Bu yazımızda sizlere, “Hosting nedir?” sorusunun yanıtını vereceğiz. İlk olarak Hosting kelimesinin anlamına bir bakalım. Barındırma anlamına gelen Hosting, internet üzerinde ziyaret ettiğiniz sitelerin barındırıldığı alana(sunucuya) verilen isim olarak karşınıza çıkmaktadır.

İnternet kullanıcılarının istedikleri bilgilere, resimleri, videolara ulaşmalarını sağlamak amacı ile kurulmuş olan web sitelerinin erişimini, bir bilgisayar üzerinde tutmayı sağlayan birimler de denebilir.

Yüzlerce kullanıcıya aynı anda hitap eden bu birimler, hızlı bağlantısı ile bir bilgisayarda (sunucu da diyoruz) yayınlanmak istenilen dosyaların saklanmasını sağlayan sitelerin yayınlanmasından sorumludur. Web sitelerinin bu dosyalarının saklandığı binlerce sunucu firması da bulunmaktadır. Belli bir ücret karşılığı bu firmalardan host denilen alanlar(sunucular) kiralayarak, web sitelerinizin yayınlanmasını ve depolanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle paylaşımlarınızı kullanıcılara ulaştırabilirsiniz.

hosting1

Aklınıza şu soru gelebilir; “Peki, Hosting firmaları fiyatlarını neye göre belirler?“.

Sorunuza cevap verelim. Hosting firmaları fiyatlarını talep edilen depolama alanına, bant genişliği denilen upload(yükleme) ve download(indirme) oranına, mevcut sunucularının işlemci, ram, hdd gibi teknik donanımlarına, işletim sistemlerine, veritabanı desteğine, admin panel sistemlerine, ssl güvenlik sertifikası sistemlerine ve son olarak bildiğimiz server side script sistemlerine göre belirlemektedir.

Web sitelerinin Hosting üzerinde barındırılmaları farklı türlerde gerçekleştirilmektedir. Barındırma türlerini şimdi 4 alt başlık ile verelim.

Bunlardan ilki ve en çok kullanılanı paylaşımlı barındırma türü olan shared hosting’dir. Tek bir sunucu üzerinde birden çok web sitesinin barındırılması anlamına gelmektedir. Paylaşımlı olarak kurulmuş olunan hosting’in gücüne göre bu sayı artmakta ya da azalmaktadır. Her bir web sitesi için ayrı bir işletim sistemi kurularak bu işletim sistemleri üzerinden hizmet verilmektedir. Sayı arttıkça trafik artar ve sitelerde gözle görülür bir yavaşlama söz konusu olur.

hosting2

İkinci olarak Sunucu Bulundurma denilen host kiralama türü bulunmaktadır. Sunucunuzun bir hizmet sağlayıcı tarafından kurularak internet bağlantısının, elektrik masrafının, kurulacak yazılımların tarafınızca karşılaması anlamına gelen bir yöntemdir. Tamamen size ait bir sunucu olarak değerlendirebilirsiniz. Bakımı ve gerektiğinde müdahale edilmesi firma tarafından sağlanmaktadır. Sıkıntılar sonrasında çıkacak olan masraf yine tarafınızca karşılanır.

Üçüncü Hosting kiralama türü işe Reseller adı verilir. Shared Hosting üzerinde bu hizmet size sunulabilir. Diğer türlerde bu hizmetin size sınırlamalar ile sunulması da denilebilir. Örneğin trafik ve alan oranında kısıtlamalar size belirli bir kira bedeli ile satılmaktadır.

Son olarak Kiralık sunucuya değinelim. Talep ettiğiniz sunucu anlaşmasına göre sizin adınıza temin edilir. Normal olarak talep ettiğiniz sunucunun makine maliyeti, elektrik ve internet masrafı tarafınıza yansıtılmaktadır.

Özetleyecek olursak bir web sitesi için bir reseller yeterli olacaktır. Fiyat konusunda piyasada bulunan firmaları araştırarak size uygun ve ihtiyacınızı karşılayacak bir Hosting ile ister aylık ister senelik olarak anlaşabilir, web sitenizin barınmasını sağlayabilirsiniz.