Işığı haberleşme aracı olarak kullanmak (fener, deniz feneri gibi) insanlık tarihi kadar eski bir uygulamadır. Saniyede yaklaşık 300.000 km hızıyla ışık, bilinen en hızlı iletişim aracıdır. Herkes, teknolojik olarak televizyon kumandalarında optik sinyal kullanıldığını bilir. Bu optik sinyaller infrared-kızılöte (IR) ışık olarak yayılır ve dolayısıyla görsel ışık yolu ile data transferi de aynı fizik kuralları esas alınarak düşünülebilir.

Li Fi Resim 5

Günümüzde optik kablosuz iletişim, kablosuz veri iletişim sektörünü önemli ölçüde domaine eden radyo iletişim teknolojileri yoluyla gerçekleşiyor. Transfer edilen veri miktarının sürekli büyümesi, radyo tabanlı kablosuz iletişimin sınırlarını zorlamaya başladı. Radyo sistemlerdeki “Frekans çıkmazı” olarak da adlandırılan sınırlı band genişliği sorununa üretilen çözümlerin maliyeti katlanarak büyümekte.

Bundan dolayı, optik kablosuz iletişim olarak bilinen Li-Fi, artan veri oranı/miktarı, düşük üretim maliyeti nedeniyle ve gerçek zamanlı iletişim için test ediliyor. Dolayısıyla, bir iletişim aracı olarak ışık, önümüzdeki yıllarda hem endüstride hem de tüketici sektöründe önemli rol oynayacak.

 Li Fi Resim 4

Li-Fi GigaDock

Şu an teorik olarak ilk aşamada birkaç cm mesafe aralığında, 12.5 Gbps veri aktarım hızı öngörülüyor ki bu hız, radyo tabanlı sistemler için ulaşılamaz bir hız. Gelecekte bu hız, 100 Gbps üzerinde olacak. Mevcut veri bağlantısındaki yetersizliğin %97 varan kısmı, kullanıcı veri transferinde ihtiyaca cevap vermeyen kısıtlı çözümlerdir.

Yüksek oranda/miktarda ağ verisi/datası ve gerçek zamanlı kapasiteye ek olarak güvenlik de bu uygulama senaryosunda, teoride önemli rol oynamaktadır. Kablolu ve diğer bağlantı türlerine göre veri iletişimi ve transferinin başkaları tarafından dinlenebilmesi ve takip edilebilmesi pratikte imkânsızdır.

Çünkü bu Türk veri iletişiminde takip edip dinlenecek bir bağlantı yoktur. İletişimin her iki tarafında da sistem tamamen kapalıdır.

Li Fi Resim 3

Li-Fi Hotspot

Li-Fi Hotspot, kablo bağlantısına gerek kalmadan, yüksek hızda ağ erişimi sunar.

Bu sistem 30 metreye kadar, 1 Gbps varan güçlü, düşük enerji tüketimli, düşük maliyetli ve güvenli ağ erişimi sunar. Belirlenen mesafede/alanda veri alışverişi sınırlandırılmıştır, böylece diğer Hotspotların bulunduğu ortamlardan etkilenmeden maximum band genişliğinde Li-Fi erişimi mümkündür.

Endüstriyel Alanda Kullanımı

Makine ve kontrol ünitelerinde her geçen gün daha fazla kullanılan ve cihazların birbiriyle iletişimini sağlayan sensörler, endüstriyel araçları daha karmaşık hale getirmektedir. Kablosuz sistemler, güvenilirlik ve güvenlik bakımdan, kablolu sistemlere göre daha iyidirler.

Düşük gecikme süresi ile, Li-Fi iletişim kanalı, makineler arası etkileşimde en uygun seçenektir. Bu durum, karmaşık sistemlerdeki sensörlerin eşleşmesinde, veri işlemlerinde sıfır hataya yakın sonuçlar elde etmek demektir.

Li-Fi çözümler aynı zamanda, başka uygulamalar tarafından kullanılan altyapıların veya güçlü elektromanyetik etkileşimlere sahip radyo sistemlerin, sıfır maliyetle ve bağımsız iletişim kanalları ile genişletilmesine, geliştirilmesine olanak sağlar.

Güvenlik

 Li Fi Resim 3

Optik kablosuz iletişimin en önemli handikaplarından birisi, iletişim görülebilirliğidir. Verilere, iletişim kanalı üzerindeki herhangi bir alıcı ile erişilebilir. Li-Fi teknolojisi, kablosuz ağın esnekliği ile geleneksel kablolu bağlantının güvenliğini birleştiriyor. Yüksek ağ data/veri oranına/miktarına sahip bağlantı süresi, güvenlik nedeniyle çok kısa olmalıdır.

Anakartlar(Boards) Arası Li-Fi İletişim

 

Yüksek frekanslı sinyallerin transferi, anakartlara arasında, anakartlardaki HF konnectorleri ile sağlanır. Yüksek oranda/miktarda datalar söz konusu olduğunda, sinyalı güvenli şekilde gönderebilmek için daha kompleks konnektör yapıları gerektirir. Fakat bu yüksek veri transferinde HF konnektörleri hem üretim maliyetinin yüksek olması hem de mekanik olarak hassas olması nedeni ile beklenen çözümü sunmaktan uzaktır. HF konnektörleri yerine kullanılan Li-Fi modülleri, anakartlar arasında sağlam ve güvenilir yüksek oranda/miktarda veri iletişimini temin etmektedir. Anakartlarda modül entegresinde ve veri alışverişinde yüksek oranda esneklik sunar.

Li-Fi teknolojinin birkaç kelime ile avantajlarını özetlersek:

  • Düşük gecikme süresi ilet seri iletişim
  • Erişebilirlik
  • Güvenlik
  • Düşük enerji ve üretim maliyet
  • Diğer kablosuz çözümlere göre 10 kat yüksek hız
  • Güncellenebilir teknoloji

Li Fi Resim 2 Li -Fi teknolojisi avantajları iki kelime “FAST LIGHT” ile özetlenebilir

Fast                                                       Düşük gecikme gerçek zamanlı Accessible                                            Kablolara bağlı olmadan daha fazla esneklik

Secure                                                  Sinyal alanı her zaman geniştir ve sinyal alanı daralmaz

Tiny                                                      İstenilen boyut mevcuttur

Low-cost                                               Düşük enerji ve üretim maliyeti

Interference-free                                 RF (radyo frekans) parazitleri etkilemez

Global                                                  Spektrum lisans ücretleri yok

High-speed                                           Diğer kablosuz çözümlere göre 10 × hızlı

Timely                                                  Güncel teknoloji