Android uygulamalarının avantajlarından yararlanmak için bir akıllı telefona ihtiyacınız olduğunu kim söyledi? Belki de Linux PC’nizde çalışırken favori uygulamalarınızın kullanılabilir olmasını istiyorsunuz, ancak telefonunuza bağlı olmak istemiyorsunuz. Linux için bir Android emülatörü ile akıllı telefon deneyiminin keyfini akıllı telefon olmadan da çıkarabilirsiniz.
Ne de olsa Android, Linux çekirdeğini kullanıyor. Bu nedenle bu akıllı telefon işletim sisteminin emülatör sürümünü bilgisayarınızda çalıştırmak imkansız değil. Linux kullanıyorsanız, işte kullanabileceğiniz en iyi dört Android emülatörü burada.
1. Android-x86
Android-x86 projesi sadece emülatör amaçlı kullanılmıyor. PC’nizde veya dizüstü bilgisayarınızda Windows veya Linux çalıştırmanın da bir alternatifidir. Neredeyse tüm modern PC’lerin ve dizüstü bilgisayarların kullandığı Android – x86 CPU mimarisinin bir portudur.
Android-x86, tipik bir bilgisayarda çalışacak şekilde portlandığından, bu, Android-x86’yı VirtualBox veya VMware kullanarak sanal bir makine olarak çalıştırabileceğiniz anlamına gelir. Bu yüzden Linux Android emülatörü için iyi bir seçenek. Artık Android uygulamalarınızı diğer Linux programlarıyla birlikte çalıştırabilirsiniz.
Android-x86, Google Play Store ile birlikte gelir, yani sanal makinenizi kurar kurmaz tüm favori uygulamalarınızı yüklemeye başlayabilirsiniz. Ancak bir uyarı: Her Android uygulaması x86 PC platformunda çalışmayacaktır, bu yüzden önce onları denemeniz gerekecek.
Android-x86 henüz aktif geliştirme aşamasında, bu nedenle düzenli güncellemeler ve özellikler yüzünden sık sık performansta iyileşmeler görebilirsiniz. Android-86 standart Android çalıştırıyor ve bloatware içermiyor, bu nedenle sahip olduğunuz tek sınırlama, kendi bilgisayarınızın sistem özellikleri.
2. ARChon
Android uygulamalarının Linux üzerinde çalışmasını sağlamak için sanal bir makine çalıştırmanız şart değil. ARChon projesi sayesinde Android uygulamalarınızı Chrome web tarayıcınızda çalıştırabiliyorsunuz. İsminde geçen ARC, uygulamalarınız için minyatür bir Android ortamı görevi gören Android Runtime for Chrome anlamına geliyor.
ARC, Google yapımıdır. Android uygulamalarını Chrome OS’de deneyebilmek için oluşturulmuş erken test ortamıdır. Modifiye edilmiş ARChon runtime’ını Chrome’da bir geliştirici uzantısı olarak yükleyin, ardından ARChon geliştiricisi tarafından sağlanan APK to Chrome uzantı aracını kullanarak diğer uygulamaları ekleyin.
Google Play’i burada kullanamazsınız ve her uygulama kararlı bir şekilde çalışmayabilir. ARChon, Linux bilgisayarınızda bazı uygulamaları sanal bir makineye ihtiyaç duymadan çalıştırabilmeniz için iyi bir geçici çözüm olarak görülebilir.
3. Anbox
Anbox (Android in a Box) normal emülatörlere kıyasla biraz farklı bir şey deniyor. Emülatör başlı başına izole bir konteyner. Açtığınız her uygulama izole bir kutuda, yani bir bilgisayarınızın içinde bulunan, ancak bilgisayarınızdan bağımsız bir akıllı telefon işlevi görüyor. Açtığınız uygulamalar bir bilgisayar programı gibi yeni, güvenli bir pencere içerisinde açılıyor.
Bu, Android uygulamalarınızın PC’nizde çalışmasını sağlamak için çok daha hızlı bir yaklaşım. Performans daha iyi ve konteyner metodu nedeniyle çok daha güvenli. Güvenmediğiniz uygulamaları çalıştırırken korkmanız gereken bir risk olmayacak.
Anbox’a Google Play Store dahil değil, bu nedenle uygulamaları manuel olarak bulmanız ve yüklemeniz gerekecek. Kaynaklarınıza olan talep, sanal bir makine kullanan emülatörden daha düşük olacak. Bu, düşük performanslı cihazlar için iyi bir seçenek.
4. Genymotion
Genymotion bildiğimiz sanal makine yöntemini kullanan bir Android emülatörü. Ticari açıdan daha zengin özelliklere sahip olduğundan dolayı profesyonel geliştiricilerin neredeyse vazgeçilmezidir.
Genymotion, Virtualbox kullanan bulut veya yerel masaüstü VM’leri olarak sunulan Android sanal makinelerine sahip ticari bir ürün. Sahte GPS ve pil raporlama gibi birçok benzersiz test öğesiyle birlikte geldiği için geliştiriciler ve test mühendisleri için oldukça yararlıdır. Ayrıca standart olarak Google Play Hizmetlerini yükleme seçeneği ile birlikte gelir.
Genymotion, standart kullanıcılar için ücretsiz olan ancak bazı gelişmiş test özelliklerinden yoksun olan Genymotion Personal Edition ürününe sahiptir. Diğer türlü, yazılımı çalıştırabilmek ve uzman desteğinden yararlanabilmek için yıllık bir Genymotion lisansına ihtiyacınız olacaktır.
Bu çeşitli Android emülatörleri sayesinde, Linux’tayken Android’i çalıştırmak hiç de zor değil. Standart Android’i Android-x86 ile sanal bir makinede çalıştırabilir veya ARChon ile tarayıcınızdan çalıştırabilirsiniz.