Kuantum Bilgisayar Nedir? Özellikleri nelerdir? Kuantum Bilgisayarların diğer bilgisayarlardan farkı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan bilgisayar teknolojisi son dönemlerde Kuantum Bilgisayar adı ile yaygınlaştı. Bilgisayarlar Kuantum mekaniğine göre üretildiği için bazı özellikleri diğer cihazlardan ayrılmasına sebep oldu.

Bu bilgisayarlar üzerinde yapılan işlemleri çok daha hızlı ve yüksek performans ile çalışmasını sağlar. Bu bilgisayarlar hız bakımından oldukça performansı yüksek fakat az kullanılan cihazlardır.

Kuantum Bilgisayar proton ve elektronların fiziksel özelliklerine göre işler. Kullanılan normal bilgisayarlarda ise 0 ve 1’lerden meydana gelen bit ve elektrik akımları  bilgisayarın çalışmasını sağlar.

Bu makalemizde Kuantum Bilgisayarlar hakkında bilinmesi gereken bazı özelliklere değineceğiz.

Kuantum Bilgisayar Nedir?

Kullanılan normal bilgisayarlarda ise 0 ve 1’lerden meydana gelen bit ve elektrik akımları mantığında çalışıyor. Fakat Kuantum cihazlar Kuantum mekaniğe göre çalışır.

Yenilikçi bir çalışma sistemine sahiptir. Bu bilgisayarlarda bit değil kübitler bulunur. Kuantum bilgi birikimi olarak değerlendirilir.

Fakat klasik bilgisayarlarda 0 yada 1 olarak tanımlıdır. Kuantum bilgisayarlarda, kuantum mekaniğinin temelinde yer alan süper pozisyonlar devreye girecektir.

Kuantum süper pozisyonu, iki farklı durumun aynı anda ortaya gelmesi olarak da tanımlanır. Bu mantığa göre hareket halinde olan cisimde bulunan elektronlar aynı anda farklı yer ve noktalarda olabilir. Karşılaştırma yapıldığında ise klasik bilgisayarların ekeltrik akımına göre çalıştığını bileceksiniz. ancak kuantum bilgisayarlar elektron ve proton atom altı parçaların fiziksel hareketlerine göre faaliyet gösterecektir.

Bu bilgisayarlar klasik bilgisayarlara oranla çok daha hızlı çalışır. Yüksek verimlilik bilgisayar kullanımını oldukça rahatlatacaktır.

Kuantum Bilgisayarların çalışma şekli

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Kuantum Bilgisayar bilgisayarlar, bit birimlerini kullanmazlar bu şekilde çalışırlar. Temel bilgi birimi ise kübitler dir. Ancak her kübit kuantum mekaniğine göre aynı anda hem 0 hem de 1 olarak ayarlanmaktadır. Durum böyle olunca da komut bilgisayarlar arasında yerini almaktadır.

kapak 3

İşlem gücünü kübitler den alır ve buda işlem hızını yükseltir. Klasik bilgisayarlar bir işlemi daha uzun yaparken bu cihazlar daha kısa sürede işlemi tamamlar. Bu özelliği ise bazı şirketlerde çok sık tercih edilmektedir.

Özellikleri

1) Kuantum Bilgisayar bilgisayarlar, bit birimlerini kullanmazlar.

2) Bu bilgisayarlarda bit değil kübitler bulunur.

3) İşlemci gücünü kübitler den alır.

4) Kuantum az kullanılan bir bilgisayar türüdür.

5) Klasik bilgisayarlara oranla  daha hızlıdır.

Benzeri özellikleri yer almaktadır. Bu makalemiz de nu konu hakkında bilgi aldık. Sizlerde makalemizi inceleyiniz.