Ana Sayfa Haberler Elektronik Kimlik Nedir, Getirdiği Yenilikler Nelerdir ve Nasıl Başvuru Yapılır?

Elektronik Kimlik Nedir, Getirdiği Yenilikler Nelerdir ve Nasıl Başvuru Yapılır?

0

Ülkemizde uzun yıllardır kullanılan kimliklerimizin yerini alacak olan kredi kartı büyüklüğündeki elektronik kimliklerin dağıtım işletimi 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ülke genelinde başladı.

İl ve ilçe merkezlerinde bulunan nüfus müdürlüklerine gidilerek başvurusu yapılabilen yeni e-kimlikler için nüfus müdürlüklerine gittiğinizde sıra beklememeniz adına Alo 199 çağrı merkezinden veya https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresinden ilgili randevu işlemlerini tamamlayabiliyoruz.

Elektronik kimlik kartınızla ilgili başvuru işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirmek isterseniz, aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir.

Gerekli randevu işlemlerinizi tamamlamanızın ardından yapmanız gerekenler, seçtiğiniz nüfus müdürlüğüne, belirlediğiniz zaman aralığında gitmek.

Başvuru sırasında nüfus müdürlüğü personeli, başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarasını sorgulayacak, ardından kimlik kartı bilgileri ve son aldığı kimlik kartı bilgilerini kontrol edecek.

İlk defa yapılan kimlik kartı başvurusu sırasında; nüfus cüzdanı, Uluslar arası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı vb. belgeler ile son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik 1 adet fotoğraf istenecek.

Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem sol içi alınacak. 15 yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. 15 yaşından küçük bireyler için ise aşağıdaki prosedür uygulanacak.

e-kimlik başvurusu nasıl yapılır-1

Biyometrik verisi alınamayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.”

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak polikarbon malzemeden üretilen yeni kimlik kartlarının kullanım ömrü ise 10 yıl olacak.

Yeni uygulama ile Nüfus Cüzdanı adını T.C Kimlik Kartı olarak alacak olan elektronik kimliklerdeki bir diğer değişiklik ise cinsiyet ayrımına göre değişen renk seçeneğinin ortadan kalkması diyebiliriz. Elektronik kimlikler cinsiyet ayrımı yapmaksızın tek renk olarak dağıtılacak ve Turkuaz renkte olacak.

Elektronik kimlik kartlarının ücretleri ise; kanuni sürenin dolmasının ardından ilk kez çıkarılan kimlikler için 16TL, değişim işlemleri için 16TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için ise 32TL şeklinde listelenmiş durumda. Elektronik kimlikler, yeni doğan bireyler için yurt içinde 30 gün, yurtdışındaysa 60 gün süre ile sınırlı olmak üzere ücretsiz olarak verilecek.

Elektronik kimlik kartlarının kaybolması veya çalınması durumunda; Alo 199 çağrı merkezine ulaşmak veya en yakın il/ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmak yeterli olacak. Gerekli işlemlerin ardından kayıp kimlik iptal edilerek, kimlik kartının yenisi sahibine 32TL ücret karşılığında teslim edilecek.