Ana Sayfa İnternet Kablosuz Bağlantıda Şifreme Türleri ve Anlamları

Kablosuz Bağlantıda Şifreme Türleri ve Anlamları

0

Zamanın teknolojisine ayak uydurmaya karar veren internet kullanıcıların tamamının mobil cihazlarda kullanmak zorunda kaldıkları kablosuz internet bağlantıları, yaşanan problemlerden sıyrılıp sorunsuz bir bağlantı yapmak için, kullandıkları kablosuz bağlantılarda şifreleme türlerinden birini tercih etmektedirler. “Kablosuz bağlantı şifreleme ne anlama geliyor?” sorusu ile başlayalım. Kablosuz bağlantı şifreleme, güvenlik amacı ile kişilerin ya da kurumların, kullanmakta oldukları kablosuz ağ için güvenlik protokolü ve sertifika programlarıdır. Bu sayede istenmeyen kişilerin  ağ bağlantılarına katılmaları ile oluşmakta olan kaçak kullanım, paylaşılan belge güvenliği sorunlarına çözüm üretmiş olurlar.

sifre1

Peki, kablosuz bağlantı şifreleme türleri nelerdir?

Kablosuz bağlantı şifreleme türlerini birkaç ara başlık ile ele alarak ne anlama geldiklerine değineceğiz. Öncelikle bahsedeceğimiz kablosuz bağlantı şifreleme türlerini maddeler halinde sıralayalım.

  • WEP şifreleme
  • WPA (PSK) Şifreleme
  • WPA2 (PSK) Şifreleme
  • WPA (Full) Şifreleme
  • WPA2 (Full) Şifreleme

WEP Şifreleme (Wired Equivalent Privacy)

 

Kablosuz ağlarda çalışan en eski güvenlik şifreleme türlerinden biridir. Günümüz teknolojisinde bu şifreleme yöntemi, güvenlik için yetersiz kalmasından dolayı artık kullanılmamaktadır. Ender olarak kullanılma nedenlerinden bir tanesi ise eski teknolojiye uyumlu olması olabilir. WDS teknolojisi kullanan firmaların ve şahısların kullanabilecekleri tek kablosuz bağlantı şifreleme türüdür. Bu tür şifrelemelerde bilgisayarlar arasında gönderilen bilgiler şifrelenerek gönderilmektedir. İki farklı şekilde şifreleme uygulanır. Açık Sistem kimlik doğrulama ve paylaşılan anahtarlar ile kimlik doğrulama şeklinde yapılmaktadır. WEP şifreleme türünün kullanılmasının tek dezavantajı, kötü niyetli kullanıcıların bu şifreleme yöntemini çözebiliyor olmasıdır. Son olarak WEP şifreleme sistemi 64 bit olarak bilinir ve 40 bit anahtar kullanılabilir.

WPA (PSK) Şifleme – WPA2 (PSK)

Türkçe’ye açılımı ile değinecek olursak Kablosuz Korumalı Erişim anlamına gelmektedir. WEP şifrelemeye çok benzeyen bir şifreleme sistemidir. Ancak diğerinden farklı olarak anahtar bir sefere mahsus olarak kullanılır. Anahtar ilk seferde doğrulandıktan sonra cihazlar arasında bilgiler şifrelenerek gönderilmektedir. Bu şifrelemeler tamamen bağımsız olarak rasgele değişmektedir. İki tür WPA kimlik doğrulama sistemi bulunmaktadır. WPA ya da WPA 2 olarak bu 2 şifreleme türlerinden birini tercih etmeniz gerekmektedir. En doğru tercih ise daha güvenli olan WPA2 kablosuz bağlantı şifreleme türüdür. Kişisel kullanıcılar için WPA ve WPA2 şifrelemelerde her kullanıcıya aynı şifre verilmekte iken WPA, WPA2 kurumsal kullanıcılar için farklı anahtarlar dağıtan 802.1x kimlik doğrulama sunucusu ile kullanılacak şekilde tasarlanmaktadır.

“TKIP anlamı nedir?” diye soranların meraklarını da giderelim.  Geçici anahtar bütünlüğü protokolü anlamına gelmektedir. Biraz daha açacak olursak WPA destekleyen daha güçlü şifreleme sistemi olarak yeni bir algoritma kullanılmaktadır. Bir de AES gelişmiş şifreleme standardı bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından kabul görmüş şifreleme türü olan AES, kablosuz bağlantı şifreleme türü, fiili olarak kripto standardında kullanılmaktadır. AES algoritması hem şifrelemede hem de şifreli metinlerin çözülmesinde kullanılan bir algoritmaya sahiptir.

Sonuç olarak kurumların ve ev ağı kullanıcıların kullanacakları en güvenli kablosuz şifreleme türleri WPA2 TKIP şifreleme türüdür.