Site icon TeknoDestek

Pazarlama Aracı Olarak Facebook Messenger’ın Gücü!

Pazarlama Araci Olarak Facebook Messengerin Gucu kapak

Facebook‘u, pazarlama stratejinizde kullanmak ister misiniz? Bu yazımızda, Facebook Messenger’ı bir pazarlama aracı olarak nasıl kullanabileceğinizi anlatacağız.

1.3 milyardan fazla kullanıcısı ile Facebook Messenger, işletmeler için en iyi pazarlama araçlarından biridir. Müşterilerinizle Facebook Messenger platformunda etkileşim (ve iletişim) kurmak için en son güncellemeleri, promosyon tekliflerini ve blog yazılarını gönderebilirsiniz. Facebook Messenger‘ı, markanızın pazarlama stratejisinin paha biçilmez bir parçası haline getirebilirsiniz.

İşletmeler Neden Facebook Messenger Kullanmalı?

Çoğu marka (firma), sosyal medya platformlarındaki mesajlaşma uygulamalarının gerçek potansiyelini görmezden geliyor. Araştırmalar, tüketicilerin (potansiyel müşteri durumundaki kullanıcıların), en iyi mesajlaşma uygulamalarını Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal ağlardan daha fazla kullandığını gösteriyor.

Facebook, dünya genelinde 12.500 kullanıcıyla mobil mesajlaşmanın kullanımı üzerine bir araştırma yaptı ve şu ilginç gerçekleri buldu:

Assistive Listening HQ CEO‘su Will Ward, “Ürünlerinizi satmanıza yardımcı olabilecek kişiselleştirilmiş bir chatbot geliştirmek ve kurmak çok ucuz ve kolay. Facebook Messenger ölçümleri, işletmeniz için Messenger kullanımınızın işe yarayıp yaramadığını anlamanıza yardımcı oluyor. Yanıt oranları düşükse bu, chatbotunuzun daha iyi olması gerektiği anlamına gelir.” diyor.

Assistive Listening HQ CEO‘su Will Ward ayrıca, Facebook Messenger kullanımının, düzenli ve sürekli bir müşteri etkileşimi sağladığını ve bu etkileşimleri inceleyebilme olanağı sunduğunu söylüyor. Görüşmelerin (ve etkileşimlerin) en yüksek düşüş oranlarına sahip kısımlarının keşfedebileceğini ve kullanıcıların ilgisini kesmesine neden olan şeylerin düzeltilebileceğini belirtiyor.

Ayrıca, (Facebook) Messenger müşteriler için 24/7 erişilebilirdir. Gecenin her saatinde personeliniz (çalışanınız) olmayacak olsa da, müşteriler yine de işletmenizle etkileşime girebilir ve mesajlarına geri döneceğinizi ileten bir otomatik yanıt alabilir.

DogWorx‘un sahibi Enrique Marquez, “Küçük bir işletme sahibi olarak, Messenger gibi, çevrimiçi (online) müşterilere ulaşmak için kullanabileceğimiz ücretsiz araçlardan yararlanmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Messenger sayesinde müşterilerle, telefonla veya yüz yüze görüşmeden daha hızlı ve kolay bir şekilde bağlantı kurabiliyorum.” diyor.

Facebook Messenger, İşletmeler için Nasıl Kullanılır?

Açık konuşmak gerekirse, bu mesajlaşma platformu işletmeniz için harikalar yaratabilir – ama nasıl? İşte, Facebook Messenger ile pazarlama faaliyetlerinizi geliştirmenin ve ilerletmenin bazı önemli yolları.

1 – Harika İçerikler Sunun

Birçok girişimci, pazarlamacı ve hatta şirket, içeriklerini müşterilere veya abonelere sunmanın tek yolunun e-posta olduğunu düşünüyor. Fakat HubSpot, e-postaya daha iyi bir alternatif olduğunu kanıtlamak için Facebook Messenger üzerine bir araştırma yaptı. Araştırma, kullanıcılardan e-posta adreslerini açıklamalarını ve farkında olmadan içerik güncellemelerine kaydolmalarını istemek yerine, onlara bu formu atlama ve bunun yerine içerik güncellemelerini Facebook Messenger aracılığıyla alma seçeneği sundu. Birkaç hafta sonra Messenger, e-postadan daha başarılı olduğunu kanıtladı. Messenger pazarlama stratejisinin ortalama açılma (erişim – ziyaret) oranı % 80 ve ortalama tıklama oranı % 13 idi; bu, bir e-posta pazarlama stratejisinden çok daha yüksekti.

Okurlarına, özelleştirilmiş bir haber deneyimi sunmak amacıyla Washington Post, pazarlama stratejisine, Facebook Messenger‘da çalışan bir haber sohbet botu (chatbot) ekledi. Kullanıcılar, haber botuna (chatbot’a) açık uçlu komutlar gönderebiliyor ve bu, standart bir Washington Post makalesinin yaptığı gibi bilgi sağlıyor. Haber botu (chatbot), her kullanıcı sorgusu için beş ilgili haber ve ayrıca ek olarak manşet seçeneği sunuyor. Bu, (günümüz dünyasında) aboneler ve gazeteciler için sayısız konu hakkında bilgi almanın en hızlı yollarından biridir. Kullanıcılar haber botu (chatbot) ile etkileşime girmeye devam ettikçe, haberleri ve makaleleri, kullanıcıların sık sık sorduğu şeylere veya arama geçmişlerine göre uyarlayabilecek.

2 – En Alakalı İçeriği Bulun

Takipçilerinize ve hayranlarınıza içerik göndermenin yanı sıra, Facebook Messenger, takipçilerinize (göndereceğiniz) içeriği kendilerinin bulmasına (seçmesine) yardımcı olabilir. Bu, kişiselleştirilmiş (özelleştirilmiş) içeriği hedef kitlenize, müdahaleci olmayan bir şekilde sunmanıza izin vererek, içerik pazarlama çabalarınızı geliştirecektir. Örneğin, Whole Foods‘un Facebook Messenger sohbet botu (chatbot), kullanıcıların Messenger‘dan çıkmadan en sevdikleri tarifleri, ürünleri ve yiyecek çeşitlerini aramasına olanak tanır. Bu sohbet botu (chatbot) , sadece bir müşterinin mağazadaki ürünleri bulmasına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda onlara (ilerleyen zamanlarda) çıkarılacak olan bir yemek için tarifler de gönderiyor. Dahası, müşteriler muz veya jalapeno gibi bir emoji seçebiliyor ve sohbet botu (chatbot) bu ürünleri içeren tarifleri müşterilere sunabiliyor. Yakın gelecekte, bu arkadaş canlısı yemek botu (foodie bot) kuponlar, yemek tarifi kitapçıkları ve doğrudan alışveriş seçenekleri gönderebilecek. Bu şekilde, Whole Foods, takipçilerinin, tüm web sitesinde arama yapmadan, okumak istedikleri tarifleri veya içerikleri bulmalarına yardımcı oluyor.

3 – Yüksek Nitelikli ve Kaliteli Yönlendirici İçerikler Oluşturun

Facebook Messenger, kullanıcılarınızın dikkatini çekmenin ve nitelikli potansiyel müşteriler bulmanın harika bir yolu olabilir. Feldman Automotive Group‘un, potansiyel müşterileri ve kârları artırmak için bir Messenger chatbot’unu nasıl kullandığına bakalım. Kullanıcıları, Facebook‘taki yerel otomobil bayilerine yönlendirmek ve bu bayilere ziyaretleri teşvik etmek için, haritalarda yer belirtme özellikli Click to Messenger (Messenger’a Tıkla) reklamları oluşturdu. Kullanıcılar reklama tıkladıklarında, kendilerine, reklama tıklama nedenleri ile ilgili sorular soracak bir chatbot ile Messenger sohbetine yönlendiriliyor. Şirket birkaç ay sonra 100.000‘den fazla kişiye ulaştı ve Messenger chatbot ile ayda yaklaşık 50 satış gerçekleştirdi.

4 – Potansiyel Müşterilerinizle Yeniden Etkileşim Kurun

Pek çok pazarlamacı, ilk etapta insanların Facebook Messenger‘da onlarla konuşmalarını sağlamanın yollarını düşünüyor hâlâ. Cevap, Facebook reklamlarında yatıyor.

Firmaların, bunun için kullanabileceği iki ana Facebook Messenger reklamı türü vardır. Click to Messenger (Messenger’a Tıkla) reklamları, kullanıcıların bir firmanın Facebook haber akışlarından doğrudan  firma ile Messenger sohbetine geçmelerine olanak sağlarken, sponsorlu mesajlar, işletmelerin kendileriyle daha önce mesaj gönderen tüm kullanıcılarla bir sohbet başlatmasına olanak tanır.

Facebook Messenger reklamları için en iyi stratejilerden biri, ürün sayfanızı daha önce ziyaret etmiş ancak herhangi bir ürün satın almayan veya daha önce Messenger aracılığıyla size soru sormuş kişiler gibi potansiyel müşterilerinizle yeniden bağlantı kurmaktır. Kullanıcıların sorularını yanıtlamak için Click to Messenger (Messenger’a Tıkla) reklamlarını kullanabilir veya sponsorlu mesajları, onlara sunduğunuz hizmetler ile ilgili içerik, güncellemeler ve en son tekliflerinizi göndermek için kullanabilirsiniz.

5 – Müşterilerinizle Bire Bir İrtibat Kurun

Facebook haber akışları reklamlarla dolu olduğundan, markaların hedef kitlelerine ulaşması zor. Neden hedef kitlenize Messenger reklamları aracılığıyla bire bir ulaşmayı denemiyorsunuz? Bu şekilde, kullanıcılar reklamlarınızı Messenger uygulamasında görebilir. Hedef kitleniz reklama tıkladıktan sonra, açılış sayfanıza, iletişim sayfanıza ve hatta bir Messenger sohbetine yönlendirilebilir.

Dijital pazarlamacılar için bu, hedef müşterilere ulaşmak için harika bir fırsattır, ancak bazı kullanıcılar için bu reklamlar gerçek bir baş belasıdır. Tüketicilerin Messenger uygulamasında bu reklamlara alışması biraz zaman alabilir.

6 – Olağanüstü Bir Müşteri Hizmet Sunun

Facebook Messenger, zamanında ve olağanüstü müşteri desteği sağlamanıza yardımcı olabilir. İnsanlar, hızlı yanıt almak istedikleri için firmalarla e-posta, telefon ve diğer kanallar üzerinden anlık mesajlaşma yoluyla iletişim kurmayı tercih ediyor. Bir firma hemen (anında) yanıt vermezse, müşteri o firmanın rakibinin web sitesine gider.

Hyatt firması, bu uygulamaya iyi bir örnektir. Şirket, müşteri hizmetlerini Facebook Messenger üzerinden (yeniden) yapılandırmaya karar verdi. Kullanıcılar doğrudan Messenger uygulaması üzerinden oda servisi isteyebiliyor, boş pozisyonları kontrol edebiliyor ve hatta rezervasyon yapabiliyor.

İşletmeniz için Facebook Messenger Nasıl Kurulur (Ayarlanır)?

Facebook Messenger hesabınızı oluşturmak hiç de zor bir işlem değildir. Öncelikle, işletmeniz için zaten bir Facebook sayfanız olduğundan emin olun.

ABD Sigorta Acenteleri (US Insurance Agents)’nde pazarlama ve halkla ilişkiler alanında çalışan ve birden fazla sosyal medya hesabını yöneten Vickie Pierre, “Yapmanız gereken tek şey, (işletme) sayfanıza bağlı hesap aracılığıyla Messenger‘a giriş yapmak. ‘Hesap değiştir’ seçeneğini kullanarak sayfanızı seçebilecek ve kullanıcılarla etkileşime geçebileceksiniz.” diyor.

İşletmeniz için erişebileceğiniz farklı Messenger özelliklerini kullanmak için aşağıdaki adımları takip edin.

1 – İşletmenizin Sayfasında Messenger’ı Etkinleştirin

Mesajlar işlevi (fonksiyonu) açık olmalıdır, ancak değilse, sayfanızın Ayarlar bölümüne giderek kontrol edebilir ve açabilirsiniz. Bunun için Mesajlaşma (Messaging) menüsüne tıklayın ve Genel Ayarlar (General Settings) bölümünün altındaki butonu AÇIK (ON) konuma getirin.

Artık mesajlaşma özelliğiniz açık olduğuna göre, bu bölümü mesaj ayarlarınızı yapılandırmak için de kullanabilirsiniz. Sık sorulan sorular için anında yanıtlar oluşturabilir, “selamlama” ve “(şu an) dışarıda” mesajları oluşturabilirsiniz.

Kaydedilmiş yanıtlar oluşturmak, sık sorulan bazı sorulara hızlı bir şekilde yanıt vermenizi ve profesyonel görünmenizi sağlar. Bu bölümde, kullanıcıların mesajlarının doğrudan gelen kutunuza da gelmesi için, Messenger‘ınızın bağlantısını (linkini) bulabilirsiniz. Web sitenize bir Messenger (gelen e-posta) kutusu eklemek işletmeniz için de çok yararlıdır.

Müşterilerin sizinle Facebook‘ta basit bir sayfa eklentisiyle iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Müşteriler, web sitenizdeki mail kutusu simgesine tıklayarak, size Facebook üzerinden doğrudan mesaj gönderebilir.

Daha fazla insan mesajlaşma uygulamalarını benimsedikçe, Facebook Messenger pazarlamasıyla işinizi büyütme potansiyeli daha da artıyor. Bir adım önde olmak, daha fazla insana ulaşmak ve olağanüstü müşteri desteği sağlamak için Messenger‘ı kullanabilir ve işletmeniz – firmanız için yüksek kaliteli satış fırsatları yakalayabilirsiniz.

 

Exit mobile version