Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi, Instagram da dahil olmak üzere çeşitli girişimlerinizin ve aktivitelerinizin performansını takip etmek çok önemlidir.
Ancak Instagram ölçümlerinizi ve performans değerlerinizi araştırma söz konusu olunca, nereden başlayacağınız ve hatta hangilerinin en önemli olduğu her zaman net olmayabilir.
Başlamak için nedeninize (gerekçenize) odaklanın.
Instagram Ölçümlerinizi ve Performansınızı Neden Takip Etmeniz Gerekiyor?
Instagram hesabınızı, hesap analizlerine ve performans verilerine hiç bakmadan yönetirseniz, çabalarınızın sonuçlarını anlama noktasında karanlıkta kalırsınız (önünüzü göremezsiniz).
Bu çabalar büyük olasılıkla şirket veya departman hedefleriyle (veya yalnızca kendi Instagram KPI‘larınızla) örtüşür ve bu da doğal olarak hangi Instagram ölçümlerini raporlamanız gerektiğini bildirmenize yardımcı olur.
Bu nedenle, “neden” sorununu yanıtını verirken, raporlamanız için temel IG ölçümlerinizi de açıklamış olacaksınız.
7-Temel Kriter ile Instagram Performansınızı Ölçün!
En yaygın olarak kullanılan Instagram performans ölçümü, genellikle çeşitli etkileşim biçimlerini merkez alır, ancak bu yazımızda etkileşim biçimleri dahil olmak üzere çeşitli konuları ele alacağız.
Konu hakkında hâlâ biraz kafanız karışık hissediyorsanız endişelenmeyin, neyi arayacağınız ve nerede bulacağınız konusunda bir fikir edinmenize yardımcı olacak birkaç önemli Instagram performans metriğini özetledik.
1 – Takipçi Başına Etkileşim
Bu ölçüm size takipçi sayınıza göre (paylaştığınız) içeriğinizle etkileşim hakkında bilgi verir. Instagram performansınızı, (dünya çapında) çok yüksek sayıda takipçisi hesaplarla karşılaştırmak cazip gelse de (Oreo, Starbucks, Nike vb.), hedef kitlenizin büyüklüğü aşağı yukarı aynı olmadığı sürece bunu yapmak istemezsiniz.
Neden?
Çünkü milyonlarca takipçisi olan markalara ait hesapların binlerce takipçi beğenisi vardır. Birkaç bin takipçiniz varsa, doğal olarak toplamda benzer sonuçlar elde etme olasılığınız yoktur, fakat bu, tam olarak olması gerektiği gibi performans göstermediğiniz anlamına gelmez. İşte burada etkileşim oranı devreye girer ve hesabınızı doğru bir şekilde değerlendirdiğinizden emin olmanıza yardımcı olur.
Takipçi başına etkileşim ile ilgili raporlama yapmak, size genel performans eğilimleri hakkında bir fikir verecektir. Bu raporlamayı belirli gönderiler için yapabilir ve hedef kitlenizde yankı uyandıran içerik türleri hakkında bir fikir edinebilirsiniz.
2 – Takipçi Sayısı Artışı
Bir metrik size, bir şeyleri doğru yapıyor olduğunuzu söyler.
Artan (veya azalan) bir Instagram takipçi sayısını değerlendirirken, özellikle tek seferlik bir promosyon veya ücretli sosyal reklamlar gibi bir şey nedeniyle rastgele ani artışlar veya düşüşler yaşıyorsanız, içerik ve bağlam önemlidir.
Zaman içinde takipçi sayınızı ölçün; böylece artan takipçi sayılarına neyin katkıda bulunduğunu tam olarak bilirsiniz. Takipçi sayınızda zaman içinde sürekli ve kademeli bir büyüme görmeniz, insanların içeriğinizde paylaştıklarınızı beğendiğini ve daha fazlasını görmek istediklerini gösterir.
Ek olarak, neyin işe yarayıp yaramadığını anlamak, Instagram pazarlama stratejiniz ve performansınız bağlamında da önemlidir; çünkü oluşturmaya devam etmeniz gereken içerik türlerini bilecek ve hangi konularda ince ayar yapılması gerektiğinden emin olacaksınız.
Toplam takipçi, bazıları için bir gösteriş ölçütü olarak görülse de, sonuçta içeriğinizin potansiyel erişimini gösterir, bu da katılım ve etkileşim gibi diğer ölçümlerin performansını etkiler; bu nedenle hedef kitlenizi organik olarak büyütme çabalarına odaklanmaya devam etmek, her zamanki kadar önemlidir.
3 – Yorumlar
Bu metrik size, içeriğinizin ne kadar ilgi çekici olduğunu söyler.
Instagram performans ölçütlerini değerlendirme söz konusu olduğunda, beğeniler ve yorumlar arasında büyük bir fark vardır.
Beğenileri görüntülemek ve raporlamak oldukça kolaydır ve çoğu zaman, bir gönderinin (paylaşımın) takipçileriniz tarafından gerçekten görüldüğünden % 100 emin olamazsınız. Fakat yorum(lar) söz konusu olduğunda, bu durum bir kristal kadar nettir. Olumlu ya da olumsuz, gönderilerinize bırakılan yorumlar, içeriğinizin bir tür etkisi olduğunu ya da en azından bireyin geri bildirim (yorum) bırakmak amacıyla fazladan bir adım atması için yeterli olduğunu gösterir.
Bu tür bir etkileşim, özellikle olumlu olduğunda, topluluk oluşturmada ve sadık bir hayran kitlesi oluşturmada önemli ve güçlü bir faktördür. Herkes gönderiye (paylaşıma) kolaylıkla iki kez dokunarak beğenebilir, ancak yorum yapanlar göz önünde bulundurulmaya değer kişilerdir.
4 – Erişim
Bu ölçüm size, içeriğinizi kaç kişinin görüyor ve görüntülüyor olduğunu söyler.
Hesabınıza erişimin, içeriğinizin ve paylaşımlarınızın görüntülendiği anlamına geldiğini düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz.
Erişim ve görüntüleme (izlenim) benzer şeylerdir ancak yeterince kafa karıştırıcıdır fakat bu konuda bilmeniz gereken tek şey, Instagram erişimlerinizin, içeriğinizin gerçek görüntülemelerini gösterdiğidir, ancak bir tıklama (beğeni) veya başka herhangi bir etkileşim (yorum) oluşturmamış olabilir.
5 – En Çok Etkileşim Alan Hashtag’ler
Bu metrik size Hashtag performansınız hakkında bilgi verir.
Sürekli değişen Instagram algoritması, bazen içerik stratejinizi mahvedebilirken, Hashtag‘lerin, momentumunuzu devam ettirmenin en güvenilir yollarından biri olduğu kanıtlanmıştır.
Sektörünüzle veya hedef kitlenizin aradıklarıyla alakalı Hashtag‘leri kullanmak, hesabınızın erişimini ve etkileşimini kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
Instagram kullanıcıları her gönderiye en fazla 30-Hashtag ekleyebilir; ancak bu kotayı, araştırarak ve performans değişiminize göre akıllıca kullandığınızdan emin olun. Hashtag‘ler söz konusu olduğunda, ne kadar az bir efor ile ne kadar çok şeyin gerçekleştiğine şaşırabilirsiniz.
6 – Yönlendirme Trafiği
Bu ölçüm size, Instagram‘ın web sitenizin trafiği üzerindeki etkisi hakkında bilgi verir.
Yönlendirme trafiği, alan adınıza (web sitenize), sizi bir arama motorunda bularak değil, başka sitelerden (bularak) gelen kişileri tanımlar. Birisi sosyal medya platformundan veya bir web sitesinden bir bağlantıyı ziyaret ettiğinde ve sonunda size ulaştığında, Google Analytics ziyaretçiyi bir tavsiye olarak tanımlar. Bu ziyaretlerin tam olarak hangi kaynaktan geldiğini izlemek için, UTM kodlarını da kullanabilirsiniz.
Sosyal medya gönderileri için en çok kullanılan yöntem, takipçilerinizin yayınınızı gördükten sonra yapmasını istediğiniz işlemin türüne bağlı olarak bir web sitesinin açılış sayfasına, ürün sayfasına veya yalnızca ana sayfaya bağlantı vermeyi içerir.
Ancak Instagram‘da bu biraz daha zor olabilir, çünkü tıklanabilir bir bağlantıyı görüntüleyebileceğiniz tek yer biyografinizin bulunduğu bölümdür. Ayrıca altyazılarınıza URL ekleme seçeneğiniz de vardır, ancak her iki durumda da Instagram‘dan gelen yönlendirme trafiğini izlemek zor olabilir.
7 – Instagram Hikayeleri Ölçümleri
Bu metrik size, Instagram Hikayeleri’nizin ne kadar popüler ve ilgi çekici olduğu hakkında bilgi verir.
Mevcut Instagram pazarlama stratejilerinin muhtemelen en temel bileşenlerinden biri Hikayeler’in kullanımıdır.
Hikayeler birçok yönden yararlıdır; en önemlisi de, takipçileriniz için başka bir içerik boyutu sağlamaları. Fotoğrafların ve videoların unutulan ve gözden düşen özelliği nedeni ile, size akışınızdan daha fazla özgürlük ve esneklik sağlar.
Instagram Hikayeleri söz konusu olduğunda, diğerlerinin yanı sıra Hikaye Yanıtları, Hikaye Tıklamaları, Hikaye İzlenimleri gibi birkaç iyi ölçüm (metrik) vardır.