Ana Sayfa Akıllı TV HDR ve HDR10 Nedir?

HDR ve HDR10 Nedir?

0

4K ekran çözünürlüğüne sahip TV’lerin sayısı çok arttı ve bunun iyi bir nedeni var. Kim daha detaylı bir TV görüntüsü istemez?

Ultra HD: 4K Çözünürlükten Daha Fazlası

4K çözünürlük standardı, şimdi Ultra HD olarak anılanın bir parçasıdır. Artan çözünürlüğe ek olarak, uygun parlaklık ve poz seviyeleri, HDR olarak adlandırılan bir video işleme sistemi ile birlikte artan ışık çıkışı nedeniyle resim kalitesini artıran önemli faktörlerdir

hdr ve hdr10 nedir 1

HDR Nedir?

HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir.

Tiyatro veya ev videosu sunumuna yönelik seçilen içerik için yaratma işlemi sırasında, filme alma işlemi sırasında yakalanan tam parlaklık ve kontrast verileri video sinyaline kodlanır. İçerik bir akışta, yayında veya diskte görüntülendiğinde, bu sinyal HDR özellikli bir TV’ye gönderilir.

Bilginin kodu çözülür ve TV’nin parlaklık ve kontrast kapasitesine bağlı olarak yüksek dinamik aralık bilgisi görüntülenir. Bir TV HDR özellikli değilse (standart dinamik aralıklı TV olarak adlandırılır), görüntüleri yüksek dinamik aralık bilgisi olmadan görüntüler.

4K çözünürlüğe ve geniş renk gamına eklenen HDR özellikli bir TV, doğru şekilde kodlanmış içerikle birlikte, gerçek dünyada gördüğünüze yakın parlaklık ve kontrast seviyelerini görüntüleyebilir. Bu, çiçeklenme veya dökülme olmadan parlak beyazlar ve çamurluk veya ezilme olmadan derin siyahlar anlamına gelir.

Örneğin, bir sahnede gün batımı gibi aynı karede parlak öğeler ve daha koyu öğeler varsa, hem Güneş’in parlak ışığını hem de görüntünün geri kalanının karanlık kısımlarını tüm parlaklıkla birlikte eşit netlikte görürsünüz. Aradaki seviyeler.

Beyazdan siyaha geniş bir aralık olduğu için, standart bir TV görüntüsünün hem parlak hem de karanlık alanlarında normalde görünmeyen ayrıntılar, HDR özellikli TV’lerde daha kolay görülür ve bu da daha tatmin edici bir izleme deneyimi sağlar.

HDR10 ve HDR10 +

HDR10, tüm HDR uyumlu TV’lerde, ev sineması alıcılarında, Ultra HD Blu-ray oynatıcılarda ve belirli medya aktarıcılarında bulunan açık, telifsiz bir standarttır.

HDR10, parametreleri belirli bir içerik parçasına eşit olarak uygulandığından daha genel kabul edilir. Örneğin, bir filmin tamamında ortalama bir parlaklık aralığı belirlenir.

Oluşturma işlemi sırasında, bir filmdeki en parlak nokta ve en karanlık nokta işaretlenir. HDR içeriği oynatıldığında, diğer tüm parlaklık seviyeleri bu noktalara endekslenir.

Bununla birlikte, 2017’de Samsung, HDR10 + adı verilen (aşağıda tartışılacak olan HDR + ile karıştırılmaması gereken) HDR’ye sahne sahne bir yaklaşım gösterdi. HDR10’da olduğu gibi, HDR10 + telifsizdir, ancak bazı ilk kullanım maliyetleri vardır.

Tüm HDR özellikli cihazlar HDR10 kullansa da, TV’ler ve Samsung, Panasonic ve 20th Century Fox içerikleri yalnızca HDR10 ve HDR10 + kullanıyor.