Site icon TeknoDestek

Overclock (Hız Aşırtma) Nedir? Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Overclock (Hız Aşırtma) Nedir? Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Bu yazımızda sizlere, kelime olarak yabancı olmadığımız ama tam anlamını bilmediğiniz overclock (hız aşırtma olarak da bilinir) işlemini kısaca açıklayarak nasıl yapıldığını anlatacağız. Overclock, işlemci hızının belirli kurallar çerçevesinde oynanması ile bilgisayar işlem hızının arttırılması anlamına gelmektedir.  Örneğin sizin bilgisayarınızın işlemcisi Dual Core 2.2 GHZ olsun, bu işlemciyi 2.2 GHZ’den daha yüksek hızda çalıştırarak daha fazla performans elde edebilirsiniz.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Dikkat: Overclock işlemini daha önce yapmadı iseniz gerekli araştırmaları sağladıktan sonra, riskleri göze alarak yapmalısınız. Overclock yapılan donanım zarar görüp, kullanılamaz hale gelebilir. Bu yazı bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Herhangi olumsuz bir durumda www.teknodestek.com.tr sorumlu tutulamaz.

Overclock’un sadece işlemci ile yapılan bir işlem olarak aklınızda kalmasını istemiyoruz. Bu işlem CPU dışında RAM, GPU (ekran kartı) üzerinde de gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemler risk içerdikleri gibi uygulanılan donanımların da ömürlerini kısaltmakta; hatta sınırların zorlanması sonucunda o donanıma veda edebilirsiniz.

CPU (işlemci) overclock işlemi için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duyulduğu gibi, bu işlem, BIOS denilen ana kart kontrol paneline girerek de gerçekleştirilebilir. En iyi performans, BIOS ile yapılan ayarlar ile elde edilebilmektedir.

Nasıl Yapılır?

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Hemen hemen tüm anakartlar üzerinde bulunan donanımların kontrol edildiği alan olmasından dolayı işlemlerinizi basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için BIOS ekranlarına hakim olmanız gerekir. BIOS‘a giriş yapıldığında, işlemci için yapacağınız ayarları genelde  advanced” kısmında bulabilirsiniz.

Peki, bunu nasıl yapıyoruz? CPU hızının arttırılması için, anakartın BIOS menüsünde advanced ya da farklı bir kısımda bulunan CPU kontrol bölümüne giriş yapılmalıdır.

Bu kısımda bulunan FSP değerlerini veya işlemci çarpanını değiştirmeniz gerekmektedir. Bazı anakartlarda sadece FSP değerini değiştirebilir, bazılarında ise sadece işlemci çarpanını değiştirerek bu işlemi yapabilirsiniz.

CPU hızını birden arttırmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Yavaş bir şekilde 10 – 20 Mhz olarak artırabilir. CPU ısı ve voltaj değerlerinizi kontrol ederek bu işlemi sürdürebilirsiniz. Bazı ana kartlarda ısı artışlarında devreye giren koruma bulunur; yok ise çok hızlı bir mhz değer artışı, işlemcinizin yanmasına yol açabilir. Isı değerleriniz normal seyrederse, bilgisayarınızı Windows modunda açarak bir test yazılımı ile değerlerinizi kontrol etmelisiniz. Aşırı ısınma durumunda BIOS’tan değerlerinizi indiriniz. Aşırı yük binmesine yol açacak işlemlerde CPU’nun riske girebileceğini asla unutmayınız. Olumsuz bir durum yaşamıyorsanız overclock (hız aşırtma), düzgün bir şekilde yapılmış olduğu anlamına gelmektedir.

Stabil bir çalışma sağlanmaması durumunda karşınıza mavi ekran gelebilir ya da resetleme sorunu yaşayabilirsiniz. Bu durumda işlemci voltaj ayarı yapmanız gerekir. Beslemede bir sorun olduğu anlamına gelen bu sorunlar, voltaj değerini en fazla 0.025 değerinde arttırarak denemeniz gerekir. Birden voltaj yükseltimine gitmemelisiniz.

Bu işlemler öncesinde alınabilecek önlemler arasında oluşacak olan ısının düşürülebilmesi için ekstra egzoz fan ve daha kaliteli bir CPU fan kullanabilirsiniz. Böylelikle oluşabilecek ısının, donanımınıza zarar vermesine engel olabilirsiniz. Bu iş için özel olarak üretilmiş olan fanlardan temin etmeniz, daha büyük masraflara yol açmadan rahat bir overclock yapmanızı sağlayacaktır.

Notebook’larda Overclock?

Overclock işlemi yapıldığında CPU daha çabuk ve daha fazla ısınacağından dolayı, güçlü bir soğutma sistemine ihtiyaç duyar. Notebook’lardaki soğutma sistemi, Overclock için elverişli olmadığından dolayı anakartlarında, Overclock yapılmasına olanak tanıyan menüler bulunmamaktadır.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version