Origin, Electronic Arts’ın oyun mağazasıdır. Origin euro üzerinden satış yapar. Oyunlarının reklamını yapar ve ortak olduğu firmaların oyunlarını sergiler.
Pahalı olmasının başlıca nedenleri EA firmasının uygulamış olduğu fiyat politikasıdır.
Oyun dünyasında neredeyse tekel bir firma olan EA ücreti yüksek oyunlar yüzünden ve oyunlarına gereken özeni göstermediğinden kullanıcılar tarafından çok eleştirilmektedir. Buna rağmen Battlefield , Fifa serisi gibi dünyaca popüler oyunların sahibi olduğundan yüksek ücretine rağmen oyunlarını satmaktadır.
ABD’li bir video ve bilgisayar oyunu üreticisi ve yayımlayıcısıdır. Bununla birlikte 2005 yılı itibariyle alanında en büyük şirket unvanına sahiptir ve toplam geliri 2.9 milyar doları bulur. Bilinen adı EA Games.
EA, 1982 yılında Trip Hawkins tarafından kurulmuştur. Bu alanda açılan ilk şirketlerden biridir. İlk yılllarında daha çok bilgisayar satışına ağırlık vermiş, bu arada sadece bazı oyunların yayımcılığını üstlenmiştir. Sonrasında 80’lerin sonlarına doğru oyun konsolları için de çalışmaya başlamıştır. 90’lı yılların sonları ve 2000’li yıllarda Medal of Honor ve Battlefield serileri sayesinde ünlü bir oyun şirketi haline gelmiştir. Bunlara ek olarak günümüzde birçok oyunun yapımcılığını yapmaktadır.
CryTek
Crytek, 1999’da üç Türk kardeş olan Cevat, Avni ve Faruk Yerli tarafından Almanya’da kurulmuştur. Bir video oyun şirketidir. En çok bilinen oyunları olan Far Cry ve Crysis serileridir.
17 Ocak 2013’de Yerli kardeşler tarafından Türkiye lansmanı yapıldı. Türkiye’de bir stüdyo açıldı. Bu stüdyo sayesinde yaklaşık 150 personel bulundurup oyun geliştirmeyi planlıyor.
Ubisoft
Fransız video oyun geliştiricisi ve yayıncısıdır. Kısmen(%20) Amerikalı Electronic Arts ile ortaktır, fakat yine de Electronic Arts firmasından bağımsız olarak çalışmaktadır. Ubisoft firması, 28 ülkede stüdyoları ile dünya çapında bir varlığa sahiptir.
Aynı zamananda 2008 yılı itibariyle Ubisoft firması Avrupanın 3.büyük video oyun ve yapımcı firması seçilmiştir. Bu sayede Ubisoft 2002-2003 yılları arasında 453 milyon, 2003-2004 yılları arasında 508 milyon € kâr elde etmiştir.
Prince Of Persia, Rayman,Brothers In Arms, Splinter Cell ve Tom Clancy’s, Assassin’s Creed serisi oyunlarıyla tanınır.
FPS ( First Person Shoter )
Bir kişinin gözünden baktığımız ve yönettiğimiz oyun türüdür. Oyun karakterinin eli, silahı vs. gibi belirli bölgeleri görünür.
Bu oyun türüne en iyi örnekler; Call Of Duty, Doom, Crysis, Quake, Battle Field serileri.
Third Person
Oyunu üçüncü kişi gözünden oynarız.
Oyun karakterine yukarıdan, arkadan bakarız ve yönetiriz.
bu sayede hayalet vari bir şekilde dışarıdan oyunu oynamaktayız.
Bu oyun türüne örnek: Mass Effect, Star wars: Force Unleashed serileri.
RTS (Real Time Strategy)
Gerçek zamanlı strateji oyunlarında, genellikle bir ırk, ulus,ülke vs. yönetilir.
Rakip taraf olan karşı oyuncu/lar veya yapay zeka/lar için de, oyuncu için de zaman aynı anda ilerlemektedir.
Bu oyun türüne örnek: Starcraft , Age Of Empires, Red Alert serileri.
TBS (Turn Based Strategy)
Genel olarak gerçek zamanlı strateji oyunlarına benzerler. Farkı, rakiplerin turlarla kendi istediklerini yapmasıdır.
Her rakip, kendi sırası geldiğinde oyunda istediklerini gerçekleştirir.
Oyunlar, Heroes of Might & Magic, Civilization serileri örnek olarak yardımcı olabilir.
MMO (Massively Multiplayer Online)
Bu türün oluşmasını sağlayan en önemli etken, internettir. Zira, adından da anlaşıldığı üzere çevrimiçi çoklu oyunculu oyunlar bu türdedirler.
Bu türe örnek; World of Warcraft, Age of Conan, Knight Online serileri.
RPG (Role Playing Games)
Rol yapma türüdür. Amaç, bir oyun karakterini benimseyerek oyuncunun, karakterini yönetmesidir. Böylelikle bir nevi karakteri siz canlandırırsınız.
Yönetme kısmında karakterin oyun içinde vereceği kararları sizin vermeniz yanında, fiziksel özellikleri, sosyal hayatı, iyi ya da kötü bir kişiliğe sahip olması gibi ve daha fazlası seçenekler size sunulmaktadır.
Bu oyun türüne verebileceğimiz örnekler; Elder’s Scroll, Baldurs Gate,Fallout, Fable, Dragon Age , Mass Effect
Adventure
Oyun türü macera anlamına gelse de, bu türde oyuncu bazı olayları ve ip uçlarını değerlendirerek,
oyun içindeki objeleri kullanarak ve önüne çıkan bulmacaları çözerek, oyunun konusunda ilerleme kaydeder.
Dedektiflik ya da gizli parçaları bulma oyunları gibi çeşitli tarzları vardır.
Bu türe örnek oyunlar Machinarium oyunu, Tomb Raider, serileri.
Hack and slash
Hack and slash, RPG yani Role Playing Game tarzı oyunun daha az öyküleştirilmiş ya da daha çok aksiyona dökülmüş biçimidir. Diyaloglara sadece görev alırken rastlanır. Oyuncu böylelikle karşılaşılan yaratıklar ayırtedilmeden öldürülür. Oyunun amacı yaratıkları öldürmektir.
Bu türe Alien Shooter, Diablo, Path Of Excile , Torchlight 2 , Protoype
Simulation
Simülasyon türünde oyuncu, belirli bir bölgeyi, şehri, durumu, aracı vs. idare etmekten sorumludur. Bu sayede oyunun içinde analizler yapabilir.
Örnek ; Sims, Simcity,Cities in Motion, Civilization serileri .
abi bende indiririlirken hata veriyor