Başta Google olmak üzere internet dünyasında bulunan milyonlarca site çeşitli algoritmalar sayesinde çalışmaktadır. Google algoritması ile kullanıcıların  sorguları birebir olarak eşleştirilerek aradıkları bilgiye daha kısa bir sürede ulaşması sağlanır. Google  bunun için eşleştirme, anlamlandırma, sıralama ve daha bir çok faktörü kullanarak en doğru sonuçları yüksek sıralamalara yerleştirir.

Google Algoritması Kriterleri

Google Algoritmasi 1

Google algoritması sitelerin içeriklerini inceleyip indekslerken şu metriklerden faydalanmaktadır:

  • Ziyaretçilerin hobileri ve arama niyetleri,
  • Sitenin ne kadar organik trafiğe sahip olduğu,
  • Dönüşüm sağlayan ziyaretçilerin oranı (Ürün satın alma, form doldurma , bağlantı kurma)
  • Site içerisinde geçirilen zaman (oturum süresi)
  • Anahtar kelimelerin doğru kriterde kullanımı (bold kullanılan kelimeler algoritmalar tarafından daha kolay tespit edilmektedir).
  • Site haritasının oluşturulup , oluşturulmadığı (Google algoritmaları site içerisinde tarama işlemlerini yaparken ilk olarak site haritasının bulunduğu alana giderek yol haritasını belirlemektedir).
  • Açılma hızı,
  • Uluslararası alanda faaliyet gösterme durumu
  • Özgün içerikler

Google Algoritması Hangi Koşulları Ele Alır?

Google algoritması  bir çok verinin işlenmesinden sonra elde ettiği bilgilerle en kaliteli ve en doğru bilgiyi kullanıcılarına ilk sıralarda gösterir.  Bu sonuçları oluştururken şu aşamalar dikkate alınmaktadır:

  1. Anahtar Kelime Analizi

Arama motoru algoritması genellikle anahtar kelimelerin web sitelerine uyumluluğuna bakarak indeksleme işlemlerini gerçekleştirir. Aynı anahtar kelimeye sahip olan web sitelerinde sıralamaları gerçekleştirirken hangi sitenin otoriter olduğuna (DA-PA) , ziyaretçi sayılarına , makalelere yapılan yorumlara ve etkileşim oranlarına göre faydalı olabilecek içerikleri tespit eder.

Anahtar kelime seçimleri yaparken milyonlarca site içerisinde arama motoru algoritmalarının gözünde değerli olabilmek için şu kriterler doğrultusunda seçimler yapmalısınız:

  1. Odak anahtar kelimenizin aylık olarak aranma hacmi (Monthly Average Search )

Google Algoritmasi 2

Aylık olarak çok yüksek bir aranma hacmine sahip bir anahtar kelimede arama motoru algoritması gözünde yüksek sıralama elde edebilmek daha zordur. Dolayısıyla yaptığınız seçimlerde web sitenizin otoriterliğine uygun olarak arama hacmi belirlemeli ve stratejinizi ona göre şekillendirmelisiniz.

  1. Rekabet Düzeyi

Google algoritması rekabet düzeyini sıralama faktörü olarak ele almaktadır. Sayfaların yüksek rekabet içeren kelimelerinde eğitim, devlet, sağlık gibi kurumların içeriklerini öncelikli olarak göstermeye yönelik olarak algoritmasını geliştirmektedir. Örneğin sağlık ile ilgili bir konuda Google algoritması ilk sırada Sağlık Bakanlığı’nı ya da önemli sağlık kuruluşlarının içeriklerini kullanıcılara göstermektedir.

  1. Kelime Eşleştirme

Domain sıralama  işlemi yapılırken birebir olarak eşleşen kelimeler ilk sırada gösterilmektedir. Örneğin araba satışı sorgusu yapan bir kullanıcı için ilk sırada gösterilecek olan sorgu arabasatisi.com , ya da araba satışı nedir? başlığında bir içeriği olan web sitesi olacaktır.  Dolayısıyla hedeflenen anahtar kelimelerin başlığa ve içeriğe uygun olarak dağıtılması algoritmalar gözünde yararlı kaynak sinyalleri vermektedir.

Google Algoritmasi 3

  1. Yararlı Sayfaları Sıralama

Yapılan sorgulamalara uygun olarak yararlı sayfalar üst sıralarda gösterilir.  Google arama motoru algoritması yararlı içerikleri bulmaya çalışırken SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kurallarını dikkate almaktadır. Bir sayfanın başlığı,  odak ve semantik (LSI) anahtar kelimelerin ne oranda geçirildiği, içeriklerin kelime sayısı ve kalitesi, sayfa içi ve sayfa dışı yapılan linklemelerin durumu yararlı içerikleri belirlerken dikkat edilen özellikler arasındadır.

  1. En İyi Sonuçlar

Google arama motoru algoritması en iyi sonuçları gösterebilmek amacıyla kullanıcı deneyimi (UX) teknolojisini kullanmaktadır.  Bu noktada web sitelerinin web, mobil , tablette nasıl göründüğü , sayfalar arası ziyaretlerin ne zorlukta gerçekleştirilebildiği,  Pagerank gibi değerler algoritmalar tarafından hesaplanmaktadır.

  1. Lokasyon Bazlı Sıralama

Google algoritmaları içeriklerin kullanıcılara ulaştırılmasında lokasyonu dikkate almaktadır.  İçeriklerin hangi ülkedeki kullanıcıları hedeflediği lokasyon bazlı algoritmalar tarafından hesaplanarak ilgili ülkenin kullanıcılarına gösterilmektedir.

Google’ın Tüm Algoritma Güncellemeleri

Google Algoritmasi 3

Algoritmalar kullanıcı deneyimini hesaplayabilmek için zaman içerisinde güncellemelerle desteklenmektedir.  Her algoritmanın farklı bir görevi bulunmakta ve kurallar çerçevesinde sitelere işlemler uygulamaktadır. Google  tarafından  geçmişten günümüze kadar sunulan algoritmalar şu şekilde sıralanabilir :

  1. Panda

2011 yılında yayınlanan Panda Google algoritması ile birlikte üst sıralarda görünebilmek amacıyla yoğun bir şekilde anahtar kelime kullanan web siteleri sıralamalardan çıkarıldı ve yazı içerisinde doğal bir kullanıma sahip olan siteler üst sıralarda gösterilerek büyük oranda bir değişime gidildi.

  1. Penguin

Google’ın penguen güncellemesi ile birlikte zararlı backlink çalışması gerçekleştirilen siteler cezalandırıldı. Önceden siteye dışarıdan gelen bağlantıların çokluğu siteler için bir sıralama faktörüyken bu güncelleme ile birlikte siteye gelen bağlantıların illegal yollardan değil doğal yollardan alınması algoritmalara tanıtıldı.

  1. Hummingbird

Odak anahtar kelimelerin üst sıralarda görüntülenebilmesi için yapılan algoritma güncellemesidir. Çok fazla anahtar kelime kullanıp sıralamaları işgal eden web sitelerinin önüne geçebilmek amacıyla  bu güncelleme yapıldı. Anahtar kelimeler birebir olarak yazıda geçmese bile içeriklere yerleştirilmesi Google algoritmaları tarafından tespit edilip sıralanabilmektedir.

  1. Pigeon

Pigeon güncellemesi ile birlikte fiziksel olarak bir işletmesi bulunan kişilerin sanal işletmeler üzerinden müşterilerine daha hızlı ulaşılabilmesi amaçlanmıştır. Bu algoritma güncellemesiyle birlikte  Google algoritması, belirli bir lokasyon üzerinden arama yapan kullanıcılara yakınlarında bulunan işletme sonuçlarını göstermektedir.

  1. Mobile

Bu güncellemeyle birlikte Google algoritması web sitelerini arama sonuçlarında gösterirken mobil öncelikli indeksleme yapacağını duyurdu. Kullanıcı deneyimini arttırmak amacıyla yapılan bu algoritma güncellemesi ile birlikte mobil uyumlu web siteleri daha üst sıralarda gösterilmektedir.

Google Algoritmasi 4

  1. RankBrain

RankBrain Google algoritması  güncellemesi arama niyeti üzerine odaklanmaktadır. Kullanıcıların ilgi alanlarına göre arama sonuçları gösteren Google her bir kullanıcı için kaliteli sayfa gösterme yoluna gitmiştir.  

  1. Possum

Yerel alanlardaki sıralamalarda büyük dengesizliklerin yaşanması sebebiyle yapılan bu algoritma güncellemesi , istenmeyen ve kalitesiz sonuçları yerel sıralamalardan çıkartarak diğer işletmelerin görünürlüğünü arttırmıştır.

  1. Fred

Haksız kazanç elde eden kullanıcıların önüne geçmek için oluşturulan bir arama motoru algoritma güncellemesidir. Bu güncellemeyle birlikte  ziyaretçilerine kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek kadar fazla alakasız reklam ve  pop-up gösteren web siteleri sıralamalarda ciddi düşüşler yaşamıştır.