Başlıktan da anlayacağınız üzere “Düşük Seviye Format nedir?” konusunu ele alacağız ve tanımın yanı sıra ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Normalde tüm kullanıcıların bildikleri format işleminden çok farklı olan bir işlemdir. Çok daha özel durumlar için kullanılması gereken bir sistemdir. Bir bakıma kullanılmakta olan depolama diskinin fabrika ayarlarına döndürülmesi anlamına da gelmektedir. Disk üzerinde veriler, oluşturulmuş bölümler ve boot sektör silinir.
Hangi Durumlarda Low Level Format Atılmalı?
Low Level format işleminin hangi durumlarda yapılması gerektiğini belirtelim. Normal durumlarda kullanılmaması gereken bir yöntemdir ki sabit diske hasar verebilme olasılığı oldukça yüksektir.
- Disk üzerinde bad sector oluşması
- Diskin okuma ve yazmada çok fazla yavaşlaması
- Disk üzerinde bulunan verilerin tümden silinmesini istediğiniz durumlar
Bütün veriler, bu sayede 0 olarak yapılandırılmış olunur. Sabit disk 0 olması yanı sıra tüm kümeler yeniden oluşturulur, tüm sektörler tekrardan biçimlendirilir. Tabi yukarıda bahsettiğimiz gibi bu yöntem diske zarar vererek disk ömrünü kısaltmaktadır. Boot sektör temizlenir. Yapılacak olan format, diskin boyutuna bağlı olarak 3 ile 12 saat arasında değişiklik göstermektedir.
Belirtmek istediğimiz bir başka husus ise başlatmış olduğunuz Low Level Format işlemini kesinlikle yarıda kesmemenizdir. Başlatılan işlem durdurulabilir yalnız bu kesinlikle tavsiye edilmez. İşlem sonrasında diskin normal olarak bir kez daha formatlanması gerekmektedir.
Low Level Format Nasıl Atılır?
Bunu yapabilmeniz için gerekli olan yazılım, disk üreticileri tarafından üretilerek kullanıcılara sunulmaktadır. Her hard disk üreticisinin, bu işlem için bir yazılım üretmediği de bir başka husustur. Farklı firmalar tarafından üretilmiş yazılımlar kullanılabilir. Format için şu anda bilinen desteklenen işletim sistemleri Windows XP, Windows Vista, Windows 7 Windows 8 ve Windows 10‘dur. SATA, IDE, SCSI, SAS, USB ve firewire desteklenen arayüze sahip olan disklerdir. Hitachi, Samsung, Maxtor, Toshiba, Fujitsu, IBM, Western Digital marka hard diskerin yanı sıra Flash kart olarak bilinen SD, MMC Memory Stick, flash diskler Low Level Format desteklemektedir. Bu firmaların yazılımlarını kullanabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken hususları, yukarıda bahsettiğimizi düşünüyoruz. Bu işlem için uzman değilseniz bir uzmandan yardım almanızı kesinlikle öneririz.
Aşağıda adımları takip ederek örnek bir, Flash Diske uygulanan Low Level Format işlemini inceleyebilirsiniz.
- Buraya tıklayarak Low Level Format aracını indirelim.
- Aracı kurduktan sonra aşağıda görüldüğü gibi Low Level Format atacağımız Flash belleği seçiyoruz ve Low Level Format sekmesine tıklıyoruz.
Dikkat: Format atacağınız diski doğru seçtiğinizden emin olunuz. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan veri kayıpları yaşayabilirsiniz. Bu durumdan www.teknodestek.com.tr sorumlu tutulamaz.
- FORMAT THIS DEVICE butonuna tıklayarak işlemi başlatalım.
- İşlem başladı. Yüzdelik dilimin dolmasını bekliyoruz. 2 Gigabyte‘lık bir diske uyguladığımız için işlem kısa sürecek.
- İşlem tamamlandı. Programı kapatalım.
- Bilgisayarımızdan Disk yönetimi bölümüne girdiğimizde aşağıda görüldüğü gibi disk Raw formatında görünüyor. Kullanılabilir hale getirmek için diski biçimlendiriyoruz.
- Diski biçimlendirdikten sonra Disk artık kullanıma hazır. İşlem tamamlandı.