1) Firefox

Google Chrome’a Alternatif En İyi 10 Tarayıcı!

Mozilla Firefox, hız ve gizlilik açısından Chrome‘a ​​en iyi alternatiftir. Gizlilik açısından çok daha fazla kontrol sağlar ve internette paylaştığınız verileri kontrol etmenizi sağlar. Web sitelerinin sizi izlemesini engelleyen özel bir ‘İzleme Koruması’ özelliği bulunmaktadır. Son zamanlarda Mozilla, e-posta kimliğinizin veya parolanızın bir veri ihlaline dahil olması durumunda sizi hemen uyaran Firefox Monitor’ özelliğini kullanıma sundu.

En iyi tarafı, Firefox‘un çeşitli Chrome benzeri özelliklere sahip olması. Dolayısıyla, tarayıcıları değiştirirseniz Google Chrome’un varlığını hissedeceksiniz. Firefox, çok sayıda açık sekmeyi bilgisayarınızın RAM kaynağını çok fazla kullanmadan işleyebilir. Ayrıca kullanabileceğiniz geniş bir eklenti mağazası ve eklenti koleksiyonu sunar.

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, MacOS, Linux, Android, iOS

Neden Firefox Kullanmalı?

  • Hızlı, güvenli ve kolayca özelleştirilebilir
  • İzleme Koruması, Firefox Monitor vb.
  • Kullanıcı dostu arayüzü

2) Tor Tarayıcı

02 Tor

Tor, gizlilik odaklı tarayıcıları düzenli olarak kullanan kişiler arasında oldukça popüler bir seçim. Aslında Tor, soğan katmanları gibi iç içe konumlandırılmış sunuculardan oluşan bir ağ üzerine inşa edildiği için gözetim karşıtı hareketle eşanlamlı hale gelmiştir. Bu tarayıcı, herkese açık IP adresinizi, bir takım dağıtılmış düğümler aracılığıyla bağlantınızı noktadan noktaya taşıyarak gizleyebilir.

Bu, yalnızca tarama geçmişinizi korumanın yanı sıra, bölgeye özgü içeriğe erişebilmeniz için fiziksel konumunuzu gizler. Deep Web veya Dark Web‘e erişmek isteyenler, bunu Tor üzerinden de yapabilirler. Ancak, kişi bunun bir riski olduğunu göz ardı etmemeli.

Tor tarayıcı, Google Chrome veya Firefox’a yavaş çalışır, ancak gizlilik önemsenirse, bundan daha iyi bir tarayıcı yoktur.

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, MacOS, Linux, Android

Neden Tor Kullanmalı?

  • En iyi gizlilik odaklı tarayıcı
  • Anonimlik garanti eder

3. Opera

03 Opera

Opera tarayıcısı artık çok uzun bir süredir birçok kullanıcı tarafından kullanılıyor ve internette gezinmek için en iyi Chrome alternatiflerinden biri olarak duruyor. Bize hızlı arama ve sekmeli göz atma gibi hoş özellikler getirdi. Bu Chromium tabanlı tarayıcı, kullanım açısından Chrome‘a ​​benziyor ve internette dolaşmanıza olanak tanıyan yerleşik reklam engelleyici gibi harika özellikler barındırıyor.

Diğer bir kullanışlı özellik ise, web sayfalarını daha hızlı açmak için verileri sıkıştıran Opera Turbo Modu. Ancak kişisel favorim, bölgesel olarak engellenmiş içeriklere erişim sağlarken aynı zamanda gizliliğinizi koruyan ve gerçekten kullanışlı olan dahili sınırsız VPN aracı. Bunların yanı sıra, pil tasarrufu modu gibi başka kullanışlı özellikler de var. Bu Chrome alternatifinin ne kadar iyi olduğunu bizzat görmek için Opera‘yı kendiniz denemelisiniz.

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, MacOS, Linux, Android, iOS

Neden Opera Kullanmalı?

  • VPN aracı, Reklam Engelleyici, Turbo Modu, Pil Tasarrufu, vb. gibi kullanışlı yerleşik özellikler
  • Karanlık bir temaya da sahip olan iyi kullanıcı arayüzü

4. Vivaldi

04 Vivaldi

Özelleştirilebilir kullanıcı arayüzüne sahip bir tarayıcıya ihtiyacınız varsa, Vivaldi sizin için mükemmel bir seçenektir. Bu Chrome alternatifi, farklı tonları ve tabi ki koyu olanı da içeren benzersiz temalarıyla oynamanıza izin verir. En iyi tarafı, periyodik zaman dilimleri ile oluşturacağınız zaman ayarı ile bu temaların gün boyunca değişmesidir. Vivaldi ayrıca uygun gördüğünüz herhangi bir yere yerleştirilebilen düzenlenebilir bir kenar çubuğu sunar. Hızlı erişim için favori sohbet uygulamalarınızı, sosyal yayınlarınızı veya haber sitelerinizi veya başka herhangi bir web sitesini bu çubuğa ekleyebilirsiniz.

Gerçekten sevdiğim özelliği ise, Vivaldi‘nin uyarlamalı arayüzü. Tarayıcı, görüntülemekte olduğunuz web sitesinin ana rengini, vurgu rengi olarak kullanmak için alır. Diğer bir kullanışlı özellik ise, sekmeleri biriktirme ve daha sonra görüntülenebilecek oturumlar olarak kaydetme yeteneğidir. Güvenlik söz konusu olduğunda, Vivaldi kullanıcı verilerini toplamaz ve cihazlar arasında senkronizasyon yaparken kişisel bilgilerinizi şifreler.

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, MacOS, Linux

Neden Vivaldi Kullanmalı?

  • Temaları, efektleri ve kenar çubuğunu değiştirmeyi içeren özelleştirilebilir arayüzü
  • Fare hareketleri, Sekme Hazırda Bekletme (sekme etkin kullanımda değişken bellek tasarrufu sağlar)

5. Brave

05 Brave

Brave, Mozilla projesinin kurucularının bir başka açık kaynaklı web tarayıcısıdır. Sizi yavaşlatan ve gizliliğinizi izleyen reklamları ve izleyicileri engeller. Tarayıcının en güzel özelliklerinden birisi, sık ziyaret ettiğiniz reklam yayınlayan sitelere bağış yapmanızı sağlayan Brave Ödemeler adlı bir özelliğinin olması. Tarama sırasında engellenen reklamları telafi etmek için yayıncıya düzenli olarak bağış yapabiliyorsunuz.

Diğer bir özelliği, göz attığınız öğelere hızlı bakış sağlayan Sekme ÖnizlemeleriSekme Önizlemeleri, sayfa başına kaç sekmenin görüntüleneceğine karar vermenize izin verir. Ayrıca ihtiyaç duyduğunuzda sekmeleri de sabitleyebilirsiniz. Birden çok sosyal hesabı yönetmek için Oturum Sekmeleri’ni kullanabilirsiniz.

Brave‘ın tek olumsuz tarafı, uzantıların (eklentilerin) olmamasıdır. Üretkenlik bakımından Chrome uzantıları (eklentilerine) sizin için çok önemli ise, Brave’de hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, Mac, Linux

Neden Brave Kullanmalı?

  • Sayfaları daha hızlı yükler
  • Reklamları ve kullanıcı izlemeyi engeller
  • Şifre yönetimi

6) Torch Tarayıcı

06 Torch

Torch, Google’ın multimedya tabanlı özellikleriyle donatılmış olan başka bir alternatifidir. Bu tarayıcıda, ses veya video dosyalarını internetten kaydetmenizi sağlayan bir Media Grabber bulunur. Torch Player‘da, videoları indirmeyi bitirmeden bile oynayabilirsiniz. Kolay ve hızlı indirme için, yerleşik bir torrent istemcisi vardır. Bu sayede torrentleri doğrudan tarayıcıdan yönetebilirsiniz.

Tarayıcı, müzik dinlemenizi sağlayan ‘Torch Music’ adlı müzik uzantısı ile geliyor. Daha fazla eğlence için, tarayıcıda hemen hemen ücretsiz tüm oyunları oynayabileceğiniz ‘Torch Games’ adlı bir oyun uzantısına (eklentisine) sahiptir. Genel olarak, internetten çok sayıda medyayı indirmek isteyen biri iseniz Torch‘un en iyi Google Chrome alternatifi olduğunu söyleyebilirim.

Kullanıldığı Platfomlar:  Windows

Neden Torch Tarayıcısı Kullanmalı?

  • Yerleşik medya indirici, torrent, ses / video oynatıcı gibi multimedya odaklı özellikler
  • Eğlence için harika
  • Oyun, Müzik, Sosyal Medya için Eklentiler

7) Safari

07 Safari

iOS veya macOS kullanıcısıysanız, cihazınızda zaten Safari yüklüdür. Kuşkusuz, sadece hızlı değil, aynı zamanda güvenli olduğu için Chrome’un en iyi alternatiflerden biridir. Apple, Safari‘nin kullanıcı gizlilik özellikleri üzerinde çok çalıştı. Reklam izleyicileri, internetteki izlerinizin takip edilmesini otomatik olarak engeller.

Bu tarayıcı ayrıca, videoların web sitelerinde otomatik oynatılmasını, herhangi bir içeriği dikkat dağılmadan okumak isteyenler için de önler. ‘Okuma modunda’ temiz bir kullanıcı arayüzü sağlar. Tıpkı Chrome gibi, çevrimdışı okuma için makaleler kaydedebilirsiniz. Bu özellik iPhone‘da çok kullanışlıdır. Hızla bakımından Safari iyi bir performans sergiliyor ve kullandığınız tüm Apple cihazlarında çok iyi senkronize oluyor.

Kullanıldığı Platformlar:  iOS, macOS

Neden Safari Kullanmalı?

  • Apple kullanıcıları için en iyi Chrome alternatiflerinden biri
  • Hız ve gizlilik koruması sunar

8. Microsoft Edge

08 Microsoft Edge

Şimdi hala Microsoft Edge‘i denemeyen Windows kullanıcıları hakkında konuşalım. Hala İnternet Explorer‘ın görüntüsüne takılıp kalırsanız, iki kere düşünmeni tavsiye ederim. Microsoft Edge selefine benzemiyor ve IE‘den daha hızlı bir tarama deneyimi sunuyor. Aslında bu tarayıcı, Chrome‘da bulunmayan benzersiz özellikleriyle birlikte gelir.

Bunlar arasında favorim, daha sonra okumak istediğim makalelerin bir listesini oluşturabileceğim okuma listesi özelliğidir. Herhangi bir uzantı veya eklenti yüklemeden web sayfasının bölümlerini çizmeyi, yazmayı ve vurgulamayı bile seçebilirsiniz. Ayrıca hem PDF dosyalarını hem de e-Kitapları yerel olarak okumanızı ve ayrıca yerleşik bir Cortana entegrasyonu ile birlikte gelir.

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, Android, iOS

Neden Microsoft Edge Kullanılmalı?

  • Makaleler için okuma listesi
  • Cortana ile ses desteği
  • Web sayfaları ve PDF’ler için ek açıklamalar

9) Epic

09 Epic

Chrome’un bir sonraki alternatifi de kullanıcı gizliliğine odaklanıyor. Epic tarayıcı, Tor gibi özel bir soğan katmanı benzeri ağ kullanmasa da, gizliliğinizi ortak izleme yöntemlerinden koruyabilir. İzleme, kripto madenciliği, ultrason sinyalizasyonu, parmak izi ve kötü amaçlı yazılımlara karşı yerleşik bir korumaya sahiptir.

Bir diğer önemli özellik ise, IP adresinizi aktivasyon sırasında gizleyebilen ve trafiğinizi şifreleyebilen tek tıklamalı şifreleme aracıdır. İnternette erişiminizde ve gezintinizde bıraktığınız izleri saklar ve gözetimden kaçırır. Epic tarayıcı geçmişinizi kaydetmez ve DNS ön getirme, üçüncü taraf çerez veya otomatik doldurma özelliği yoktur. Tarayıcı oturumunu kapatıldığında, tarayıcı hesabınızla ilişkili herhangi bir veritabanı, tercih, çerezleri otomatik olarak siler.

Neden Epic Kullanmalısınız?

  • Her Zaman Açık Özel Tarama modu
  • Gözetim ve izlemeyi önler
  • Reklamları, kripto para birimi madenciliği komut dosyalarını ve kötü amaçlı yazılımları engeller
  • Tek tıklamayla şifreleme aracı

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, Mac

10) Yandex

10

Bu Chrome alternatifi tarayıcı, Blink web tarayıcı motorunu kullanan Rus web arama motoru şirketi Yandex‘den geliyor. Yandex, neredeyse tüm alanlarda Google‘a zorlu bir rekabet sağlayan Chromium tabanlı bir tarayıcıdır.

Yandex, bilgisayar ve sunucular arasındaki DNS trafiğini şifreleyen DNSCrypt teknolojisi gibi güvenlik özellikleri sayesinde popülerlik kazanmıştır. Açık bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda, iletişimi otomatik olarak şifreleyebilir.

Bu tarayıcı ayrıca, Yandex güvenlik sistemi ile web sayfası güvenliğini ve Kaspersky virüsten korunan dosyaları indirir. Web sayfalarını daha hızlı yüklemek için yavaş bağlantılarda Opera‘nın Turbo teknolojisini kullanır. Bunun yanı sıra Yandex tarayıcı, Chrome Web Mağazası‘ndan uzantıları yüklemenize ve Opera Eklentileri’ni de kullanmanıza olanak tanır.

Kullanıldığı Platformlar:  Windows, Mac, Linux, iOS ve Android

Neden Yandex Kullanmalıyım?

  • Ana sayfada kişiselleştirilmiş makaleler, haberler ve videolar
  • Daha hızlı yükleme için turbo mod
  • DNS Spoofing koruması
  • Özelleştirilebilir UI

Bu Chrome alternatiflerine güvenle göz atın.

Listenin sonuna geldik. Burada bahsedilen tüm tarayıcılar, hız, gizlilik, güvenlik ve kullanım kolaylığı açısından Chrome‘a ​​en iyi alternatiflerdir. Kullanıcıların, gereksinimlerine göre yukarıdakilerden birini seçmelerini öneririm. Bu seçenekleri denemekte çekinmeyin ve Google gibi en iyi Google Chrome alternatifleri listesinde bir yeri hak eden başka iyi bir tarayıcı varsa, aşağıdaki yorum kutusuna önerilerde bulunmaya çekinmeyin!