Prodüksiyon şirketleri yıllarca eski siyah beyaz filmleri renklendirmek için maliyetli teknikler kullandı. Ancak şimdi yapay zeka, bu yeteneği günlük kullanıcıların ellerine bırakıyor ve eski aile fotoğraflarına, tarihi görüntülere veya siyah beyaz video karelerine saniyeler içinde renk eklemenize izin veriyor.

Şu şekilde çalışır: Bir geliştirici, çok sayıda renkli görüntüyü, beyin işlevlerinden sonra modellenen yazılım için AI konuşması olan bir sinir ağına besler. Zamanla yazılım, farklı nesneleri tanımayı ve olası renklerini belirlemeyi öğrenir.

Bu algoritmalar, bir bilgisayara indirip çalıştırabileceğiniz yazılımların yanı sıra çevrimiçi hizmetlere de dahil edilmiştir. En iyi ihtimalle, sihirle eski fotoğraflara renk katan sonuçlar üretirler.

Bu yazıda, siyah beyaz fotoğraflara renk katmak istiyorsanız hepsini ücretsiz olarak deneyebileceğiniz, kullanımı kolay bazı renklendirme araçlarına bakacağız.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

1. DeOldify

Bu ücretsiz, açık kaynaklı yazılım, Generative Adversarial Networks olarak bilinen bir AI tekniğini kullanır; burada “eleştirmen” veya “ayırt edici” olarak adlandırılan ikinci bir sinir ağı, ilkine daha iyi görüntüler üretmeyi öğretmeye yardımcı olur. Sonuçlar etkileyici: Portreler, iç mekanlar ve dış mekan sahnelerinin tümü gerçekçi renklerle görünüyor.

Test ettiğimiz en iyi renklendirme araçları arasında yer alıyor ancak yeteneklerine tam erişim sağlamak, günlük kullanıcılar için zor olacak. Popüler bir Linux dağıtımı olan Ubuntu üzerinde çalışır ve kendi bilgisayarınıza kurmak istiyorsanız makul miktarda teknik bilgi gerektirir. ( Debian, Ubuntu ve Linux Mint karşılaştırmalı kılavuzumuzda Ubuntu hakkında daha fazla bilgi edinin .)

Debian, Ubuntu vs. Linux Mint: Hangi Dağıtımı Kullanmalısınız?

Çoğu Linux kullanıcısı Debian tabanlı bir dağıtım kurar. Ama hangisini seçmelisiniz: Debian, Ubuntu veya Linux Mint?

Geri kalanımız için, baş geliştirici Jason Antic, siyah beyaz resimler yükleyebileceğiniz ve ardından renkli sonucu indirebileceğiniz bir web sitesi kurdu. Ana dezavantaj, fotoğrafların her iki yönde maksimum 800 piksele küçültülmesidir.

Boyut kısıtlamalarını kaldırmak istiyorsanız, başka bir seçenek de Python dilinde yazılmış kodu çalıştırmanıza izin veren çevrimiçi bir hizmet olan Google Colab’dir. Antic’in Github sayfasında, varsayılan “sanatsal” sürüm dahil olmak üzere DeOldify’ın üç çeşidi için Colab not defterlerine bağlantılar bulunur.

Kodu çalıştırmak için bir dizi düğmeye basıyorsunuz, siyah beyaz görüntüye bağlanan bir URL giriyorsunuz ve yazılım renkli bir sürüm oluştururken bir süre bekliyorsunuz.

Bilgisayarınızda bir resmi renklendirmek istiyorsanız, onu Flickr veya Imgur gibi bir resim barındırma sitesine yüklemeniz gerekir. İlk başta tüm süreç korkutucu görünebilir, ancak o kadar da zor değil. Github sayfası, adım adım talimatlar içeren bir video eğitimine bağlanır.

Bunun zorluklarıyla uğraşmak istemiyorsanız, diğer bazı geliştiriciler DeOldify’ı daha kullanıcı dostu kullanıcı arayüzleriyle kendi uygulamalarına dahil ettiler. Bunlardan birkaçı aşağıda özetlenmiştir.

DeOldify ziyaret edebilirsiniz.

2. MyHeritage

Çevrimiçi bir şecere hizmeti olan MyHeritage, maksimum seviye yıllık abonelik planının bir parçası olarak DeOldify’ın geliştirilmiş bir sürümünü sunar.

Örneğin, Fotoğraf, eski versiyonda renklendirildiğin de hafif mavi bir kadroya sahipti, ancak bunda çok daha iyi görünüyor. Görüntüyü renklendirdikten sonra, onu keskinleştiren ikinci bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Renklendirme tek başına yıl aboneliği haklı çıkarmaz, ancak uygulama, soy ağacınızı izleyebileceğiniz özel web siteleri kurmanıza izin veren MyHeritage’ın küçük bir parçasıdır. Renklendirme yazılımını 10 fotoğrafa kadar ücretsiz deneyebilirsiniz.

MyHeritage ziyaret edebilirsiniz. 

3. Picture Colorizer “Görüntü Renklendirici”

DeOldify’ın kalitesini büyük bir fiyat etiketi olmayan basit bir kullanıcı arayüzünde istiyorsanız, bu en iyi seçeneğiniz olabilir. Ücretsiz bir bulut tabanlı hizmet olarak ve Android ve iOS cihazlar için ücretsiz uygulamalar olarak mevcuttur.

Geliştirici ayrıca renklendirmeyi çizik giderme ve diğer görüntü işleme işlevleriyle birleştiren bir Windows uygulaması olan Picture Colorizer’ı da sunuyor. Bir Mac sürümü şu anda beta sürümündedir.

Bulut tabanlı hizmet, basit bir sürükle ve bırak arayüzüne sahiptir ve maksimum 3000×3000 piksel çözünürlüğe kadar fotoğrafları renklendirmenize olanak tanır.

Android için Görüntü Renklendiricisi | iOS (Ücretsiz) indirin.

Picture Colorizer (ücretsiz deneme sürümü mevcuttur) şimdi indirin.

4. ColorSurprise AI Pixbim

Bu kullanımı kolay masaüstü yazılımı, yapay zeka tabanlı renklendirmeyi renk sıcaklığını, yoğunluğunu, kontrastını ve gamayı ayarlamanıza olanak tanıyan görüntü işleme işlevleriyle birleştirir. Yazılım ayrıca, yanlış renklendirilmiş alanları düzeltmek istemeniz durumunda bir fırça aracı sağlar. Görüntüleri tek tek veya toplu olarak renklendirebilirsiniz.

Sonuçlar etkileyicidir ve DeOldify için olumlu bir şekilde birikir.

ColorSurprise, macOS ve Windows’ta mevcuttur. Biraz pahalı, ancak kaydedilen görüntülere filigran yerleştiren ücretsiz bir deneme sürümünü indirebilirsiniz.

ColorSurprise  (ücretsiz deneme sürümü mevcuttur) şimdi indirin.

5. Algorithmia “Görüntü Renklendirme”

AI satıcısı Algorithmia tarafından barındırılan bu çevrimiçi mikro hizmet, araştırmacılar Richard Zhang, Phillip Isola ve Alexei Efros’un Renkli Görüntü Renklendirme projesine dayanıyor.

DeOldify ile karşılaştırıldığında, yazılım karma bir çantadır ve bazı görüntülerde iyi performans gösterirken diğerlerinde iyi performans göstermez.

Örneğin, Big Sur resmimizde, kumsalın bazı kısımları kırmızı renkte, bir diğerinde ise yeşil yeşillik kısımları kahverengiye boyanmıştı. Geliştiriciler, bu sorunları projenin Github sayfasında özgürce kabul ediyorlar.

ZAlgoritma Görüntü Renklendirme ziyaret edebilirsiniz. 

6. Movavi Photo Editor “Fotoğraf Düzenleyici”

Bu giriş seviyesi fotoğraf düzenleme programı, AI tabanlı bir renklendirme aracı içerir. Testlerimizde, bu toplamda diğer yazılımlar kadar iyi performans göstermedi. Bazı fotoğraflardaki renkler susturuldu ve test ettiğimiz portrelerde, deneklerin cildinin bazı bölgelerinin renksiz olduğu görüldü.

Öte yandan, Movavi Photo Editor, gürültü azaltma, arka plan kaldırma, cilt yumuşatma ve birçok özel efekt filtresi dahil olmak üzere bir dizi başka görüntü düzenleme özelliği sunar. Her yönüyle ucuz bir fotoğraf düzenleme aracı istiyorsanız, dikkate almaya değer. Ancak sadece renklendirmeye ihtiyacınız varsa, başka bir yere bakmalısınız.

Windows için Movavi Photo Editor | macOS (ücretsiz deneme sürümü mevcuttur)şimdi indirin.

Fotoğraflarınıza Renk Sıçraması Ekleyin

Bu AI renklendirme araçlarının hiçbiri mükemmel değildir, ancak en iyileri, fotoğrafların siyah beyaz çekildiğine asla inanamayacağınız kadar gerçekçi görüntüler üretir.

Renkler biraz bozuk olsa bile, sonuçları ince ayar yapmak ve hatta bir rengi diğeriyle değiştirmek için Adobe Photoshop gibi bir görüntü düzenleme yazılımını kullanabilirsiniz.