Daha hızlı bir bilgisayara ihtiyacınız var ancak hangi yükseltmeler bilgisayar performansını artırır emin değil misiniz? Öğrenmek için bilgisayar yükseltme kontrol listemizi takip edin.

Bilgisayarınız yapmak istediğiniz şeyler için yeterince hızlı mı? Photoshop’u kullanmaya çalıştığınızda önyükleme yapmak veya durmaya çalışmak sonsuza kadar sürer mi? Eğer öyleyse, muhtemelen donanımınızı yükseltmenin zamanı gelmiştir.

Ama şimdi merak ediyorsunuz, “Bilgisayarımda neyi yükseltmeliyim?” Paranızın karşılığını en iyi ne verir ve hangi yükseltmeler zaman kaybıdır? İşte yapabileceğiniz en iyi bilgisayar yükseltmeleri için kılavuzumuz.

1. RAM’i Neden Yükseltmelisiniz?

kingston ram

Daha fazla bellek eklemek, bilgisayar performansını yükseltmenin en kolay ve en erişilebilir yoludur. Ekonomiktir, hemen hemen her bilgisayarda yapabilirsiniz ve çok fazla teknik bilgi gerektirmez. Ayrıca, makineniz izin veriyorsa, en iyi dizüstü bilgisayar yükseltmelerinden biridir.

Daha önce PC kasanızı hiç kırmadıysanız, başlamanız gereken yer burasıdır.

Bir RAM yükseltmesi, yavaş çalışan hemen hemen tüm bilgisayarlarda anında performans artışı sağlar.

Peki, ne kadar RAM’e ihtiyacınız var?

  • 4 GB minimum miktardır. Yaklaşık on tarayıcı sekmesi, biraz fotoğraf düzenleme ve video akışı ile genel kullanım için uygundur.
  • 8GB’a yükseltirseniz önemli bir gelişme fark edeceksiniz. 30 sekmeye kadar açık gezinme, RAW fotoğrafları düzenleme ve orta düzey oyunlar için iyidir.
  • Daha ağır görevler için en iyi sonuçları elde etmek için 16 GB’a bakmalısınız. Oyun, medya düzenleme veya herhangi bir profesyonel seviye görev, bu kadar bellekle en iyisi olacaktır.

Bilgisayarınızla hangi RAM’in uyumlu olduğunu bilmeniz gerekiyorsa, bellek üreticisi Crucial, ihtiyacınız olan bellek türünü belirlemenize yardımcı olan bir bilgisayar yükseltme danışmanı aracına sahiptir.

2. Bilgisayar Performansını Yükseltmek için Grafik Kartını Yükseltmeyi Düşünün

samsung 970 evo plus

Listede bu ikinci var, ancak ciddi bir oyuncuysanız, muhtemelen yükselttiğiniz ilk şey bu olmalıdır.

Grafikleri gözden kaçırmak, maliyetlerden tasarruf etmenin kolay bir yoludur, bu nedenle bilgisayar üreticileri, özel grafik kartları yerine entegre grafik kartları kullanma eğilimindedir.

Ve modern sistemlerde, entegre grafikler çoğu kullanıcı için yeterince iyidir. Bazı Photoshop çalışmaları yapmanıza veya 4K video izlemenize izin verir. Steam’deki kullanıcıların yaklaşık yüzde 10’u entegre grafiklerle bile oyun oynuyor.

Ancak oyun veya VR çalışması için üstün grafik performansına ihtiyacınız varsa, Radeon RX 5700-XT gibi bir şeye yükseltme yapmak size büyük bir destek sağlayacaktır. Özel kartların performansını gpu.userbenchmark.com adresinde mevcut seçeneğiniz ile karşılaştırabilirsiniz.

3. Bilgisayar Performansını Yükseltmek için Daha Hızlı Bir Depolama Sürücüsü Alın

Sabit sürücünüzü yükseltmenin iki nedeni vardır: Alan veya daha hızlı performans.

Sabit disk depolama alanınızı boşaltmak için elinizden gelen her şeyi yaptıysanız ve yine de düzenli olarak alanınız tükeniyorsa, daha büyük bir tane ile değiştirmeniz gerekecektir. Dolu bir sabit sürücü yalnızca yeni verilerin kaydedilmesini imkansız kılmakla kalmaz, aynı zamanda performansı da etkiler. En azından işletim sisteminin kullanması için 10 GB boş alan tutmaya çalışın.

Sabit disk sürücüleri için fiziksel hızı yükseltmeyi düşünün. Örneğin, bilgisayarınızda 5400RPM sürücü varsa, 7200RPM modeline yükseltmek size güzel bir hız artışı sağlayacaktır.

Ancak en kullanışlı bilgisayar yükseltmelerinden biri katı hal sürücüsüne geçmektir. Bunlar dönen bir disk yerine flash bellek kullanır ve standart bir sabit disk sürücüsünden çok daha hızlıdır.

Ortalama olarak, 5400 RPM’lik bir sürücü 100 Mbps’ye kadar yazma hızlarına, 7200 RPM’lik bir sürücüye 150 Mbps’ye kadar ve bir katı hal sürücüsü 500 Mbps’ye kadar ulaşabilir. Samsung 970 EVO Plus gibi üst düzey SSD’ler , 3300 Mbps ve daha fazla inanılmaz yüksek yazma hızlarına sahiptir.

Sonuç olarak, daha hızlı bir veri sürücüsü tüm sisteminizi etkiler . Bu, daha hızlı önyükleme süreleri, daha hızlı program yükleme süreleri, oyunları başlatmak için daha yüksek hızlar ve büyük dosyalar kullanan programlarda (video düzenleme veya RAW fotoğraf düzenleme gibi) daha fazla yanıt verme anlamına gelir.

Katı hal sürücülerle ilgili en büyük şikayet, çok daha küçük kapasitelere sahip olmaları ve sabit disk sürücülerinden daha pahalı olmalarıydı. Bu hala teknik olarak doğru olsa da, bugün çok daha az sorun.

1 TB SSD’ler artık oldukça yaygın ve çok uygun fiyatlı – harika bir örnek olarak SanDisk SSD Plus’a bir göz atın . Bu, birçok insan için yeterince büyük olmalı, ancak daha fazla alana ihtiyacınız varsa, hibrit bir sürücüyü düşünebilirsiniz. Bu, size hız ve boyut arasında bir denge sağlamak için her iki teknolojiyi birleştirir.

4. Bilgisayar Performansını Yükseltmek için İşlemciyi Yükseltme

Bilgisayarınızın işlemcisini yükseltmek, şimdiye kadar ele aldığımız diğer yükseltmelerden çok daha gelişmiş bir iştir. Kurulumu yalnızca fiziksel olarak daha zor olmakla kalmaz, aynı zamanda daha pahalı yükseltmelerden biridir. 

Daha da önemlisi, işlemci yükseltmesi her zaman iyi bir şey değildir ve aradığınız performans iyileştirmesini size getirmeyebilir.

Bir işlemci, yalnızca Intel Core i3’ten Core i5’e veya eski bir nesilden daha yenisine geçmek gibi yükseltme önemliyse yükseltmeye değer. Daha hızlı bir saat hızına sahip olduğu için bir şey için gitmeyin.

İşlemciler pahalıdır ve anakartınızı yükseltmenizi gerektirebilir (ve bu yeni RAM satın almanızı gerektirebilir). Anakartınız kağıt üzerinde yeni bir işlemciyle uyumlu olsa bile, çalışması için bir BIOS güncellemesi gerekebilir. Ağrı olabilir, bu yüzden satın almadan önce kontrol edin.

Sonuç olarak, işlemciniz sisteminizdeki hız darboğazı ise, tamamen yeni bir sistem satın almayı düşünebilirsiniz.

5. Yükseltme Yazılımı Performansı Nasıl Artırabilir?

Şansınız, bilgisayarınızdaki programların otomatik olarak güncellenecek şekilde ayarlanmış olmasıdır. Değilse, yeni program sürümlerinin piyasaya sürüldüğü konusunda uyarı alır almaz muhtemelen Güncelle düğmesini tıklarsınız.

Çoğu durumda, yapılacak doğru şey budur. Ama her zaman değil. Bir çok yazılım için sürüm numarası Major.Minor.Revision şeklinde gösterilir. Bu nedenle, bir güncelleme 0,0.1 ise, o zaman hata düzeltmeleri olması muhtemeldir. 0.1.0 ise, muhtemelen optimizasyonlar ve küçük yeni özellikler içerir. Küçük ve Revizyon güncellemeleri hemen yüklenmelidir.

Ancak Büyük güncellemeler (tam sürüm numarasındaki bir değişiklik) farklı bir konudur. Programların yeni sürümlerinin eski sürümlerden daha fazla kaynak kullanacağı neredeyse kesindir. Bu nedenle PC’nizin donanımı zaten maksimuma esnetiliyorsa, önce bununla ilgilenmelisiniz.

Aynı şey işletim sistemi güncellemeleri için de geçerlidir. Düzenli artımlı güncellemeler, performans ve güvenlik nedenleriyle önemlidir, ancak tamamen yeni sürümler değildir. Neredeyse kesinlikle hataları olacak ve sisteminizde yavaş çalışabilirler.

Bilgisayarınız iyi çalışıyorsa, işletim sistemi yükseltmelerinin bir sürüm düşürme olmayacağından kesinlikle emin olana kadar beklemeye değer.

Yazılım tweaks, genellikle herhangi bir para harcamanıza gerek kalmadan bilgisayarınızın daha hızlı hissetmesini sağlamanın iyi bir yoludur. Windows 10’u nasıl daha hızlı hale getireceğimize ilişkin kılavuzumuz, başlamak için iyi bir yerdir.

Başka Neleri Yükseltmelisiniz?

Anakart, diğer tüm PC parçaları ona bağlı olduğundan, tüm yükseltmelerin en zorudur. Yalnızca mevcut kurulumunuzla uyumlu olmayan yeni bir işlemci üzerinde kararsızsanız düşünmeye değer. Tek başına size çok fazla hız artışı sağlamaz.

Dikkate alınması gereken başka bileşenler de var.

Yalnızca performansa odaklanmak yerine, bilgisayar deneyiminizi nasıl yükseltebileceğinizi düşünün. Hız önemlidir, ancak önemli olan tek şey bu değildir.

Sizin İçin En İyi Bilgisayar Yükseltmeleri

Bilgisayarınızı nasıl yükselteceğinize karar verirken, odaklanmanız gereken ana alanlar olarak RAM, SSD’ler ve grafik kartlarını öneriyoruz. İdeal olarak, yükseltmelerinizi her zaman kesin ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanız gerekir. Sorunların sisteminizde nerede olduğunu anlamak için biraz zaman ayırmanız, bir donanım yükseltmesiyle ilgili doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır.