Site icon TeknoDestek

MacBook Pro 2017 (Touch Bar’sız) İnceleme

MacBook Pro 2017

Kullandığım model Apple’ın 2017 yılında çıkardığı MacBook Pro, 13 inç ekran boyutuna sahip ‘Touchbar’sız modeli. Sizlere bu makalemde bilgisayarın incelemesini yapacağım ve sizlere deneyimlerimi paylaşacağım.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Ekran

İncelemeye ekran ile başlayalım. MacBook Pro 13 modeli, bize 2560×1600 çözünürlükle ve 500nit parlaklığa sahip retina IPS bir ekran ile geliyor. Bu ekranın özgün çözünürlüğü ve boyutu, diğer ekranlara göre bir hayli güzel görünüyor diyebilirim (Bilgisayarın üzerine bir ağırlık binmesi halinde, ekranda kalıcı olmayan turuncu lekeler meydana geliyor. Buna dikkat ederek kullanmanızı öneririm).

Tasarım

Tasarım olarak MacBook Pro, alüminyum gövdeye sahip. Dış kapağındaki Apple logosu, 2015 ve eski modellere göre farklı. Apple artık logoda aydınlatma bulundurmuyor, onun yerine metal, yansıtıcı malzeme kullanıyor. Genel olarak tasarıma gelirsek, MacBook Pro 2017 gerçekten çok güzel görünüyor; aynı zamanda Trackpad ve klavye çok güzel yerleştirilmiş. Klavye tuşlarının arasındaki az boşluk ve tuşların boyutu gerçekten kullanıcıya konforlu bir kullanım imkanı sunuyor.

Performans

Yeni MacBook Pro, düzenlenebilir işlemci seçenekleri ile geliyor. İsterseniz alırken bilgisayarınız işlemcisini arttırıp eksiltebiliyorsunuz. Bende olan model, Apple’ın sitesindeki varsayılan hali. Bendeki bu model 8GB LPDDR3 2133Mhz RAM ile ve 7. nesil, 2.3Ghz Intel Core i5 işlemcisi ile ve aynı zamanda Intel Iris Plus Graphics 640 GPU ile geliyor. Bu işlemci, günlük işleri yaparken size zorluk çıkarmıyor hatta bazı güç gerektiren işleri de yapabiliyor fakat video ile render alırken vs., zaman ve sıcaklık bakımından güçlük çekebilirsiniz. Ayrıca bu bilgisayar ile oyun oynamayı beklemeyin, derim. Oyun performansı hiç iç açıcı değil. Çok performans gerektirmeyen oyunları düşük ayarlar ile oynayabilirsiniz ama ısınmalar ile karşılaşacaksınız. Bilgisayar, iş ve çalışma için gayet uygun ve işlemcisi, normal işlere göre gayet yeterli ve optimize macOS işletim sistemi ile bilgisayarda hiç takılma, çökme meydana gelmiyor. Gelse bile çok kolay bir şekilde bu durumdan kurtulabiliyorsunuz. Kısacası “Ben iş, okul için bilgisayar almak istiyorum çok büyük performans ihtiyaçlarım yok ama beni uzun süre idare etsin ve bilgisayar yavaşlamasın.” diyorsanız, bu bilgisayarı düşünmenizi öneririm.

İşletim Sistemi

MacBook, macOS Sierra işletim sistemi ile geliyor. İsterseniz yeni çıkmış olan en yeni sürüm Mac OS Catalina’ya, kolaylıkla yazılım güncelleme ayarlarından indirerek geçiş yapabiliyorsunuz. İşletim sistemi sistemi çok optimize ve stabil çalışıyor; performans bölümünde de belirttiğim gibi bilgisayarda çökme olması, çok yüklenilmedikçe neredeyse imkansız diyebilirim. Bu bilgisayardaki işletim sistemi hataları, bir Windows bilgisayardan çok daha az olacaktır; bunu size rahatlıkla söyleyebilirim. Eğer başka bir Apple cihazınız varsa, bu işletim sistemi sayesinde iCloud ve AirDrop üzerinden kolaylıkla cihazlar arasında dosya aktarımı yapabiliyorsunuz. iCloud, otomatik veya manuel yedeklenen dosyaları bütün cihazlarda gösteriyor. AirDrop ise, Bluetooth veya Wi-Fi üzerinden veri transferi sağlıyor (Bu özellikler sadece Apple cihazlar üzerinde geçerlidir).

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

TrackPad ve Klavye

Bu bilgisayardaki ve Mac‘lerdeki Trackpad, genel olarak diğer dizüstü bilgisayarla göre farklı. Trackpad’in 2-tane tuşu yok. Nereye kuvvet uygularsanız uygulayın bu sol click olarak algılanıyor. Sağ click yapmak istiyorsanız, 2-parmağınızla Trackpad’e kuvvet uygulamanız gerekiyor. Ayrıca Trackpad, iPhone 7 ve iPhone 8’lerdeki ana ekran tuşu gibi fiziksel bir tuş değil. Sadece siz ona baskı uyguladığınız zaman size bir geri bildirim veriyor. TouchPad bu üründe, birçok MacBook ürününde olduğu gibi, bir sürü hareket ve kombinasyon kabiliyeti ile geliyor. Trackpad üzerinde çift parmağınızla, 3-parmağınızla veya tek parmağınızla yaptığınız kaydırma ve çekme işlemleri uygulamalar ve fonksiyonlar arasında hızlı geçişler yapmanıza olanak veriyor. Ayrıca MacBook Pro‘nun klavyesi de diğer MacBook klavyelerinden ve diğer dizüstü klavyelerinden biraz farklı (12-inç ekrana sahip MacBook klavyesi hariç). Klavye, Apple’ın yeni kelebek anahtar dediği anahtar yapısını kullanıyor. Bu anahtar yapısına Apple, 2015 yılında MacBook 12 inç versiyonu ile geçti. Sonrasında 2016 yılında daha önceden daha sessiz ve yumuşak olan anahtarlar, yenilenerek biraz daha sesli ve daha çok geri tepkime veren anahtarlar haline geldi. Bu klavye yapısı, kullanıcıların olumlu yorumları üzerinde 2017 Macbook Pro modellerinde de kullanıldı. Klavyeyi kullanmaya ilk başladığınızda, daha önceden kullanmış olduğunuz anahtarlar, dolayısıyla klavyenin anahtarları çok alçak geliyor. Fakat kullanmaya devam ettikçe klavyenin yapısı size pratik gelmeye başlayacaktır. 3-yıldır bu klavye ile dizüstü bilgisayarımı kullanıyorum; geçici meydana gelen toz sorunları dışında klavyeyi gerçekten kullanışlı bulduğumu söyleyebilirim.

Depolama

MacBook Pro 13 (2017), farklı depolama seçenekleri ile geliyor. İşlemci gibi, aynı şekilde bu bilgisayarın 128GB, 256GB, 512GB ve 1TB depolamaya sahip modellerini satın alabiliyorsunuz, özellikleri arttırma yaparak. Bu depolama, MacBook modellerinde genelde dizüstü bilgisayarlarda bulunan hard disklerden; üstüne üstelik SSD kullanılan dizüstü bilgisayarların depolamasına kıyasla bile çok daha hızlı okuma ve yazma yapıyor.

Girişler

Bu bilgisayarda, birçok bilgisayarda çoğunlukla kullandığımız USB Type A girişi bulunmuyor. Onun yerine yeni nesil USB olan USB Type C kullanılıyor. Touchbar’sız olan bu modelde, 2-tane Thunderbolt 3 destekli Type C girişi varken, Touchbar‘lı modelde 4-adet bulunuyor. Aynı zamanda bilgisayarda 1-adet de 3.5mm jak girişi mevcut.

Kablosuz Teknolojiler

Ürün, Wi-Fi 802.11ac desteği ile ve Bluetooth 4.2 teknolojileri ile birlikte geliyor.

Pil ve Güç

Benim deneyimlerine göre, MacBook gayet iyi bir pil performansı sunuyor. Eğer bilgisayarı gün içerisinde çok kullanıyorsanız, gece yatarken şarja bırakmanızı öneririm. Ben öyle yapıyorum ve bir günü rahatlık çıkardığını söyleyebilirim. Apple’ın vaadettiğine göre, Wireless bağlantıyla 10-saate kadar internette gezinme, iTunes’dan 10-saate kadar film izleme ve 30-güne kadar bekleme süresi sunuyor.

Boyut ve Ağırlık

Özellikle benim gibi bilgisayarınızı gün içerisinde hep yanınızda taşıyacaksanız ve hafif olması sizin için önemliyse, bu bilgisayar gayet iyi. MacBook Air ile neredeyse aynı ağırlıklara sahip MacBook Pro’nun ağırlık ve boyutları şu şekilde:

Renk Seçenekleri

MacBook Pro (2017) versiyonu, 2-adet renk seçeneğiyle bizi karşılıyor. Bunlardan biri Apple‘ın yıllardır kullandığı “Gümüş” rengi, diğeri ise 2016‘daki MacBook Pro‘larda kullanılmaya başlanılan ve daha önce çoğu Apple ürününde gördüğümüz “Uzay Grisi” rengi.

Sonuç olarak, eğer taşınabilirlik sizin için önemliyse, bilgisayarınızda işleriniz kolay yapmak istiyorsanız, bu bilgisayar size uygun diyebilirim. Aynı zamanda başka ülkelerden alma şansınız varsa, benzer fiyatlara iyi performanslı dizüstü bilgisayarlar mevcut (Örn: Razer Blade); onlara da bakmanızı öneririm.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version