bulunması isteğe bağlı özelliktir. Çoğu durumda, ses ayrı harici ses sistemi tarafından sağlanır. Ancak, bellek kartından oynatma ile bağımsız olarak kullanmayı planlıyorsanız, dahili hoparlör şarttır.
Bunun nedeni basit mono hoparlör olacak olmasıdır. Ancak, sağlayabileceği maksimum ses hacmine dikkat edilmelidir. Ayrıca kullanılacağı odada normal şekilde dinlenebilmesi de önemlidir.
3. Çözünürlük
Çözünürlük, yansıtılan görüntünün kalitesi hakkında bilgi veren piksel cinsinden ifade edilen parametredir. Projektörünüzün çözünürlüğü, kullandığınız görüntü kaynağına ve cihazdan ne şekilde yararlandığınıza (ev sineması, video oyunları, profesyonel kullanım vb.) bağlı olacaktır. Günümüzde 4K (3840 x 2160 piksel) çözünürlüğe sahip birkaç üst düzey projektör bulunmaktadır. Bu, tüketici pazarındaki en yüksek çözünürlüktür.
Bulabileceğiniz farklı projektör çözünürlükleri şunlardır:
- Ev sineması için uygun 4K (3840 x 2160 piksel).
- WUXGA: Profesyonel kullanım için 1920 x 1200 piksel
- Full HD: Ev sineması ve iş amaçlı kullanım için 1920 x 1080 piksel
- HD hazır: Giriş seviyesi ev sineması için 1280 x 720 piksel
- WXGA: Kurumsal kullanım için 4:3 formatında 1280 x 800 piksel
- SVGA: Artık kullanılmayan 4:3 formatında 800 x 600 piksel.
Ev sineması ve video oyunları için, kabul edilebilir görüntü kalitesi ve yeterli ayrıntı için en az HD ready çözünürlüğü seçmenizi öneririz.
4. Projeksiyon Oranı
Yansıtma oranı, optimum görüş açısı ve görüntü boyutu için projektörün ekrandan ne kadar uzakta olması gerektiğini belirlemede önemli faktördür. Bu, projektörün yansıtma mesafesinin yansıtılan görüntünün genişliğine bölünmesiyle elde edilen ölçüdür. Genel olarak, daha kısa yansıtma mesafesi, projektör ve ekran arasında daha az boşluk gerektirir, bu da onu küçük alanlar veya sınırlı tavan yüksekliğine sahip odalar için ideal hale getirir.
Örneğin, 1,0’lık projektör yansıtma oranı, görüntü genişliğinin her 1 fit’i için projektörün 1 fit uzakta olması gerektiği anlamına gelir. Ancak, en yaygın projektörlerin yansıtma açısı oranı 2,0’dır.
Daha uzun yansıtma mesafeleri, projektörün ekrandan daha uzağa yerleştirilmesine olanak tanıyarak, iki nesne arasındaki çok fazla mesafeden kaynaklanan parlamayı veya ortam ışığı sorunlarını azaltabilir. Projektör satın almadan önce, durumunuza en uygun yansıtma oranını belirlemek için odayı ölçmeniz önerilir.
5. Parlaklık Seviyeleri
Parlaklık, ANSI Lümen veya LÜMEN cinsinden ifade edilen özelliktir. Esas olarak projeksiyon odasındaki aydınlatmaya bağlıdır. Yeterince aydınlatılmış oda, yüksek parlaklığa sahip video projektörü gerektirir. Projektörünüz Ev sineması için tasarlandıysa, 2000 lümenlik klasik parlaklığı tercih edebilirsiniz. Öte yandan, ev sinemasına sahip bir odadaki aydınlatma, kurumsal sunumdan çok daha fazlası gerekebilir. Ofis projektörleri genellikle gün boyunca kullanılır ve bu nedenle daha fazla parlaklık gerektirebilir. Bu projektörler minimum 3000 lümen parlaklığa sahiptir. Her durumda, yeterince karanlık oda daha iyi görüntü kalitesini garanti eder.
6. Kontrast Oranı
Genel olarak, herkesin görüntü ayrıntılarını hızlı şekilde görebilmesi için daha yüksek kontrast oranı gerekir, ancak görüntünün farklı bölümleri arasında daha iyi ayrım sağlar. Önemi sunum boyunca belirgindir. Bu, küçük tutarsızlıklara sahip görüntülerin korunmasını ve çok fazla ışık nedeniyle kaybolmamasını veya sınırlı ışık nedeniyle küçültülmesini sağlamak içindir.
7. Doğal En Boy Oranı
Projektörün yerel en-boy oranı, önceden ayarlanmış genişlik-yükseklik oranıdır. Projektör seçerken bu çok önemlidir. Yanlış en boy oranından kaynaklanan düşük görüntü projeksiyonu, özellikle film izlerken istenen görüntüyü bozabilir. Bir projektörün yerel en boy oranı, farklı ekran boyutlarına ve türlerine sığıp sığmayacağını belirler.
Dikdörtgen görüntülerin ekranda bozulma veya karıncalanma olmadan doğru şekilde görüntülenmesini sağladığı için bu, optimum görüntü kalitesi için gereklidir. Ayrıca yansıtılan alanların sınırlarını tanımlayarak projektörün sunumda oluşturduğu gölge miktarını azaltmaya yardımcı olur.
8. İşletim Sistemi
WebOS ve Android TV işletim sistemleri, projektörünüzü tıpkı TV gibi kullanmanızı kolaylaştırır. Daha yeni işletim sistemleri, isteğe bağlı video ve akış uygulamaları eklemenize olanak tanır. Full HD veya 4K içerikleri cihazınıza herhangi cihaza bağlamadan doğrudan bu uygulamalardan izleyebilirsiniz.
9. Bağlantı Seçenekleri
Projektörler kablolu veya kablosuz olarak bağlanabilir. HDMI kablolu bağlantıya izin verir. Genellikle ev sineması için HD olarak kullanılır. Profesyonel dünyada kablosuz bağlantı tercih edilir. Daha yeni modeller tercih edilmektedir. Bu modeller çift bant ve bluetooh, wifi teknolojileri ile entegre edilmektedir. Projektörlerinizi çok kolay bir şekilde internete bağlamanıza veya herhangi kablo olmadan ses ekipmanınıza bağlamanıza olanak tanır. Dikkat edilmesi gerekenler seçeneklerden biridir.
İlgili: Bitcoin Nedir? Bitcoin Hakkında Bilinmesi Gerekenler!