Site icon TeknoDestek

Dualsense İncelemesi ve Yeni Özellikleri

PS5 DualSense Night Mode

DualSense yeni bir joystick’den ziyade yenilikleri içerisinde barındıran bir cihaz. Tasarım detaylarına baktığımızda aslında DualShock 4‘ün izinden gittiğini görüyoruz. Yani Sony, klasik hatlarından vazgeçmezken, bu kontrolcü içinde farklı dokunuşlara imza atmış.

280 gram ağırlığındaki DualSense artık daha rahat ele oturan bir yapıya sahip. Yani kontrolcüyü elinize aldığınızda hem daha ergonomik hem de daha tok bir tutuş ile karşılaşıyorsunuz. Yeri gelmişken bu tutamaç kısımlarına çok ufak bir şekilde PlayStation detayları işaretleri işlenmiş.

Tutuş kalitesi açısından DualShock 4‘e göre çok daha iyi olmuş diyebiliriz. Fakat tasarımsal açıdan baktığımızda analog çubukların yine simetrik olarak konumlandırıldığını görüyoruz.

Tasarımda yön ve normal tuş takımı dışında options ve bir share tuşuna yer verilmiş. Bu share tuşunu dilediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Tek bastığınızda ya da iki kez bastığınızda ekran görüntüsü alma, video kaydı alma gibi özelliklere atayabiliyorsunuz, bu konuda DualShock v2 ile benzeri özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Tasarımsal olarak bakıldığında PS tuşunun bir önce ki kontrolcüde ki gibi ana menü işlevi gördüğünü söyleyebiliriz. Oyunlarda etkinliklere ulaşmanın yanı sıra ana menüye dönüş gibi işlevleri de bu tuş sayesinde yapıyorsunuz.

Bu tuşun hemen üzerinde hoparlör, altında ise mikrofon tuşu bulunuyor. Hoparlör kısmı oyunlarda farklı kullanımlarda karşımıza çıkıyor. Telsiz ya da telefon konuşmalarını ya da yağmur damlalarını bu kısımdan duyabiliyorsunuz. Buna örnek olarak Ghost Of Tsushima’da Jin Sakai karakterinin oyunun başlangıcında yaralı ve baygın bir haldeyken parmaklarını oynatması anında Dualsense’in hoparlöründen bir rüzgar sesinin gelmesi.

Kontrolcünün alt kısımlarında ise klasik olarak 3.5mm jak girişi ve sarj istasyonu sahibi iseniz onu kullanmanızı sağlayacak girişi bulunmakta , kontrolcünün üst kısmında ise devrimsel bir yenilik olan USB-C girişi bulunmakta , bu konuda SONY‘nin takdiri hakettiğini söyleyebiliriz.

Haptic Feedback

Haptik feedback  kontrolcülerde karşılaştığımız titreşim olayının bir sonraki seviyesi olan gerçekci oyun anlayışını bir adım öne çıkaran muhteşem bir özellik. DualSense çok farklı titreşim dalgalarını deneyimlemenize olanak sağlıyor. Öyle ki yönlendirdiğiniz karakterin çimde ya da kumda gidişini bile avuçlarınızda hissediyorsunuz. Soldan bir rüzgar estiğinde kontrolcü de soldan titremeye başlıyor. Ya da yağmur yağdığında kontrolcüde yağmur damlalarını bile tek tek hissedebileceğiniz bir titreşim sistemine yer verilmiş , ayrıca bu özellik Battle Royal oyunlarında rakibinizin ayak izlerinin hangi yönden geldiğini kontrolcünün sağ ya da sol kısmının titremesinden anlayabiliyorsunuz , bu özellik oyun deneyini çok üst seviyelere taşıyacak.

 

Adaptive Triger 

Adaptive Triger özelliği ise adından da anlaşılabileceği gibi tetik tuşları üzerinden işleyen bir teknoloji sunuyor. Dualsense kapalı durumdayken ya da ana menüde, tetik tuşlarının gayet yumuşak bir basıma sahip olduğunu görüyorsunuz. Fakat bazı oyunlara geçtiğinizde çok farklı kullanım şekli karşınıza çıkıyor. Tetik tuşları bulunduğunuz duruma göre parmağınıza baskı oluşturuyor. Yani Last Of Us 2’de bir yay gerdiğinizde , Call Of Duty Black Ops : Cold War’da bir silah kullandığınızda ya da örümcek Adam ile ağ attığınızda o baskıyı parmağınızda hissediyorsunuz. Normalde yağ gibi akan tetik tuşları parmağınızı zorluyor ve girdiğiniz aksiyona göre pozisyon alıyorlar , bunu daha detaylı anlayabilmek adına bu videoyu izlemenizi öneririz.

Buda kullandığınız silahın tetik ve atış mekanizmasını adeta ellerinizde hissetmenize olanak sağlıyor , SONY bu kontrolcü ile 7 yıllık bekleyişinin beklemeye değer bir süre olduğunu bizlere kanıtlamış oldu , ülkemizde maalesef ki satın alması yüksek rakamlara kadar tırmanmış olan konsolun stokları çoğu seçkin markanın bile stoklarında bulunmuyor , Umarız ki oyun konsollarına uygulanan gümrük vergisinin kalkması planlanan önümüzde ki günlerde ,  bu bekleyişin tüm kullanıcılar tarafından deneyimlenmesini dileriz.

Exit mobile version