Dolandırıcılar giderek daha sofistike hale geliyor. İnsanları internette dolandırmak için kullandıkları en yeni sosyal medya taktiklerden bazılarını sizin için inceledik.
Sosyal Medya Instragam Ünlü Dolandırıcılığı
Büyük ölçüde fark edilmemesine rağmen, Instagram ünlü dolandırıcılıkları, internetteki finansal açıdan en maliyetli dolandırıcılık örneklerinden biridir. Küçük miktarlarda para içeren çoğu dolandırıcılığın aksine, bu tür dolandırıcılık (tipik olarak Instagram’a göre düzenlenir, ancak mutlaka izole edilmek zorunda değildir)kurbanları tek bir hamlede sert bir şekilde vurmak için tasarlanmıştır.
Dolandırıcılar, popüler ünlüler için hayran sayfaları kurar. Genellikle çok sayıda sahte takipçi edinmek için bazı yasal olmayan yolları kullanırlar. Bu sayede, bir tür meşruiyet inşa ederler.
Yetişkin film yıldızları ve Hollywood B listesindeki ünlüler için hayran sayfaları en popüler seçeneklerdir. Bazı durumlarda, popüler müzisyenler ve “mucize yaratan” din adamları için hayran sayfaları kullanılır.
Dolandırıcılar, potansiyel hedefleri belirlemek için taklit ettikleri ünlüler tarafından yapılan bir gönderinin yorum bölümünü izliyor. Ölümcül hayranlar ve bu ünlülerle tanışma niyetini ifade eden kişiler kaleme alınıyor ve özel olarak mesajlaşıyor.
Hedeflere, kimliği kullanılan ünlüyle tanışma veya bir tür işlem gerçekleştirme fırsatları sunarlar.
Yetişkin yıldızları taklit eden dolandırıcılar genellikle müdürleriyle “eğlence dolu bir tatil” sunarken, din adamlarını taklit eden kişiler “özel mucize seansının” farklı çeşitlerini sunar. Hedeflerden daha sonra ünlünün yönetim ekibine sahte bir ajans ücreti ödemeleri istenir ve bu genellikle binlerce dolara mal olur.
Ödemelerin ardından mağdurlar ya bloke ediliyor ya da ulaşım ve diğer lojistik için ödeme yapmaları istenerek daha fazla ödemeye zorlanıyor.
Bu dolandırıcılıkların utanç verici doğası nedeniyle, mağdurlar deneyimleri hakkında nadiren konuşurlar ve sonuç olarak, kamuoyunda çok az farkındalıkla yayılmaya devam eder.
Kaçınmak için yapabileceğiniz bazı basit şeyler var:
- Öncelikle doğrulanmış ünlü sayfalarıyla ilgilenin.
- Doğrulanmamış hesaplarla uğraşırken hediye kartları, kripto para birimi veya diğer anonim ödeme yöntemleriyle ödeme yapmakta ısrar edenlerden kaçının.
- Herhangi bir ödeme şeklini taahhüt etmeden önce her zaman bir ünlünün yönetim ekibini kapsamlı bir şekilde araştırın.
- Bu fırsatların çoğunun fırsat olmadığını unutmayın: bunlar dolandırıcılıktır.
Telegram Kripto Para Birimi Dolandırıcılığı
Telegram kripto para dolandırıcılığı, Telegram grupları üzerinde gerçekleştirilen sahte bir kripto para madenciliği planıdır. Sosyal medya uygulamalarında yürütülen çoğu dolandırıcılık gibi, dolandırıcılar da meşruiyeti kandırmak için çok sayıda katılımcıdan yararlanır.
Bu tür dolandırıcılık için kullanılan telgraf grupları genellikle sahte hesaplarla ve isteksiz katılımcılarla doldurulur. Dolandırıcıların kendileri düzinelerce sahte hesap işletiyorlar ve bu hesapları sahte kanıtları ve yaptıkları iddia edilen büyük gelirlerin referanslarını paylaşmak için kullanıyorlar.
Kanıt genellikle çok inandırıcıdır. Genellikle başarı hikayelerini paylaşan insanların kısa video klipleri şeklindedir. Bazen PayPal, Skrill veya Payoneer ödemelerinin uydurma ekran görüntüleri sahte hesaplar tarafından paylaşılır.
Bu dolandırıcılık taktiğini kullanan dolandırıcılar, genellikle operasyonları için profesyonel bir web sitesine sahiptir. Genellikle hedeflerine yalnızca resmi sitelerini kullanmalarını söyler ve Telegram‘daki resmi olmayan kuruluşlarla ilgili işlemlere karşı uyarıda bulunurlar. Tabii ki, bu meşru görünmek için karmaşık bir planın sadece bir parçası.
Hem kripto para biriminin hem de Telegram‘ın sunduğu anonimlik, bu aldatmacaya gücünü veriyor. Kurbanlar, kurtulduktan sonra bile onlar hakkında pek bir şey yapamazlar.
Bu taktik farklı varyasyonlarda gelir. Ancak, bir dolandırıcının kullandığı varyanttan bağımsız olarak, genellikle üç açıklayıcı işaret vardır.
Bunlar;
- Sahte kanıtlar, genellikle referanslar da dahil.
- Çok sayıda aktif olmayan katılımcı.
- Gruptaki mesajlar çoğunlukla aynı hesaplar tarafından gönderilir.
Şüphelenmeyen Telegram grup üyelerini kandırmak için dolandırıcılar, onlardan bir kripto para madenciliği operasyonuna yatırım yapmalarını istiyor. Bir “kripto para madenciliği teçhizatı” veya kripto para madenciliği için kullanılacağını iddia edecekleri bazı sahte araçlar için ödeme yapmak. Hedef bir kez ödeme yaptığında, onları gruptan atarlar veya daha fazla para elde etmek için başka yollar kullanırlar.
Bazı durumlarda, kurbanlar bir ödeme yaptıktan sonra, dolandırıcılar onlara karşılığında bir şey verir. Böyle bir durumda siber suçlunun amacı, uzun vadede kurbanlarından mümkün olduğunca fazla para almak için güven oluşturmaktır.
Bu tür bir dolandırıcılıktan kaçınmak için yalnızca saygın kripto para birimi işletmeleriyle işlem yapın. Ayrıca, kripto para madenciliği yapmak için bir aracı güvenceye almak için belirli bir ücret ödemenizi isteyen mesajları dikkate almayın.
Facebook Flört Dolandırıcılığı
Geçmişte, flört dolandırıcılıkları çoğunlukla flört uygulamaları ve web sitelerinde gerçekleştiriliyordu. Neyse ki, çoğu insan tanışma sitelerinde tanıştığı rastgele yabancılara güvenmemeyi öğrendi. Bu sınır daha az karlı olduğundan dolandırıcılar taktiklerini geliştirdiler. Facebook’u dolandırıcılıklarını yürütmek için uygun bir platform olarak benimsediler.
Neden Facebook? Güven! Bir dolandırıcının en büyük silahlarından biri, hedeflerine onlara güvenmelerini sağlamaktır. Facebook, bir bireyin hayatının bir anlık görüntüsünü sağladığından, hedeflerinin profillerinde gezinerek dolandırıcıyı tanıdıklarını hissetmeleri kolaydır. Onların, çocuklarının, kedilerinin, köpeklerinin, evlerinin resimlerini görüyorsunuz ve bir çeşit bağlantı hissetmeye başlıyorsunuz.
Tabii ki, bunların hepsi sahte.
Daha önce dolandırıcılar, kurbanlarını kandırmak için sahte bir Facebook profili oluşturuyordu. Facebook bunu inanılmaz derecede zorlaştırdı. Dolandırıcılar artık önceden var olan Facebook hesaplarını satın almaya başvuruyor. Facebook hesaplarını rehin almak için şaşırtıcı derecede gelişen bir karaborsa var.
Hedeflerini sahte hesaplar olmadıklarına ikna edecek yaşta olan hesaplara yöneltirler.
Dolandırıcılar, hedeflemek istedikleri demografiye bağlı olarak satın aldıkları hesabı potansiyel kurbanlarına çekici gelecek şekilde düzenler. Yavaş yavaş hedefleriyle güven inşa edecekler, ancak asla para ya da hediye istemeyecekler.
Kurbanlarını daha fazla bağlamak için, şirketlerinin kullandığını iddia edecekleri, genellikle çok para yüklü olan sahte bir çevrimiçi bankacılık platformuna erişmelerine izin verecekler. Farklı durumlarda hedeflerinden belirlenen hesaplara ödeme yapmalarını isteyeceklerdir.
Tabii ki, aslında hiçbir para hareket etmez. Platform yalnızca bir işlemi simüle eder ve sahte makbuzlar oluşturur. Buradaki fikir, gardiyanlarını düşürmek ve dolandırıcının onlara tamamen güvendiğine inanmaktır.
Sonunda, hedeften bir hesaba ödeme yapmasını isteyecekler, ancak bu sefer ödeme gerçekleşmeyecek. Dolandırıcı daha sonra hayal kırıklığı taklidi yapacaktır. Birkaç gün sonra, dolandırıcı bankacılık platformundaki sorun çözülene kadar kendi fonlarını kullanarak ödeme yapmasını ister.
Hedef, dolandırıcının zengin olduğuna ve çözüldüğünde onlara geri ödeyeceğine inandığından, bu tuzağa düşerler.
Bu tür bir dolandırıcılıktan kaçınmak için;
- Çevrimiçi flört ettiğiniz birinin emriyle herhangi bir finansal işlem yapmaktan kaçının.
Sosyal Medya Dolandırıcılığın Gelişen Doğası
Kirli işlerini yapmak için akıcı konuşanlar tutarlar. Ayrıca, dolandırıcılığı yapmadan önce zamanlarını beklemeyi ve hedeflerini sabırla geliştirmeyi öğrenirler. Bazen bir yıl kadar uzun bir süre boyunca beklerler.
Sık sık taktik değiştirirler. İnternet birini yakaladığında, diğerine geçerler. Çevrimiçi ortamda güvende kalmak için;
- Dolandırıcılık eğilimleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Çevrimiçi herhangi bir finansal işlem yapmanızı isteyen şüpheli kuruluşlardan kaçınmak önemlidir .