Ana Sayfa Destek Facebook’un, Verilerinizi Paylaşmasını Nasıl Engellersiniz?

Facebook’un, Verilerinizi Paylaşmasını Nasıl Engellersiniz?

0
Facebook'un, Verilerinizi Paylaşmasını Nasıl Engellersiniz?

Facebook’a ne tür bilgiler veriyorsunuz ve bu bilgiler kimlerle paylaşılıyor? Bunlar, veri madenciliği Cambridge Analytica (Donald Trump’ın başkanlık seçimi ekibi ile çalışan firma) ile hedeflenen reklamlar oluşturmak için milyonlarca Facebook kullanıcılarından elde edilen verilerin toplanması sonrası elde olan ve akla gelen sorular. Bu veriler, kullanıcılar Facebook hesaplarına giriş yaptıklarında ‘ThisIsYourDigitalLife (Bu Senin Dijital Yaşamın)’ isimli anket uygulaması ile toplandı ve 2014 yılında Cambridge Analytica şirketine teslim edildi. Uygulamaya kaydolmak, profilinize ve arkadaşlarınızın profiline erişim yetkisi vermeyi de içeriyordu.

Sosyal medya ağı şimdi hukukçuların, bunun olmasına nasıl izin verilebildiği ile ilgili sert sorularıyla karşı karşıya. Bu arada, Facebook’ta gizliliğinizi korumak için birçok adım vardır; bunlardan en hızlı ve kolay olanı Facebook hesabınızı tamamen silmek.

 

Bağlandığınız (Kaydolduğunuz) Uygulamaları Kontrol Edin

Öncelikle, Facebook hesabınızda bağlandığınız (kaydolduğunuz) uygulamaları görmek için bu sayfayı açın. Bu uygulamaların herbiri belli miktarda bilgi çeker ve toplar. Bu uygulamalardan, güvenilirliği hakkında şüpheniz olanlar varsa bu uygulamaları hemen iptal edin.

Facebook'un, Verilerinizi Paylaşmasını Nasıl Engellersiniz?

Düzenleme ve silme simgelerini (araçlarını) görmek için bir uygulamanın üzerine gelin.

Kalem simgesi şeklindeki ‘Düzenle (Edit)’ seçeneğine tıkladığınızda, uygulamanın neleri görebildiğini, hangi bilgilerinize erişebildiğini görebilirsiniz.

‘X’ simgesi şeklindeki ‘Sil (Delete)’ seçeneğine tıkladığınızda, uygulamanın hesabınızdan bağlantısını kesmek için ve kaldırmak için uygulama kaldırma penceresine yönlendirileceksiniz.

Özel ve Gizli Tarama Modunu Kullanın

Başka bir önlem ise Google Chrome ve diğer tarayıcıları özel ve gizli tarama modunda kullanarak Facebook’a daha az izlenebilir (takip edilebilir) bilgi göndermek. Windows bilgisayarda Chrome açtıktan sonra Shift+Ctrl+N tuş kombinasyonuna basarak, tarayıcıyı özel ve gizli tarama modunda kullanabilirsiniz (macOS için Shift+Command+P tuş kombinasyonu). Firefox’ta (sahip olduğu birçok gizlilik odaklı özelliği nedeniyle tercih edilen tarayıcı)  özel ve gizli tarama moduna geçmek için Shift+Ctrl+P tuş kombinasyonuna basın (macOS için Shift+Command+P tuş kombinasyonu). macOS için Safari tarayıcısında özel ve gizli tarama moduna geçmek için Command+Shift+N.

Ayrıca kısa bir süre önce Firefox’a, Facebook’u özel (ve gizli) bir tarama penceresinde açan Facebook Container Extension eklentisi eklendi. Facebook sayfasında, Facebook dışı (harici) bir bağlantıya (linke) tıkladığınızda, bu bağlantı (link) normal bir sekmede açılacak.

 

Facebook’u Kullanmadığınızda Çıkış Yapın

Bilgisayar tarayıcınızda aktif olarak Facebook’u (Facebook sayfanızı) kullanmasanız dahi,  hesabınızdan çıkış yapmadığınızda Facebook, internetteki tüm hareketlerinizi takip edebilir (izleyebilir). Online (çevrimiçi) aktiviteleriniz hakkındaki bilgileri reklamverenlerle ve üçüncü parti firmalarla paylaşabilir.

 

Bir İzleme (Takip Etme) Engelleyici (Tracker Blocker) Kullanın

Facebook hesabınız için zor bir şifre kullanıyorsanız ve bu şifreyi sürekli olarak hatırlamak ve girmek istemiyorsanız veya Facebook’un 2-faktörlü kimlik doğrulaması özelliğini kullanıyorsanız ve dolayısı ile bu özelliği kullanarak hesabınıza giriş yapmak zaman aldığından dolayı Facebook hesabınızdan çıkış yapmak istemiyorsanız, bu durumda Facebook’un sizi izlemesini (takip etmesini) engellemenin de bir yolu var.

Disconnect ve Privacy Badger gibi ‘İzleme (Takip Etme) Engelleyici (Tracker Blocker)’ler, online (çevrimiçi) davranışlarımızı izlemek için oluşturulmuş sistemlere karşı dijital anahtar (kilit) görevi görür. Fakat bunların, Facebook’u kullanmadığınız zaman çıkış yapmak kadar sizi Facebook’un casus gözlerinden koruyamacağını bilmeniz gerekiyor.

 

Facebook Platform API Paylaşımını Devre Dışı Bırakın

Arkadaşlarınız ve aileniz ile sosyal medya platformunda iletişiminizi ve etkileşiminizi devam ettirmek için Facebook’a ihtiyacınız varsa ve diğer uygulamalara ve servislere giriş yapmanız gerekmiyorsa, bunların hesabınıza bağlanabilmesini imkansız kılan bu seçeneği göz önünde bulundurun. Başlamak için bu sayfayı açın ve ‘Uygulamalar, Web Siteleri ve Eklentiler (Apps, Websites and Plugins)’ başlığı altındaki ‘Düzenle (Edit)’ butonuna tıklayın.

Daha sonra ‘Platformu Devre Dışı Bırak (Disable Platform)’ butonuna tıklayın. Artık, Facebook hesabınıza bağlı tüm web sitelerinden, uygulamalarden ve servislerden çıkış yaptınız. Bu işlemin, bu servislerdeki verilerinizi silmediğini unutmayın ve şimdiye kadar toplanan verilerinizi de silmek istiyorsanız, bu servislerle irtibata geçin.

Facebook’a Ait Uygulamaları Akıllı Telefonunuzdan Silin

Facebook, Facebook Messenger, Instagram ve WhatsApp uygulamaları rehberinize, konumunuza, kişisel verinize ve telefonunuzun özelliklerine varana kadar sizinle ilgili birçok veriye erişebildiğinden dolayı bu uygulamaları kaldırmalısınız. Bize inanmıyor musunuz? Google Play Store Facebook uygulaması sayfasına gidin ve ‘Detayları Gör(üntüle) (View Details)’ bölümünde sayfanın en altındaki ‘İzinler (Permissions)’ seçeneğine tıklayın. Facebook uygulamasının, sizin telefonuzda yaptığınız hemen herşeyi yapabildiğini göreceksiniz.

WhatsApp hariç tüm bu servislere, – Messenger’ı uygulama olmadan kullanmak sinir bozucu olsa da –  telefonunuzun tarayıcısından da erişebilirsiniz.

 

Facebook’un, Fotoğraflarınızdan Yüzünüzü Tanıma Özelliğini Kapatın!

Facebook‘un ürpertici olduğuna dair daha fazla kanıt ister misiniz? Bir özelliği devre dışı bırakmadığınız sürece, etiketlenmediğiniz fotoğraflarda Facebook yüz kimliğiniz için avlanıyor. Bu özelliği kapatmak için Facebook hesabınızda sırasıyla ‘Ayarlar (Settings)’ ⟶ ‘Yüz Tanıma (Face Recognition)’ menülerine tıkayın. Açılan ‘Yüz Tanıma Ayarları (Face Recognition Settings)’ başlıklı sayfada ‘Yüz Tanıma (Face Recognition)’ seçeneğini ‘Hayır (No)’ olarak seçin.

Ücretsiz Servisler (Hizmetler) ve Anketler Hakkında İki Kez Düşünün!

Elbette sosyal medya ağları diğer insanlarla bağlatı kurmanızı ve eğlenceli bazı anketlerdeki sorulara cevap vererek hoşça vakit geçirmenizi sağlıyor fakat bu süreçte sizden planlı olarak ve belli bir amaca yönelik istenen bazı şeyleri veriyorsunuz.

Durumun, ödülüne karşı riskini ölçmeyi deneyin, çünkü ‘Bu Sizin Dijital Yaşamınız (ThisIsYourDigitalLife)’ gibi, hemen her tür kişisel veriyi büyük bir aç gözlülükle toplayan uygulamalar, bizi bu karmaşaya soktu ve muhtemelen bu daha sadece bir başlangıç.

Konu hakkında destek almak için 11858'yi arayabilirsiniz.
Konu hakkında destek almak için 11858'yi arayabilirsiniz.
TIKLA ARA

CEVAP VER

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı girin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.