xAvada ADS.png.pagespeed.ic .Pj4R 2ZvMS scaled - Linux'u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Bu makalemizde Linux’u güvenli hale getirmenin 2 yolu ile ilgili detaylı blgi vereceğiz1 Linux bilgisayarınıza çok sayıda farklı uygulama mı yüklüyorsunuz? Bu uygulamalardan birinin verilerinizi çalacak bir virüs veya kötü amaçlı kod içerebileceğinden endişeleniyor musunuz? İşte Linux bilgisayarımı bu tehditlerden korumak için kişisel olarak uyguladığım beş güvenlik uygulaması.

Linux’u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Linux makul derecede güvenli bir işletim sistemidir, ancak virüssüz değildir . Bu özellikle benim gibi farklı uygulamaları ve yazılımları yükleyen ve inceleyen biri için geçerlidir. Sistemimi tehlikeye atan sudo ayrıcalıklarına sahip bir şeyi yanlışlıkla yükleyebileceğim için güvenlik risklerim daha yüksektir.

Ağ Etkinliğinizi İzleyin

En büyük güvenlik endişelerimden biri verilerimin sistemimden çalınmasıdır. Bir teknoloji yazarı olarak, sürekli olarak bilgisayarıma farklı uygulamalar ve araçlar yüklüyorum ve bunlardan birinin kötü niyetli eğilimleri olup sistemimden hassas verileri telefonla eve göndermeye karar vermesi beni çok üzer.

Bunu, hangi uygulamaların şu anda internete eriştiğini, hangi sunuculara bağlandıklarını ve ne kadar veri yüklediklerini ve indirdiklerini kontrol etmek için kullanabilirim.

Linux'u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Linux’u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Portmaster bana internete bağlanıp bağlanmadığını söyleyebilir, ki bu garip! Ancak aynı zamanda, veri yükleyip yüklemediğini de söyleyebilir, ki bu endişe vericidir, veri indirip indirmediğini de, ki bu anlaşılabilir bir durumdur, özellikle de döviz dönüştürme görevleri için! Yani, bir hesap makinesi uygulamasının internete erişmesi endişe verici olsa da, Portmaster ne yaptığını anlamama ve paranoyak olmak yerine bilinçli bir karar almama yardımcı oluyor.

Elbette uygulamalarınız üzerinde ağ düzeyinde kontrol sağlamak için terminali kullanabilirsiniz, ancak Portmaster bunu zarif ve modern bir grafiksel arayüzle daha kolay hale getiriyor.

Linux'u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Linux’u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Buradaki fikir, mevcut ağ trafiğine hızlı bir bakış elde etmektir. Genellikle normal ağ etkinliğinin nasıl göründüğüne dair bir fikrim vardır: tarama sırasında indirme artışları, yükleme sırasında yükleme artışları, yani, bir şeyler yüklerken. Boştayken veya sadece bir metin düzenleyicide yazarken önemli bir ağ etkinliği fark edersem, bir şeylerin ters gittiğini ve sorunun ne olduğunu öğrenmek için Portmaster’ı ziyaret etme zamanının geldiğini anında anlarım.

Uygulamaları Yüklemeden Önce Kontrol Edelim

Bir ağ izleyicisi, uygulamaların sisteminizden veri çalıp çalmadığını kontrol etmenize yardımcı olabilirken, ilk etapta kötü amaçlı bir uygulama yüklemenizi engelleyemez. Bu nedenle uygulamaları dağıtımımın resmi deposundan (repo) indirmeye öncelik veriyorum . Bu paketler dağıtımın bakımcıları tarafından incelenir ve ardından sizin için kullanılabilir hale getirilir. Bu nedenle, dağıtımınıza güveniyorsanız, dağıttığı uygulamaları sorgulamanız için hiçbir neden yoktur.

Bununla birlikte, tüm uygulamalar her zaman resmi depolarda mevcut değildir. Flatpak gibi konteynerleştirilmiş seçeneklere baktığım zaman budur. Bu uygulamalar bir sanal alanda çalışır, bu da onları genellikle kullanmak için güvenli hale getirir, ancak körü körüne güvenmeyin. Bazı uygulamalar güvenlik riskleri oluşturabilecek geniş sistem erişimi ister. Bu nedenle, bir uygulamayı yüklemeden önce her zaman izinlerini kontrol edin, bunların gerçekten gerekli olup olmadığına bakın ve ardından Yükle düğmesine basın. Flatpak’ler için, güvenlik derecesini görmek için genellikle Flathub web sitesini kontrol edebilirsiniz.

Linux’u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Ekran goruntusu 2025 05 17 101737 scaled - Linux'u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Burada basit bir kuralı takip ediyorum: popülerlik, incelemeye eşittir. Binlerce kullanıcı bir uygulamayı AUR’dan yüklerse, potansiyel kötü amaçlı kod olup olmadığını kontrol etmek için üzerinde çok sayıda göz olur. Bununla birlikte, uygulamanın popülerliğini bilmiyorsanız, onu Reddit’te veya dağıtımınızın resmi forumunda arayabilir ve başkalarının ne söylediğini kontrol edebilirsiniz.

Projeyi kaç kişinin izlediğini ve kaç yıldızı olduğunu burada kontrol ederim. Genellikle binlerce veya yüzlerce yıldız bana güven vermek için yeterlidir, çünkü bu kişilerin çoğu koda bakan geliştiricilerdir ve normal kullanıcılar değildir.

Linux, Birkaç yüz satır kod içeren küçük bir betikse, potansiyel olarak kendiniz bir güvenlik denetimi yapabilirsiniz. Uygulamayı sizin için denetlemek üzere Gemini 2.5 Pro’yu (kodlamada iyi olduğu bilinen) kullanabilirsiniz.

https://github.com/vinceliuice/Mojave-gtk-temas%C4%B1

https://uithub.com/vinceliuice/Mojave-gtk-temas%C4%B1

Linux'u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Linux’u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Ve işte karşınızda, Linux PC’mi virüslerden, saldırılardan ve güvenlik tehditlerinden korumak için yaptığım en iyi beş şey. Bu güvenlik önlemlerinden herhangi birini kendi iş akışınıza kopyalamaktan çekinmeyin. Bununla birlikte, kesinlikle gerekli ipuçlarını ve püf noktalarını istiyorsanız, temel Ubuntu güvenliğine yönelik başlangıç ​​rehberimize göz atın.

Linux’u güvenli hale getirmenin 2 yolu, makalemiz umarım yararlı olmuştur.

xAvada ADS.png.pagespeed.ic .Pj4R 2ZvMS scaled - Linux'u Güvenli Hale Getirmenin 2 Yolu

Platformunuzu Seçin, Bu İçeriği Paylaşın!

Bir Yorum Bırak