Site icon TeknoDestek

Mobil Ödeme Nedir? Ne İşe Yarar?

mobodeonecikan 1

Yıl 2016 olunca alışveriş merakımızın büyük bir oranı sanal ortamlara taşındı. Hal böyleyken, yeni ödeme yöntemleri de ortaya çıktı. Satın aldığınız bir ürün ya da hizmet gereği ödeme yapabilmeniz için sizlere sunulan birden çok ödeme yöntemi bulunmaktadır. Kredi kartı, havale yöntemi, kapıda ödeme gibi ödeme yöntemlerinin yanı sıra son zamanlarda kullanabileceğiniz ödeme yöntemi mobil ödeme‘dir.

Birçok kişinin, mobil ödeme yöntemini kullanarak satın alma işlemini gerçekleştirdiği bilinmektedir. Peki, nedir bu mobil ödeme? Mobil ödeme, kullanmakta olduğunuz GSM operatörleri üzerinden yaptığınız ödemelerin faturanıza yansıtılmasıdır. Ekseriyetle küçük rakamların söz konusu olduğu hizmet sektörü üzerinden yapılan harcamalar için kullanılmaktadır.

Kredi kartınızın olmadığını düşünün ve satın almanız gereken bir ürün ya da hizmetin bedelini ödemeniz gerekiyor. Bunun için mobil ödeme yöntemini kullanabileceğinizi gördünüz. Kullanmakta olduğunuz mobil hattınız üzerinden satın almanız mümkün olduğunu anlıyorsunuz. Sizden GSM numaranızı girmenizi ve gelecek olan onay mesajına EVET yazarak yanıtlamanız istenmektedir. Bu istenilenleri yaptığınızı düşünüyoruz. Bu kadar basit. Şimdi size ne olduğunu açıklayalım. Güvenli bir alışveriş gerçekleştirdiniz ya da güvensiz bir sanal ortamdan sizin onayınız ile bir abonelik hakkı kazandınız. Her ay düzenli olarak ödeme yapacağınız bir abonelik olabilir. Güvenli bir alışveriş yaptınız ise korkmanızı gerektiren bir durum yok. Mobil ödeme, size ait olan GSM hattınız üzerinde gerçekleşti. Bir sonraki faturanızda bu işlem bedelini ödemeniz gerekmektedir. Bir seferlik bir ödeme yapmanız gerekecektir. Güvenli olmayan bir alışveriş yaptınız. İsteksizce bir abonelik kaydı açarak göndermiş olduğunuz mesaj onayı ile bu aboneliği gerçekleştirmiş oldunuz. İlk ay için ödemeniz yapılmış oldu ve ilk faturanızda ödemesini yaptınız. Sonraki aylarda da sürpriz fatura ile karşılaştınız. Yapacak bir şey yok, ödemeniz gerekecektir. Kullansanız da kullanmasanız da bu aboneliği ödemeniz gerekecektir. Almış olduğunuz aboneliğin iptali için, o firma ile iletişim kurmanız gerekecektir. Kullandığınız GSM operatörünün destek hattı, bu aboneliğinizi iptal edemez.

Ayrıca günlük hayatta mobil cihazların NFC özelliği ile yapılan ödemelerde Mobil ödeme” olarak tanımlanabilmektedir. NFC ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayarak NFC yazımızı okuyabilirsiniz.
(NFC (Near Field Communication) Nedir? makalesinin linki eklenecek)

Yukarıda, nasıl kullanacağınızı olumlu ve olumsuz yönleriniz sizlere anlatabilmiş olmalıyız. Mobil ödeme kullanma ve kullanmama tercihinin, tamamen sizin elinizde olduğunu bilmeniz gerekiyor. Mevcut kullanılan operatörlerde ödeme iptali için, kısa mesaj ile iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıma kapatmak için “MOBİLODEME İPTAL” Avea 5555’e, “MOBILODEME KAPAT” Vodafone 7878’e, “MOBILODEME IPTAL”  Turkcell 2222 göndermeniz gerekmektedir.

Alışverişlerinizde kullanabileceğiniz ödeme yöntemi için güvenli ortamları tercih etmenizi öneririz. Olası her yerde mobil ödeme, sizin için büyük bir risk oluşturabilir. Dolandırılabilir ve büyük oranlarda maddi zarara uğrayabilirsiniz.

Exit mobile version