Hemen belli olmayabilir, ancak birçok kişi Adobe Lightroom ve Adobe Photoshop arasındaki farkların farkında değil.

Ancak Photoshop ve Lightroom’a ait özellik setine hızlıca bakarsanız, her ikisinin de birbirinden tamamen farklı uygulamalar olduğunu göreceksiniz.

Burada, iki Adobe görüntü düzenleyicisinin nasıl farklılık gösterdiğine ve benzerliklerinin nerede oluştuğuna bir proxy ile bakıyoruz. Photoshop’u Lightroom’dan ayıran şeyin ne olduğunu görelim.

Lightroom Ve Photoshop Ne İçin Kullanılır?

Photoshop ve Lightroom arasındaki en büyük fark, amaçladıkları şeydir.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Photoshop, raster grafik düzenleme uygulaması olarak hayata başlarken, artık her türlü grafik düzenleme ve tasarım için bir endüstri standardıdır.

Dolayısıyla, Photoshop yalnızca mevcut görüntüleri işlemekle kalmaz, aynı zamanda görüntüleri tamamen sıfırdan oluşturmak için de kullanılabilir. Bir grafik düzenleyici olarak tasarlanmıştır ve grafik oluşturma ve düzenleme ile ilgili çok sayıda araca sahiptir.

Öte yandan Lightroom ( Adobe Lightroom nedir? ), Yalnızca fotoğrafların RAW görüntü formatında dönüştürülmesi ve düzenlenmesi ile tasarlanmıştır. Fotoğraflarını geliştirmek isteyen fotoğrafçılar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Lightroom, özünde bir RAW dosya dönüştürücüsüdür, ancak aynı zamanda dosyalarınızı düzenlemenize (bu nedenle bir dosya yöneticisi görevi görür) ve fotoğrafları yönetmenize de olanak tanır. Ancak, Photoshop’tan farklı olarak Lightroom’da herhangi bir tasarım aracı yoktur.

Bu nedenle Photoshop, grafik tasarımcıları tarafından raster grafikler oluşturmak ve işlemek için kullanılmak üzere tasarlanmıştır; Lightroom ise RAW görüntü dosyalarını dönüştürmek ve geliştirmek isteyen fotoğrafçılara yöneliktir.

Lightroom, Photoshop’un Yapamayacağı Ne Yapabilir?

Lightroom, Photoshop’tan daha basit bir araç gibi görünebilir, ancak bunun nedeni tasarımdan ziyade iş akışı etrafında oluşturulmuş olmasıdır. Lightroom’da bulacağınız ancak Photoshop’ta bulamayacağınız ana özelliklerden birkaçı.

Toplu Düzenleme

Aynı değişiklikleri tüm görüntülere mi uygulamanız gerekiyor? Öyleyse, bu durumda Lightroom, tercih ettiğiniz iş gücünüz olmalıdır.

Uygulama yalnızca toplu düzenlemeyi aynı anda birden fazla dosyaya uygulamakla kalmaz (bu süreçte size saatler kazandırır), kaydedilen ön ayarları görüntülere uygulayabilir, bu da diğer kaynaklardan indirilebilir.

Bir görüntüyü düzenledikten sonra fikrini değiştiren türden biriyseniz ve orijinal dosyayı kurtarmanın bir yolu yoksa, Lightroom “tahribatsız düzenleme” adlı bir araç sunar.

Bir görüntüde her değişiklik yaptığınızda, Lightroom bir yedek oluşturur. Böylece, bir fotoğrafı kaç kez düzenlerseniz düzenleyin, her zaman bir önceki aşamaya geri dönebilir ve dosyayı kurtarabilirsiniz.

RAW Düzenleme

Belirtildiği gibi, Lightroom bir RAW dosya editörüdür, bu nedenle, çekimlerinizi RAW formatında alırsanız, belirli bir araca ihtiyaç duymadan bunları hemen işleyebilirsiniz. Bu örnekte, Lightroom bir araçtır!

Photoshop, Adobe Camera RAW adında ek bir eklentiye sahip olmanızı gerektirir ve bu tür dosyalar için bir görüntü düzenleyici olarak çalışmaz – en azından kutudan çıkar çıkmaz. Lightroom yapar.

Photoshop, Lightroom’un Yapamayacağı Ne Yapabilir?

Belirtildiği gibi, Lightroom, sorunsuz iş akışına ilişkin sorumluluğa sahip basit bir araçtır. Bununla birlikte, Photoshop, özellikleri maksimum seviyeye kadar paketleyen inanılmaz derecede güçlü bir görüntü oluşturma ve düzenleme aracıdır.

Photoshop’un Lightroom üzerinde sahip olduğu özelliklerden birkaçı.

Geniş Araç Seti

Photoshop’un çok sayıda araca sahip olduğu inkar edilemez. Bu, acemi için oldukça göz korkutucu bir alan haline getirebilir. Ancak Photoshop’a Lightroom’a göre genel bir avantaj sağlayan bu araçlardır.

Lightroom, kesinlikle fotoğraf düzenleme görevlerini gerçekleştirmek için harika olsa da, Photoshop herhangi bir görüntüyü düzenleyebilir ve metin veya diğer grafikler gibi bir görüntüye eklemeler yapmak için kullanılabilir. Sıfırdan tamamen yeni, benzersiz bir görüntü oluşturmak için bile kullanılabilir.

Katman Düzenleme

Bir kağıt resmin bir parçasını kesip başka bir kağıt resmin üstüne yerleştirmeyi düşünüyorsanız, aslında farklı katmanlarla yeni bir resim oluşturmuşsunuzdur.

Photoshop aynı şekilde çalışır. Başka bir görüntünün öğelerini kopyalayıp ayrı bir görüntüye yapıştırabilirsiniz; Photoshop bunu yeni bir katman olarak tanır. Farklı efektler elde etmek için bu katmanları ayrı ayrı bile değiştirebilirsiniz.

Photoshop, araç çubuğunda bulunan araçları kullanarak bir görüntüye şekil ve metin eklemenize de olanak tanır. Bunu yaptığınızda, onlar da yeni bir katman olarak eklenecek ve her şey bağımsız olarak değiştirilebilecek.

Photoshop, bir katmanı mevcut katmanlardan oluşan bir yığının önüne yaklaştırmanıza veya diğer katmanların arkasına yerleştirmenize izin vereceğinden katman yerleşimi üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.

Birleştirme

Bazen bir görüntünün konudan uzaklaştıran unsurlara sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Örneğin, bir şekilde bir düğün fotoğrafının arka planına girmiş bir çöp kutusu.

Photoshop’un birleştirme araçlarıyla, görüntünüzün başka bir yerinden parçacıklar alabilir ve bunları, fotoğrafınızı mahvettiğini düşündüğünüz çirkin kusurların üzerine yerleştirebilirsiniz.

Tamamen ayrı görüntülerden öğeler bile alabilir ve bunları birleştirme amacıyla kullanabilirsiniz, Photoshop tarafından sağlanan çok yönlülük budur.

Ayrıntılı Düzenleme

Photoshop o kadar güçlüdür ki, bir görüntünün en küçük ayrıntılarını düzenlemek için kullanılabilir. Piksel düzeyinde çalışır, bu nedenle görüntünüzde bir piksel genişliğinde bir benek olsa bile Photoshop bununla başa çıkabilir.

Açıkçası, bu, resimlerinizi gerçekten iyileştirebilecek ve onları görüntüleyenler için daha çekici hale getirebilecek çok ince düzenlemeler yapabileceğiniz anlamına gelir. Lightroom bu derece düzenleme yeteneğine sahip değildir.

Lightroom Vs. Photoshop

Dürüst olmak gerekirse, Lightroom ve Photoshop’u “karşı” anlamda düşünmemeliyiz.

İki program birbirini tamamlar, böylece Lightroom’u kullanarak görüntüleriniz arasında toplu düzenlemeler yapabilir, ardından Photoshop ile ayrıntılara odaklanabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için temel Photoshop becerilerinin bazılarını bilmek burada işe yarar.