Site icon TeknoDestek

En Yaygın Dosya Uzantıları Nelerdir?

En Yaygın Dosya Uzantıları Nelerdir Kapat

Bilgisayarlarda kullanılan yüzlerce farklı dosya uzantısı ve dosya türü vardır. Ancak, çoğu insan için tüm dosya uzantılarını ve bunlarla ilişkili programları ezberlemek imkansızdır. Aşağıda, dosya türlerine göre kategorilere ayrılmış en yaygın dosya uzantılarının bir listesi bulunmaktadır.

Dosya uzantılarına göre ses dosyası formatları

Günümüzde kullanılan onlarca farklı ses dosyası formatı, standardı ve dosya uzantısı bulunmaktadır. En yaygın ses dosyası uzantılarının bir listesi aşağıdadır.

Sıkıştırılmış dosya uzantıları

Çoğu bilgisayar kullanıcısı .zip ile sıkıştırılmış dosyaları bilir, ancak başka sıkıştırılmış dosyalar da vardır. Aşağıda en yaygın sıkıştırılmış dosya uzantılarının bir listesi bulunmaktadır.

Disk ve medya dosyası uzantıları

Bir diskin veya başka bir ortamın görüntüsünü oluştururken, içerilen tüm dosyalar bir görüntü dosyasına kaydedilir. Aşağıda en yaygın disk görüntü dosyası uzantılarıdır.

Veri ve veritabanı dosya uzantıları

Bir veri dosyası herhangi bir dosya olabilir, ancak bu listenin amacı için bir veritabanı, hata, bilgi, içe aktarma ve dışa aktarma için kullanılan verilerle ilgili en yaygın veri dosyalarını listeledik.

Yürütülebilir dosya uzantıları

En yaygın yürütülebilir dosya .exe dosya uzantısıyla biten dosyalardır. Ancak, diğer dosyalar kendi başlarına veya bir tercüman yardımı ile de çalıştırılabilir.

Yazı tipi dosyası uzantıları

Yazı tipleri ile kullanılan en yaygın dosya uzantıları aşağıdadır .

Dosya uzantısına göre görüntü dosyası formatları

Bilgisayarda görüntü oluştururken ve kaydederken kullanılabilecek onlarca farklı görüntü türü ve görüntü dosyası uzantısı vardır. Aşağıda en yaygın görüntü dosyası uzantılarının bir listesi bulunmaktadır.

 

İnternet ile ilgili dosya uzantıları

İnternet bilgisayarda en çok kullanılan kaynaktır çünkü web sunucuları dosyalarını sunmak için bilgisayar kullanıyorsanız, kullanılan farklı dosya uzantılarının düzinelerce vardır. Aşağıda, web’de gezinirken karşılaşacağınız en yaygın dosya uzantılarının bir listesi bulunmaktadır.

Not: Resim dosyası uzantıları , video dosyası uzantıları ve bu sayfada listelenen diğer uzantılar , aşağıda belirtilen dosya uzantılarına da dahil edilebilir.

Dosya uzantısına göre sunum dosyası formatları

Günümüzde sunum yapabilen birkaç program var. Aşağıda, sunum programlarıyla ilişkili en yaygın dosya uzantılarının bir listesi bulunmaktadır .

 

Dosyaları dosya uzantılarına göre programlama

Birçok dosya uzantıları, derlenmeden önce programlar için ve programlama komut dosyalarında kullanılır. Aşağıda, programlama ile ilişkili en yaygın dosya uzantılarının bir listesi bulunmaktadır.

Not: İnternet ile ilgili dosya uzantılarının çoğu, aşağıda belirtilen dosya uzantılarına da dahil edilebilir.

Dosya uzantısına göre elektronik tablo dosya formatları

Aşağıda, elektronik tablo dosyalarını bir bilgisayara kaydetmek için kullanılan en yaygın dosya uzantıları bulunmaktadır .

Sistem ile ilgili dosya formatları ve dosya uzantıları

Diğer tüm programlar gibi, işletim sisteminiz de dosyaları kullanır ve diğerlerinden daha yaygın olan dosya uzantılarına sahiptir. İşletim sistemlerinde kullanılan en yaygın dosya uzantılarının listesi aşağıdadır.

Not: Yürütülebilir dosya uzantıları ve diğer tüm dosyalar da bu listeye dahil edilebilir.

Dosya uzantısına göre video dosyası formatları

Günümüzde, video dosyalarına farklı sıkıştırma , uyumluluk ve DRM türleri eklemek için video dosyalarıyla ilişkili düzinelerce dosya türü vardır. Aşağıda en çok bulunan video dosya uzantılarının bir listesi bulunmaktadır.

Word işlemci ve metin dosya formatlarına göre dosya formatları

Metin dosyaları oluşturmak ve bir kelime işlemci kullanmak, bilgisayardaki en yaygın görevlerden biridir. Aşağıda, metin dosyalarında ve belgelerde kullanılan en yaygın dosya uzantıları bulunmaktadır.

Exit mobile version