Kablosuz kulaklıklar, son dönemlerde hayatımıza giren birçok yeni teknolojik üründen sadece bir tanesi. Bluetooth teknolojisinin ilerlemesi ve gelişmesiyle birlikte imalatçı firmalar da yavaş yavaş yeni ürünlerini tüketiciyle buluşturmaya başladı. Her geçen gün ürünlerini daha fazla geliştiren firmalar, artık kullanıcıları kabloya bağımlı olmaktan kurtarıyor. Ancak kablosuz kulaklıkların yaygınlaşmasıyla birlikte fiyatlar belli bir miktar düşse de, henüz çok uygun fiyata üst düzey kablosuz kulaklıklar bulabilmek mümkün gözükmüyor.
Kablosuz kulaklıklar, tamamen kablosuz çalışıyor. Tahmin edeceğiniz gibi, bu kulaklıkların çoğunda Bluetooth 5 teknolojisi kullanılıyor. Cihaza uzak olsanız da (10m), müzik dinleyip telefon aramaları yapabiliyorsunuz. Kulaklıklarda kullanılan ses teknolojisi, pil ömrü ve tasarım gibi kriterler, fiyatları doğrudan etkiliyor. Bazı kulaklıklar sadece telefon görüşmeleri için
üretilirken, bazı modeller de sunduğu üst düzey ses teknolojisi ile, müzik dinlemek için üretiliyor. Kablosuz kulaklık dendiğinde akla ilk gelen ürünler şüphesiz Apple AirPods, Sennheiser Momentum ve Jabra Elite serisi modelleri.
Kablosuz kulaklık ve hoparlör ürünleri üreten Danimarka firması Jabra, hem kişisel, hem de kurumsal kullanımlar için uygun fiyatlı çözümler sunuyor. Elite serisi kablosuz kulaklıklardan en uygun fiyatlı ürünü, Elite 65T modeli. Cihazı, kablosuz kulak içi kulaklık olarak isimlendirebiliriz. Kulaklıkta Bluetooth 5.0 bağlantı noktası kullanılıyor. Aynı anda iki cihaza birden bağlanabilen Elite 65T, hafızasında 8 farklı cihazın profil bilgilerini tutabiliyor. Sağ kulaklıkta tek bir buton var; sol kulaklıkta ise ses açma – kapama ve diğer kontroller için 2 buton bulunuyor. Kulaklıklar, Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen Sound+ uygulamasıyla kontrol ediliyor. Yazılım sayesinde kaybolan kulaklığınızı bulabiliyor, ekolayzer ayarlarını yapıp, kulaklığınızın yazılımını da güncelleyebiliyorsunuz.
Sağdaki butona birkaç saniye basılı tutularak kulaklık açılıp kapatılabiliyor. Bir kere basıldığında cihazda, varsa, sesli
asistanı kullanabiliyorsunuz. Eğer o esnada müzik çalıyorsa, çalan şarkıyı durdurup yeniden başlatabiliyorsunuz. Ayrıca gelen aramalar da sağdaki düğmeden yanıtlanıp bitirilebiliyor. Kulaklıkta sesli yönlendirme de mevcut Bağlantı ve pil durumunu sesli olarak söylenebiliyor, ayrıca sizi arayan kişinin adınıda sözlü olarak bildiriyor. Sesli yönlendirme ile uygulama üzerinden açılabiliyor ve kapatılabiliyor, dil seçeneği de değiştirilebiliyor. Fakat Türkçe dil seçeneği mevcut değil. Elite 65T yaklaşık olarak 5 saat pil ömrü sunuyor. Şarj kutusu, kulaklıkları iki kez şarj edebiliyor.
Tam dolu şarj ile bütün bir günü çıkarabilirsiniz. Şarj kutusu, mikro USB kablo ile 2-saatte tamamıyla şarj olup,
aynı anda kulaklıkları da şarj edebiliyor.
Kulaklıklar gerçekten hafif ancak başlangıçta biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kulaklıkları doğru bir şekilde taktığınızda dışarıdan çok az ses alaıyorsunuz. Müzik çalmaya başladığında artık
çevrenizdeki hiçbir sesi duyamıyorsunuz. Jabra bunu da düşünmüş. Sağdaki butona iki kez bastığınızda, hear through özelliği aktif oluyor. Böylelikle kulaklıktaki mikrofonlar aracılığıyla sesi alıp, çevrenizdeki sesleri de net olarak duyabiliyorsunuz.
Ses Performansı Nasıl?
kulaklığı almadan önce en çok merak ettiğimiz şey, aramalardaki HD sesi destekleyip desteklemediği idi. Eğer HD ses
desteklemeyen bir model kullanırsanız, FaceTime, Duo, Skype gibi internetten üzerinden aramalar yapabildiğiniz uygulamalardan
düşük kalitede bir ses alırsınız. Elite 65T, aramalarda gayet iyi . Aldığınız ses gayet net ve hiçbir gecikme ve kesilme yaşamıyorsunuz; tabii telefonunuzdan 10 metreden fazla uzaklaşmaz iseniz. Konuştuğumuz, kişiler sesimizi çok net duyduklarını, sesin sorunsuz geldiğini söylüyorlar. Gürültülü ve özellikle rüzgarlı ortamlarda bile sesinizi çok net iletiyor. Kulaklıklarda ikişer adet olmak üzere toplamda dört mikrofonu var.
Tek kulaklık kullanıp çevrenizdeki sesleri diğer kulağınızla duymak da mümkün. Fakat tek kulaklıkla kullanım için sağ taraftaki kulaklığı kullanmak zorundasınız. Sol kulaklığı kutusuna koyup kapağını kapatmanız yeterli Müzik konusunda da gerçekten çok iyi bir performansı var. Hem Android telefon, hem de iPod ile
denemelerimizde gayet memnun kaldık. Sound+ uygulamasıyla istediğiniz ekolayzer ayarlarını yapabiliyorsunuz. Sol kulaklıktaki
butonlar, ses kontrolü ve şarkı değiştirme komutlarına yeterince çabuk tepki veriyor.
Cihazın eksi yönü, şarj kutusu. Kullanılan malzeme oldukça dayanıksız hissi veriyor. Kapağı nasıl açmanız gerektiğini öğrenmeniz de biraz zaman alıyor. Kulaklıkları şarj kutusundan çıkardığınızda bazen sol kulaklığın çalışmadığı durumlar oluyor. Bunun da yazılım güncellemesiyle çözebilebileceğini düşünüyoruz.
Android’in kronik sorunu olan ses gecikmesi, bu kulaklığı da biraz olsun etkiliyor. Ses gecikmesi telefon model ve markasına göre farklılıkgösterse de, Xiomi A2 telefonda TalkBack ekran okuyucusu ile birlikte kullanıldığında, gecikme daha çok hissediliyor.
Ancak nedense aramalar anında gecikme yaşamıyoruz. Telefonla konuşurken TalkBack’in sesli geri bildirimi bile gecikme yaşatmıyor ve neredeyse kablolu kulaklık performansı veriyor.
Jabra Elite 65t, bir kablosuz kulaklıktan beklediğiz her özelliğe sahip. Kulaklıklar ayrıca Bluetooth destekleyen bilgisayarlarla rahatlıkla çalışabiliyor. Bağlantı hızı beklediğimizden çok daha iyi. Şarj kutusu cebinize rahatlıkla sığabilecek boyutlarda ve oldukça hafif.