Sürükleyici deneyimler, Oculus Rift ve Google Glass gibi kulaklıklar biçiminde günlük tüketiciler için ilk kez erişilebilir hale geldiğinde, endüstri ana akım için görünmekte.

Ardından Facebook (şirket) adını Meta olarak değiştirdi ve metaverse yatırımının sinyalini verdi. Aniden herkes tekrar VR ve AR ile ilgilenmeye başladı.

Yine de birçok insanın hala bu terimlerin ne anlama geldiği konusunda net olmadığını görüyorum. Artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik arasındaki fark nedir? ‘XR’ ne anlama geliyor ve ‘karma’ gerçeklik tam olarak nedir?

Daha fazla arkadaş üzülme, yardım etmek için buradayım. Bu terimlerden bazılarının sürekli gelişmekte. Bazen akademik, teknik, kurumsal kullanımın günlük konuşma dilindeki kullanımdan farklı olduğunu (burada öncelikle ikincisine odaklanıyoruz) not etmeliyim, ancak bu kılavuz, yakın ve sürükleyici geleceğimizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

gerçeklik-sanallık sürekliliği

Sanal Gerçeklik (VR)

Sanal gerçeklik OG’dir. İnsanlar dev bir TV’de oyun oynamanın ötesinde. Bilgisayar tarafından oluşturulan sürükleyici deneyimleri düşündüklerinde, muhtemelen akla en çok VR geliyor.Kredi bilgileri: Oculus

Sanal gerçeklik genellikle tamamen sürükleyici bir deneyime atıfta bulunmakta. Gerçek dünyayı tamamen bilgisayar tarafından oluşan bir dünyayla değişmekte. Tipik olarak, VR deneyimi, gözlerinizi gerçek dünyadan engelleyen opak bir kulaklık takmayı gerektirir. Bu genellikle, VR başlığı çevrenizin bir simülasyonunu oluştursa bile geçerlidir. Örneğin bazı VR kulaklıkları, kulaklığa takılan kameraları kullanarak gerçek dünyanın çeşitli yönlerini görüş alanınıza yansıtır.

Temel olarak, yüzünüze bir şey takarsanız ve onu açana kadar dışarıyı göremiyorsanız, bu VR’dir.

Örnekler: Oculus Rift/Go, HTC Vive, Google Cardboard, Nintendo Virtual Boy

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Şimdi işler biraz daha bulanıklaşıyor, ancak genel olarak AR, VR’nin karşılığıdır. VR, gerçek dünyayı bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerle değiştirir. AR bunun yerine gerçek dünyayı sanal deneyimlerle güçlendirmeye çalışır.

Bu nedenle, AR’yi deneyimlerken, algınız hala gerçek dünyadaki nesneler ve olaylar tarafından yönlendirir.

Google Cam
Google Glass, AR’nin klasik bir örneği olmaya devam ediyor

VR’den farklı olarak AR, bir kulaklığa tamamen dalmış olmanızı gerektirmiyor. Bu konuda bir kulaklık kullanmanızı gerektirmez. Bir Snapchat filtresi kullandıysanız, bir AR biçimi kullanmışsınızdır.

Artık 3D modelleri gerçek dünyanın bir görüntüsü üzerine bindirmenize izin veren bir dizi uygulama var. Örneğin, baktığınız koltuğun oturma odanıza nasıl sığacağını görmek istiyorsanız.

Artırılmış gerçeklik de görüş gerektirmeyebilir. Bazıları konum tabanlı sesli ipuçlarını gerçeklik biçimi olarak yansıyabilimekte.

Örnekler: Pokemon GO , Google Glass, Magic Leap, Vuzix Blade

Karma Gerçeklik (MR) ve Genişletilmiş Gerçeklik (XR)

Bu ikisini birlikte gruplandırıyorum çünkü kime sorduğunuza bağlı olarak bunlar aynı şey olur. Daha spesifik tanımları olur. Ancak genel olarak, bilgisayar tarafından oluşturulan tüm sürükleyici deneyimleri kapsamak için kapsamlı terminoloji olarak en sık kullanılan iki terimdir.

Örneğin Microsoft, hem AR hem de VR olmak üzere dijital olarak gelişti. Tüm olaylar için bir terim olarak karma gerçeklik terimidir. Bu, gerçeklik ve sanallığın bir spektrumda (uygun bir şekilde adlandırılan gerçeklik-sanallık sürekliliği ) var olduğunu. Köklerinin onlarca yıldır akademik araştırmalara dayandığını ima eder. Araştırmacılar Paul Milgram ve Fumio Kishino tarafından 1994 tarihli bir makalede belirtti.

Bir tarafta, herhangi bir dijital ortamdan olmayan, halkın deneyimlediği gibi gerçek dünyaya sahibiz. Öte yandan, duyularınızın tamamen sanal bir ortama daldığı tamamen sanal bir deneyiminiz var.

Karma gerçeklik, bu iki uç nokta arasındaki her şeydir. Bu nedenle genellikle hem AR hem de VR için çalışır. Bu, her iki teknolojiyi de bir arada sunan cihazları içerir

Ancak kullanıcı kendini tamamen kaptırmak istediğinde opak olabilen bir kulaklık hayal edin.

Karma gerçeklik için daha da karmaşık ve spesifik tanımlar var. Ancak yukarıdakiler terimle karşılaştığınız çoğu zaman için yeterli olacaktır.

Öyleyse, genişletilmiş gerçeklik (XR) ne olacak? Eh… çoğu durumda, hemen hemen aynı anlama gelir.

Bununla birlikte, XR son birkaç yılda bir miktar ivme kazandı. Genellikle daha geniş olarak tanımlanıyor. Ayrıca henüz düşünmediğimiz tüm olası ‘R’leri de kapsaması gerekiyor. Karma gerçeklik, AR ve VR’yi içerirken. Öncekiyle biraz daha ilişkili olma eğilimindedir (belki de Microsoft’un HoloLens’inden dolayı).

Yine de, MR genel olarak daha popüler bir terim gibi görünür.

Şunu da belirtmekte fayda var ki, genellikle gerçekliği değiştirmekten veya gerçeğe eklemekten bahsediyoruz, ancak bazı araştırmacılar aynı zamanda gerçeklikten bir şeyler çıkarmayı da araştırıyorlar. Bu, örneğin, başkalarını görmezden gelirken bir ortamda belirli bir konuya odaklanmak için kullanılacak.

‘ Aracılı gerçeklik ‘ terimi bazen hem algımıza katkıda bulunan hem de algımıza katkıda bulunan bilgisayar tarafından oluşturulan etkileşimleri tanımlamak için kullanılır.

Ancak genel olarak, tüketicilerin satın alacağı deneyimleri en çok yansıttıkları için MR ve XR’yi en yaygın şemsiye terimler olarak göreceksiniz. Hangisinin daha popüler olduğu görülecek. Geçmişi nedeniyle karma gerçekliğin hayranıyım, ancak insanlar ‘karma’ kısma takılmadığı için genişletilmiş gerçekliği açıklamak biraz daha kolay görünüyor.

Her durumda, bahse girerim Apple, söylentili kulaklığını tanımlamak için ne kullanırsa kullansın , etrafta dolanan terim olacaktır.