Ana Sayfa Destek E-ticaret iş modeli türleri

E-ticaret iş modeli türleri

0

Neyin ve kime satıldığına bağlı olarak birkaç farklı e-ticaret iş modeli vardır.

Bunlar en yaygın üç türdür.

  1. İşletmeden tüketiciye:  Bu işletme türü, ürünleri veya hizmetleri doğrudan bireysel tüketiciye satar. B2C e-ticaret, en yaygın çevrimiçi iş türüdür. Giyimden eğlenceye kadar geniş bir ürün yelpazesini kapsar. B2C e-ticaret mağazalarına örnek olarak Amazon, Netflix ve Overstock verir. Nike’dan Tommy Bahama’ya kadar en köklü perakendeciler bu tür e-ticaret sitesini işletiyor.
  2. İşletmeler arası:  Bir işletme çevrimiçi olarak başka bir işletmeye ürün veya hizmet sattığında, B2B e-ticaret olarak kabul eder. Bu işletmeler ofis malzemeleri, mobilya ve ekipman gibi ürünler satar. Ayrıca belge imzalama yazılımı ve diğer bulut tabanlı hizmetler gibi çevrimiçi iş çözümleri de sağlarlar.
  3. Pazar  Yerleri: eBay’in öncülük ettiği ancak Amazon’un yerini aldığı e-ticaret pazaryerleri, üçüncü taraf tüccarların ürünlerini veya hizmetlerini tüketicilere satabilecekleri web siteleridir.  Satışlarınızdan pay almak için ürünlerinizi platformlarında listeler ve müşteri tabanlarına ulaşırsınız.
E-ticaret iş modeli

E-ticaret iş modeli, E-ticaret işletmelerine örnekler

  • Çevrimiçi perakende: Amazon, e-ticaret dünyasında perakendenin taçlandırılmış şampiyonudur, ancak bu alanda başarılı olmak için bir sonraki Amazon olmanıza gerek yok. Yerden bir çevrimiçi mağaza almak için Amazon ve eBay ortaklıkları gibi kaynakları kullanabilirsiniz.
  • Toptan Satış: En iyi bilinen toptan e-ticaret sitelerinden biri Alibaba’dır. Alibaba, B2C satışlarına da girerken, kendilerini B2B alanında küresel bir dev olarak kurdular. Dünyanın her yerindeki işletmeler mallarını Alibaba’dan alıyor.
  • Dropshipping: Dropshipping, başka bir şirketin ürününüzü sizin için ele aldığı yerdir. Müşterilerin göz atabileceği ve sipariş verebileceği çevrimiçi alanı yaratırsınız, ancak stoksuz satış şirketi, malları müşteriye teslim etme lojistiğiyle ilgilenir.
  • Abonelik: Abonelik şirketleri birçok şekil ve boyutta gelir. Abonelik, Dollar Shave Club gibi ürünlerin otomatik olarak yenilenmesi için olur. Ayın şarabı kulübünde olduğu gibi küratörlük için olur. Abonelik, bir hizmete erişim de verir. Netflix, bu tür abonelik modelinin kolayca en iyi örneğidir.
  • Dijital ürünler: Dijital ürün mağazaları fiziksel, somut ürünler sunmaz. Hizmetlerle karıştırılmaması gereken dijital ürünler sunarlar. En yaygın dijital ürün yazılımdır. Microsoft, en üretken dijital ürün şirketlerinden biridir. Dijital ürünler sanat, çevrimiçi kurslar ve yalnızca bir bilgisayarda bulunsalar bile satın alınır diğer “nesneler” olur.
  • Fiziksel ürünler: Etsy’de insanlar daha sonra sattıkları ve kişisel olarak gönderdikleri fiziksel nesneler yaparlar. Bunun perakende veya stoksuz satıştan ne kadar farklı olduğunu görebilirsiniz. Fiziksel bir ürün e-ticaret işletmesi sattığı şeyleri yapacaktır.
  • Hizmetler: Hizmetler, çevrimiçi satılması en kolay şeylerden bazılarıdır. E-ticaret hizmetleri vergi ve muhasebe, sağlık, hukuk hizmetleri ve akla gelebilecek hemen hemen her şeyi içerir.

Mağazam için bir pazar yeri mi yoksa bir web sitesi mi kullanmalıyım?

E-ticaret mağazanızı nasıl kuracağınız konusunda iki seçeneğiniz var:

Kendi web sitenizi başlatabilir veya Amazon veya Etsy gibi bir çevrimiçi pazara katılabilirsiniz. En iyi seçim, belirli işiniz için hangisinin en mantıklı olduğuna bağlıdır. Büyük bir faktör, işinizin kurulmuş olması veya yeni başlamış olmasıdır.

Brunker, “Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazanız varsa, değer elde etmenin en iyi zamanı kendi mağazanızı yaratmaktır” dedi. “Çevrimiçi mağaza sahibi olmaya hazır olmayanlar için, Amazon’da ve diğer pazaryerlerin de ürün satmak harika bir ilk adımdır. Bu sadece hedeflerinize ve neyi başarmaya çalıştığınıza bağlıdır.”