Bilmeniz gereken Google Aramaları
Google Aramaları

Web üzerinde bulunan arama motorlarının hayati önemi vardır. Uçsuz bucaksız bilgi deryasında işinize yarayan bilgileri ulaşabilmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu yazıda Google aramalarınızdan nasıl daha çok yararlanabileceğiniz hakkında ipuçları veriyoruz.

1.Kelime Çağrışımı İle Başlayın

Arama motorları size hizmet etmek için yazdığınız sözcükleri web üzerinde tarayarak işe başlar. Bu nedenle aradığınız sayfada hangi sözcük bileşimlerinin olabileceğini tahmin etmeye çalışın. Söz gelimi Kanada’da kalacak yere ihtiyacınız varsa en direk arama ‘’Hotel Canada’’ olabilir.

Google Aramalarında kısayollar
Google Aramalarında Basit yöntemler

Fakat kalacağınız yere göre arama sınırlarınızı daraltmak da işinize yarayacaktır.  Ör: Hotel Quebec ya da Hotel Toronto yazıp, arama yapabilirsiniz.

2.Tırnak İşaretlerinden Yararlanın

Google aramalarında çift tırnak içinde bir kelime öbeğini işaretlerseniz, arama motoru tam olarak o kelime öbeğini arar. Sözgelimi bir şiir dizesinin yazarını arıyorsanız sadece aradığınız satırı tırnak içinde yazmak size yardımcı olabilir. Ya da herhangi bir istatistik bilgiye ulaşmaya çalışıyorsanız ‘’1850’de dünyanın nüfusu’’ gibi bir tırnak işareti yönlendirmesi yapmak yaralı olabilir.

Google Aramalarından Daha Çok Yararlanmak İçin Kolay Adımlar
Google Aramaları

 

Fakat bu bilgiden hareketle ‘’Eyfel kulesi ne kadar uzun’’ gibi sorguları tırnak içinde yerleştirmeyin bunun yerine tırnak işaretlerine gerek olmadan yükseklik Eyfel kulesi yazmak daha çok işinize yarar.

3.İstemediğiniz Ayrıntıyı Önüne (-) İşareti Koyarak Belirtin

Google aramalarında bir kelimenin çıkmasını istediğinizde o sözcüğün önüne eksi işareti koyarak yazın. Söz gelimi ‘’Çikolatalı kek’’ diye arama yaptığınızda yüzlerce çikolatalı kek tarifine ulaşabilirsiniz. Ancak alerjiniz olan bileşeni ayırmak istediğinizde aramanız ‘’çikolatalı kek- glüten’’ şeklinde yazarsanız. Bileşiminde glüten olmayan çikolatalı kek tariflerine ulaşırsınız.

4.Sizin İçin Önemli Olan Kelimenin Önüne (+) İşareti Koyun

Bir kelimenin önüne artı işareti koyarsanız arama motoruna bu kelimenin sonuçlarda görüntülendiği bütün sayfaları taramasını söylemiş olursunuz. Söz gelimi çikolatalı keke nane eklemek isterseniz ‘’çikolatalı kek + nane’’ şeklinde aramanız daha uygun dur.

5.Yazım Hatalarını Fazla Önemsemeyin

Arama motorları genellikle aradığınız kelimenin daha popüler bir yazılışı varsa size uygun alternatifler sunar. Yanlış yazdığınız bir kelime varsa arama motoru bunu fark eder ve sizi doğru arama sonuçlarına yönlendirir.

Kurulum için tıklayınız.

6.Tek Web Sitelerinde Arama Yapın

Önce ‘site:’ yazın daha sonra hiç boşluk bırakmadan doğrudan arama yapmak istediğiniz kaynak siteyi yazın. Sitenin adını yazarken www harflerini kullanmayın. Ör: ‘’site: readersdigest.co.tr Sağlık’’

7.Görsel Kullanarak Arama Yapın

Herhangi bir görseli, Google görsel arama çubuğuna sürükleyip bırakırsanız, Google sizin için ilgili görseli bulmaya çalışır. Elinizdeki görselin ne olduğu ve kaynağı hakkında bilgi verir.

8.Daha İyi Görsel Arama Yapın

Görsel araması yapmak istiyorsanız, Google arama çubuğunu altında bulunan ‘’görseller’’ seçeneği üzerine tıklarsanız, aradığınız görsele ait daha fazla resme ulaşırsınız.

9.Matematik Problemleri Çözebilirsiniz

Artık hesap makinasına ihtiyacınız yok. Google yazdığınız işlemi ya da denklemi hesaplayarak size sonucu veriri.

Google Aramaları Hakkında Yapılması Gerekenler
Google Aramaları

Ör: Arama çubuğuna ‘’74’ün %28’ i nedir’’ yazabilirsiniz.

10.Bilmediğiniz Bir Dilden Tercüme Yapabilirsiniz

Bir şeyi başka bir dilde nasıl söyleyeceğinizi öğrenmek ya da Fransız arkadaşınızın güncellemesini görmek için ‘’Google çeviri’’ hizmetini kullanabilirsiniz.

11.100 Yıllık Gazeteleri Aramak İçin Google Haberler ‘i Kullanabilirsiniz

Google eski gazetelerin içeriğini tek bir büyük dijital arşive yerleştirmek için çalışmalar yaptı. Bu amaçla News.google.co.tr adresine gitmeniz yeterlidir.

12.Önemli Günlerin Tarihini Bulabilirsiniz

Herhangi bir bayram ya da önemli günün tarihini size doğru olarak bildirecektir.

13.Para Birimlerini Çevirebilirsiniz

14.Bir Tarih Aralığı İçinde Önem Verdiğiniz Konuyu Arayabilirsiniz

Bunun için kullanacağınız yazım metodu şöyle olabilir. ‘’ 1963…1965 arası Beatles Albümleri’’

15.Google Sözlük Kullanabilirsiniz

Tanımla kelimesini yazdıktan sonra: işaretini yerleştirip, anlamını öğrenmek istediğiniz kelimeyi yazarsanız. Google sizin için bu kelimenin sözlük anlamın araştırır. Ör: Tanımla: seküler

16.Alarm Kurabilirsiniz

‘’Set timer for’’ yazıp arkasından gerekli süreyi yazarsanız. Süre dolduğunda Google sizi küçük bir alarm ile uyarır.

17.Uçuşları Ve Tatil Planlarını Kontrol Edin

Google arama çubuğuna uçuş numaranızı yazarak, uçak bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Gmail kullanıyorsanız ve onun üzerinden uçuş rezervasyonu yaptıysanız seyahat planınızı da kontrol edebilirsiniz.

18.Beslenme Bilgilerini Öğrenebilirsiniz

Herhangi bir gıdanın besin değerini öğrenmek istiyorsanız Google sizin için bu bilgiyi detaylı olarak araştırır. Bunun için aradığınız ürünün markasını kullanmayın. Sadece doğal bileşimini öğrenmek istediğiniz gıda maddesinin adını yazın. Ör: Fıstık

İlişkili makaleler: