Bilmeniz Gereken Her Şey,
- Facebook’un 2,7 milyardan fazla aktif kullanıcısı var, bu da onu küçük işletmelerin sosyal medya pazarlaması için önemli bir platform haline getiriyor.
- Bir Facebook for Business sayfası, müşterilerinizle bağlantı kurmanıza ve işletmeniz, ürünleriniz, hizmetleriniz ve yaklaşan etkinlikleriniz hakkında önemli bilgiler sunmanıza yardımcı olabilir.
- Bir Facebook for Business sayfası oluştururken, işletmeniz hakkında temel iletişim bilgilerini ekleyin ve takipçilerinizle etkileşim kurduğunuzdan emin olun; Ne kadar çok etkileşim sağlarsanız, işinizin fark edilme olasılığı o kadar artar.
- Bu makale, sosyal medya pazarlama stratejilerini geliştirmek ve daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen küçük işletme sahipleri içindir.
Her küçük işletme Facebook’ta olmalı. Facebook küçük işletmelere, kendi hizmetlerini tanıtmak müşteri desteği ve güçlendirme tanımayı artırmak için çeşitli yollar sunar.
Facebook’u iş için kullanmak zor görünebilir çünkü kuralları ve algoritmaları sık sık değişir. Ancak doğru stratejilerle Facebook, ücretli kampanyalar aracılığıyla belirli bir kitleyi hedeflemek için en iyi araçlardan biridir. Platform, kullanıcıları hakkında birçok bilgi tutar ve bu bilgileri reklam satın alırken sizin yararınıza kullanır. Bir Facebook for Business sayfası oluşturmak, pazarlama çabalarınız için etkili bir araç olabilir. İşte bunu doğru şekilde nasıl yapacağınız.
Facebook işletme sayfası nedir?
Bir Facebook işletme sayfası, şirketlerin internetteki varlıklarını genişletmek için Facebook üzerinde oluşturabilecekleri ücretsiz bir web sayfasıdır. Kişisel bir Facebook profili gibi, Facebook işletme sayfanız da mesaj gönderip alabilir, güncellemeler yayınlayabilir, bildirimler alabilir ve diğer Facebook kullanıcılarının ve sayfalarının içeriğini beğenebilir, yorumlayabilir ve paylaşabilir.
Elbette, Facebook’ta kaç işletmenin var olduğu göz önüne alındığında, şirketinize önemli ölçüde dikkat çekmek için Facebook işletme sayfanızın kalabalığın arasından sıyrılması gerekir. Facebook’ta şirketinizi farklı kılmak için yapılan çalışmanın buna değip değmediğini sorguluyorsanız, Facebook iş sayfalarının birçok faydası sizi zaman ayırmaya ikna edebilir.
Facebook işletme sayfasının faydaları
Şirketiniz için bir Facebook sayfası oluşturursanız, sayfanızı aşağıdakileri yapmak için kullanabilirsiniz:
1. Temel iletişim bilgilerinizi listeleyin.
İnsanlar telefon hattınızın veya vitrininizin ne zaman açık olduğunu merak ediyorlarsa, öğrenmek için Facebook sayfanızı ziyaret edebilirler. Ayrıca, bir vitrin iseniz adresinizi veya hizmetleri uzaktan sunuyorsanız destek hattı e-postanızı bilmek isteyeceklerdir. Bir Facebook işletme sayfası, tüm bu bilgileri listelemek için tek noktadan bir mağazadır.
2. Yeni ve uzun süreli müşterilerle etkileşim kurun.
En sadık müşterileriniz bile işinizde günlük olarak neler olduğunu görmez – yani, açıklayıcı sosyal medya içeriğini onlarla düzenli olarak paylaşmadığınız sürece. Bir Facebook sayfası, destek ekibinizle vitrininizin içinden veya sahne arkasından çekimler göndermek için harika bir yerdir. Ayrıca takipçilerinizi yeni ürünler, indirimler ve daha fazlası hakkında güncelleyebilirsiniz.
3. Hedef kitlenizi tanıyın.
Facebook for Business, Facebook kitlenizin demografisini belirlemeye yönelik araçlar içerir. Sağlam bir demografik pazarlama stratejisine bilgi vermek ve kampanyalarınızı daha iyi hedeflemek için sağlanan verileri kullanabilirsiniz .
4. Pazarlama maliyetlerinizi azaltın.
Bir Facebook işletme sayfası başlatmak ücretsizdir ve birçok ek Facebook pazarlama ve analitik özelliği ya ücretsiz ya da düşük maliyetlidir. Bir Facebook işletme sayfasını pazarlama stratejinize entegre etmek, daha fazla insana potansiyel olarak milyarlarca izleyici kitlesine daha az parayla ulaşmanın bütçe konusunda bilgili bir yoludur.
5. Web trafiğinizi artırın.
Facebook işletme sayfanızda şirketinizin web sitesine bağlanarak, web sitenize daha fazla trafik çekersiniz. Web sitenize ne kadar çok kişi girerseniz, insanların oraya yerleştirdiğiniz ürün ve hizmetlerinizin ayrıntılı açıklamalarını okuma şansı o kadar artar. Daha da iyisi, Facebook işletme sayfanızdan web sitenize atlayan kişiler bir şeyler bile satın alabilir.
6. SEO’yu geliştirin.
Facebook işletme sayfaları, sosyal medyadaki varlığınızdan daha fazlası için iyidir; aynı zamanda arama motoru sorgularında sıralamanız için bir nimettir.
Bir işletme Facebook sayfası nasıl oluşturulur
Artık işletmeniz için bir Facebook sayfasına sahip olmanın bazı avantajlarını bildiğinize göre, bir tane oluşturmaya başlama zamanı. Facebook işletme sayfanızı oluşturmak için şu adımları izleyin:
1. Facebook işletme sayfanızı oluşturun.
Bir Facebook işletme sayfası oluşturmanın ilk adımı, doğru türde hesap oluşturduğunuzdan emin olmaktır. Bir Facebook profili değil, bir Facebook sayfası oluşturduğunuzu unutmayın. Profil, kişisel bilgileri ve fotoğrafları arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşmak için tasarlanmış kişisel bir Facebook hesabıdır. Sayfalar, işletmelerin ve tanınmış kişilerin hayranlar ve müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan herkese açık profillerdir. Kullanıcıların haber akışlarındaki sayfadan güncellemeleri görmeye başlamak için bir sayfayı beğenmeleri yeterlidir. Başlamak için facebook.com/business/pages/set-up adresine gidin.
2. Facebook’un sorularını yanıtlayın.
İçin bir Facebook iş sayfası oluşturmak, bir kişisel profile sahip ve Facebook’un ekrandaki talimatları takip etmek zorundadır. Bir sayfa oluştururken Facebook, sayfanızı tanımlayan bir kategori ve işletmenizin adı, adresi ve telefon numarası gibi bazı bilgiler isteyecektir. Müşterilerin sayfanızı kolayca tanıyabilmesi ve işletmeniz hakkında bilgi bulabilmesi için olabildiğince fazla bilgi eklemek önemlidir.
3. Profil ve kapak fotoğrafları ekleyin.
Facebook işletme sayfanıza profil ve kapak fotoğrafları yükleme seçeneğiniz vardır. Çekici grafikler içeriğinizle daha iyi etkileşim oranları sağladığından, bunu yapmak iyi bir uygulamadır.
4. Uygun sayfa bölümlerini doldurun.
Bir Facebook sayfasına ekleyebileceğiniz pek çok bölüm vardır, ancak her bölüm işletmeniz için uygun olmayacaktır. Eklemeyi düşünmeniz gereken bazı bölümler şunlardır:
- Ana Sayfa: Bu bölüm, tüm güncellemelerinizin ve gönderilerinizin yayınlandığı yerdir. Ayrıca, kullanıcıların sayfanızı ziyaret ettiklerinde gördükleri ilk sayfadır.
- Hakkında: Hakkında bölümü, Facebook sayfanızın en önemli bölümlerinden biridir. Adresiniz, iş bilgileriniz, iletişim bilgileriniz, saatler ve web sitesi URL’niz ile doldurulmalıdır. Birçok kişi, bir işletme hakkında belirli bilgileri bulmak için çevrimiçi olur; Bu sayfayı boş bırakarak potansiyel müşterilerinizi hayal kırıklığına uğratmayın.
- Topluluk: Topluluk sayfası, müşterilerin gönderilerinin, fotoğraflarının ve videolarının göründüğü yerdir. Müşteriler ayrıca buradan mağazanıza check-in yapabilir. Bu, izleyicilerinizin şirketinizle etkileşime girmesi ve şirketiniz hakkında daha fazla bilgi edinmesi için harika bir alandır.
- Etkinlikler: Bu bölümde etkinlik sayfaları oluşturabilir ve yaklaşan etkinlikleri tanıtabilirsiniz. Facebook’ta bir etkinlik oluşturduğunuzda, insanları davet edebilir ve bununla ilgili belirli bilgileri tek bir yerde paylaşabilirsiniz.
- Bilgi ve Reklamlar: Bu bölüm, sayfanıza şeffaflık katmak için tasarlanmıştır. Takipçilerinize şu anda yayınladığınız tüm Facebook reklamlarını gösterir.
- Teklifler: Bu bölümden indirimler veya fırsatlar gönderebilirsiniz. Bu, insanları Facebook sayfanıza gelmeye teşvik etmenin kolay bir yoludur. Müşterilere sayfanızı beğenmediğini ve üzerinde bir anlaşma bulmasını söyleyin.
- Gönderiler: Bu bölüm, zaman çizelgesi fotoğrafları ve güncellemeler dahil tüm gönderilerinizi gösterir.
- İncelemeler: İncelemeler sekmesi altında, müşteriler bir inceleme yazabilir ve işletmenizi tavsiye edip etmeyeceklerini belirtebilir. Puanlar, sayfanızın üst kısmında görünür. İncelemeler sekmesini gizleyebilmenize rağmen, hem size hem de takipçilerinize değerli geri bildirimler sağladığından bunu yapmak istemeyebilirsiniz. İncelemeler işletmenizi doğrulamaya yardımcı olur ve müşterilerin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi önermesini kolaylaştırır.
- Hizmetler: Hizmetlerinizi bu sayfada sergileyebilirsiniz. Ayrıca bir fotoğraf, açıklama ve fiyatlandırma dahil olmak üzere uzmanlığınız hakkında bilgi ekleyebilirsiniz.
- Fotoğraflar: Fotoğraflar sekmesi, zaman çizelgenizde yayınladığınız resimleri içerir.
- Mağaza: Envanterinizi bu sayfaya ekleyebilir ve kullanıcılar ürünlerinizi doğrudan Facebook’tan satın alabilir. Satışlar banka hesabınıza gönderilir.
Facebook en iyi uygulamaları
İşletmenizin Facebook sayfasını kurduğunuzda, içerik oluşturmaya ve işletmenizin takipçileriyle etkileşim kurmaya başlama zamanı. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi pazarlamak için Facebook for Business’ı nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.
1. Mesajlara yanıt verin.
Facebook Messenger ile müşterilerin mesajlarına işletmeniz olarak yanıt verebilirsiniz. Sayfa yöneticisi olarak oturum açtığınızda, gelen kutunuz sayfanızın üst kısmında yer alır.
Facebook Messenger bir araçtır ve müşteriler onu kullanmanızı bekler. Aslında Facebook, marka sayfalarının yanıt oranlarını ve sürelerini izleyerek müşterilerin ne kadar hızlı bir yanıt bekleyebileceklerini bilir. Facebook Messenger, müşteriler için çekicidir çünkü hızlı bir yanıt beklerler ve birçok kişi, aramadan daha rahat canlı sohbet eder.
2. Kampanyalarınızın başarısını belirlemek için analitiği kullanın.
Facebook Insights, ücretsiz bir analiz aracıdır. Yapılan işlemler, sayfa görüntülemeleri, ulaştığınız kişi sayısı, gönderi etkileşimlerinin sayısı ve daha fazlasıyla ilgili verileri gösterir. Bu bilgiler, sosyal kampanyalarınızın etkinliğini ölçmenize yardımcı olabilir, böylece gönderilerinizi nasıl geliştireceğinize karar verebilirsiniz.
3. Yayınlama araçlarını kullanın ve gelecekteki gönderileri planlayın.
Gelecekte yayınlanacak gönderileri planlamak için Facebook yayınlama araçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca Facebook sayfanızda videolar oluşturabilir, işletmenizin reklamını yapabilir, bir etkinliği tanıtabilir, teklif yazabilir, not yazabilir ve iş başvuruları yayınlayabilirsiniz.
Düzenli olarak, haftada en az iki kez paylaşım yapmak önemlidir.
4. Hedef kitlenizi tanıyın.
Facebook mükemmel hedefleme araçlarına sahiptir. Bir gönderiyi tanıtırken, belirli demografileri, yerleri ve ilgi gruplarını hedefleyebilirsiniz. Başarılı reklamlara sahip olmak için, hedef kitlenizi tanımanız ve ardından bu potansiyel müşterilere ulaşmak için Facebook’un hedefleme araçlarını kullanmanız gerekir.
5. Sadece tanıtıcı değil, yakışıklı olun.
Müşterilerle bağlantı kurmak ve nihayetinde satış yapmak için bir işletme Facebook sayfası oluşturmuş olsanız bile, kitleniz reklamları görmek istemez. Hoş ve ilgi çekici Facebook gönderileri oluşturmaya çalışın.
6. Eşantiyonlar ve yarışmalar sunun.
Facebook’ta organik trafiği yönetmek zordur, ancak düzenli olarak eşantiyonlar ve yarışmalar yapmak yardımcı olur. Bir yarışma veya hediye oluşturmadan önce, Facebook kurallarını anladığınızdan ve bunlara uyduğunuzdan emin olun, aksi takdirde yasal olarak başınız belaya girebilir.
7. Olaylar oluşturun ve reklamını yapın.
Facebook’ta bir işletme olarak etkinlikler oluşturabilirsiniz. Herkesi bu etkinliklere davet edebilir ve onları Facebook’ta hedeflenen bir kitleye tanıtmak için fazladan ödeme yapabilirsiniz. Etkinlikler, hedef kitlenizin ilgisini çekmenin ve onları müşterilere dönüştürmenin eğlenceli bir yolu olabilir.
8. Diğer kaynaklardan ilgili içeriği paylaşın.
Yalnızca orijinal içerik oluşturmak ve paylaşmak zaman alıcı olabilir. Diğer kaynaklardan içerik seçmek zamandan ve emekten tasarruf sağlayabilir. Diğer kaynaklarla ağ kurmak size başka şekillerde de fayda sağlayabilir ve karşılığında içeriğinizi paylaşabilirler.
9. Sohbet edin.
Bir gönderi yayınlamayın ve ardından Facebook’u bir hafta boyunca açmayın. Hedef kitlenizle etkileşim kurmak için yayınlar oluşturun ve paylaşın. Yorumlara, sorulara ve endişelere yanıt verin. Takipçilerinizle sohbet ediyorsanız, onların müşteriniz olma olasılıkları daha yüksektir.
Facebook’ta etkileşim kurmanın bir başka yolu da anket özelliklerini kullanmaktır. Bir sohbet başlatmanın veya müşterilerinizin fikirlerini öğrenmenin harika bir yolu. Anket oluşturmak için Sayfa Yöneticinize gidin ve Bir Şey Yaz kutusunun altındaki simge menüsünden “Anket oluştur” u seçin.
10. İşletme aşamalarını vurgulayın.
Facebook’ta şirketin kilometre taşlarını vurgulayın ve yıldönümlerini kutlayın. Bu gönderiler genellikle izleyicilerinizi meşgul eder ve sizi daha cana yakın gösterir. Kilometre taşları veya yıl dönümleri için özel promosyonlar sunuyorsanız, bunları sayfanızda da tanıtın.
11. Facebook reklamlarını kullanın.
İstediğiniz kitleye ulaşmanın en iyi yolu Facebook reklamları yayınlamaktır. Bu reklamlar maliyetlidir, ancak hedef kitlenizi demografik özelliklere, davranışlara veya iletişim bilgilerine göre seçebileceğiniz için etkilidir. Reklamlar için günlük veya genel bir bütçe belirleyebilir, bir reklamın yayınlanacağı süreyi seçebilir ve istediğiniz kitleyi seçebilirsiniz. Facebook, yürüttüğünüz her promosyondaki etkileşimleri izler ve bu da gelecekte oldukça başarılı kampanyalar geliştirmenize yardımcı olur.
12. Facebook videoları oluşturun.
Facebook zaman çizelgenizde ilerliyorsanız, çok sayıda video fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, videoların platformda harika olması. Facebook videoları oluşturmanın bir yolu, ücretsiz olarak geniş bir izleyici kitlesine yayın yapmanızı sağlayan Facebook Live üzerinden yapmaktır. Facebook Live ile takipçilerinizle gerçek zamanlı görüşmeler yapabilir ve onlara işinize içeriden bakabilirsiniz.