Düzenli olarak kullandığınız kaç bilgisayar yazılım uygulaması var? Çoğu kullanıcı, sistemlerinde birçok Gereksiz Windows Program ve Uygulamaları bulundurur. Bu uygulamalardan bazıları güncelliğini kaybetti. Diğerleri Windows blog yazılımları, kötü amaçlı yazılım veya bilgisayarınızdan kaldırabileceğiniz diğer önemsiz yazılımlardır.
Kaldırmanız gereken gereksiz Windows 10 uygulamalarını sizin için inceledik.
Windows 10’da Yüklü Programlarınızı Kontrol Etme
Windows 10’da sisteminizde yüklü programları gözden geçirmek kolaydır. İlk önce Ayarlar’ı açın.
Ardından Uygulamalar > Uygulamalar ve özellikler paneline tıklayın. Burada, PC’nizde yüklü olan her şeyin bir listesi görünür.
Windows 8.1 veya Windows 7 kullananlar Başlat sekmesine tıklayın. Ardından Programlar ve Özellikler paneline tıklayın. Bu bölümde sisteminizde yüklü olan her şeyin olduğu listeye ulaşırsınız.
Bir yazılımı kaldırmak için, uygulamayı seçip ardından Kaldır’ı seçmeniz yeterlidir. Yazılıma bağlı olarak, hemen kaldırılabilir veya bazı iletişim kutularında ilerlemeniz gerekir.
Aşağıda ilettiğimiz uygulamalardan sizde yüzlü olan varsa hemen kaldırın.
Gereksiz Windows Program ve Uygulamaları
1. QuickTime
QuickTime, Apple’ın video oynatıcısıdır. MacOS’ta hala güncel bir program olarak kullanılır. Fakat Apple 2016’dan beri Windows sürümünü desteklemeyi bıraktı.
Apple, QuickTime for Windows’un kullanımdan kaldırıldığını duyurduktan bir süre sonra Trend Micro’dan bi açıklama geldi. Yazılımın birkaç kritik güvenlik açığı olduğunu duyurdu. Apple bunları asla düzeltmeyeceğinden, QuickTime’ın artık yüklü olması güvenli değil. QuickTime yerine bir uygulamaya ihtiyacınız varsa, hemen hemen her şeyi oynatabilen VLC’yi kullanın.
2. CCleaner
CCleaner daha önceden çöpleri temizlemek için güvenilir bir Windows uygulamasıydı. Ancak Avast tarafından satın alındıktan sonra durum tam tersine döndü. İzinsiz zorunlu güncellemeler, yeniden başlattıktan sonra kendini etkinleşen veri toplama ve farkında olmadan kötü amaçlı yazılım dağıtma gibi sorunlar var.
Windows’un kendisinde yerleşik olanlar da dahil olmak üzere başka yerlerde uygun temizleme araçları var. Bilgisayarınızı temizlemek için CCleaner ‘ ı kaldırın.
4.Berbat Bilgisayar Temizleyicileri
Birçok kişi bir noktada bilgisayarına temizleme uygulaması yüklemiştir. Eklenti olarak gelmiş olabilir. Gereksiz Windows Program ve Uygulamaları kaldırmak gerekir. Kayıt defteri temizleyicileri Windows’un performansını hiç artırmadığından, bu ürünlerin çoğu yarar yerine zarar verir. Yüklü uygulamalar listenizde MyCleanPC veya PC Optimizer Pro gibi uygulamalar varsa, bunları kaldırın.
5. uTorrent
UTorrent bir zamanlar torrent yazılımının altın standardı olarak kabul ediliyordu. Ancak, yıllar içinde pek çok sorun yaşamış ve bu da onu güvenilmez hale getirmiştir.
uTorrent, arayüze yerleştirilen birçok reklamın yanı sıra, can sıkıcı olan diğer yazılım araçları için teklifler de sunuyor. En büyük sorunu, uygulamanın kullanıcılara haber vermeden kripto para madenciliği yazılımında bir araya geldiği 2015 yılında başladı. Bu, sistem kaynaklarınızı arka planda boşa harcayarak, hayır kurumuna para verdiği iddia edilen şirkete para kazandırdı.
Artık uTorrent ile uğraşmanın bir nedeni yok. Tüm bu saçmalıklardan arınmış olduğu için Qbittorrent’in en iyi torrent istemcisi olduğunu düşünülüyor.
6. Adobe Flash Player ve Shockwave Player
Adobe Flash Player’ın, Ocak 2021’den itibaren desteği kalktı. Şu anda tüm modern tarayıcılarda engellenmiş olsa da, Flash‘ın yerel kopyalarını yine de kaldırın. Adobe artık güncelleme yapmadığından, bu sizi gelecekteki güvenlik sorunlarından korur.
Benzer bir eklenti olan Adobe Shockwave Player, 2019’da kullanımdan kaldırıldı. Şirket artık indirme teklif etmiyor ve buna ihtiyaç duyan bir web sitesi bulmanız pek mümkün değil. Bu nedenle, hem Shockwave Player’ı hem de Flash Player‘ı kaldırın. İkisi de geçmiş bir dönemin kalıntıları ve bugün gereksiz.
7. Java
Java başka bir medya çalışma zamanıdır ve iki bileşen içerir. Masaüstünde Java ve tarayıcılar için Java eklentisi. Maalesef güvenlik sorunlarıyla ünlüdür. Bir zamanlar oldukça yaygın olmasına rağmen, günümüzde çok az web sitesi kullanıyor. Yazma sırasında, W3Techs web sitelerinin yüzde 0,02’den azının Java kullandığını gösteriyor.
Chrome ve Firefox‘un yeni sürümleri desteklemez, bu da Java’nın bir zamanlar olduğundan daha az güvenlik sorunu olduğu anlamına gelir . Bir Android geliştiricisi değilseniz veya Java’ya dayanan özel bir yazılım kullanmıyorsanız, onu kaldırmanız gerekir. Asla bir fark olmaz.