Ana Sayfa İnceleme Dual Kanallı Bellek (RAM) Nedir?

Dual Kanallı Bellek (RAM) Nedir?

0

RAM (Rastgele Erişim Belleği), herhangi bir bilgisayarın önemli bir bileşenidir, ancak kapasite veya hızdan daha fazlası vardır. Dual kanallı bellek, bellek bant genişliğinde önemli bir artış sunar, ancak neden bu önemlidir?

Eğer bellek kanalları hakkında meraklıysanız, özellikle bir bilgisayar inşa veya yükseltme planlıyorsanız, bu bellek özelliği hakkında bilmeniz gereken en önemli şeyleri ve RAM’ınızdan en iyi şekilde nasıl faydalanabileceğinizi açıklayacağız.

Dual Kanallı Bellek (RAM) Nedir?

Bellek Kanallarını Anlamak

Bir bellek “kanalı”, bir RAM modülü ile CPU arasında ayrılmış, fiziksel bir bağlantıdır. Özellikle, bu, CPU’ya entegre edilmiş bellek denetleyicisine bir bağlantıdır.

Bellek denetleyicilerinin hem Intel hem de AMD CPU’larına entegre edilmesi büyük bir olaydı, çünkü önce bellek denetleyicisi anakartta bulunurdu.

Veri, CPU tarafından RAM ile bu ayrılmış kanaldan hareket ettirilir ve kanalın aynı anda taşıyabileceği maksimum veri miktarına, yani bant genişliğine, denir.

CPU’nun bellek denetleyicisinin muhtemelen birden fazla kanalı vardır ve bu nedenle bir CPU ile mümkün olan toplam bellek bant genişliğini elde etmek için her kanalın toplam bant genişliğini ekleyebilirsiniz. Bu, bellek kanallarının genişliğinin toplamının (örneğin, bir 64 bit CPU üzerinde iki kanal 64 bit ekler) hertz cinsinden ölçülen çubuk frekansı ile çarpılmasıdır.

Dual Kanallı Bellek Mimarisi

Dual kanallı bellek, bellek bant genişliğinde önemli bir artış sunar, ancak neden bu önemlidir?
Dual kanallı bellek

Şimdi, açıkladığımıza göre, dual kanallı bellek düzenine sahip bir bilgisayar, RAM’ın CPU ile iletişim kurmak için iki ayrı kanala sahiptir. Her biri kendi bellek kanalına sahip iki ayrı RAM bankasına erişim sağlayarak, CPU bu düzenin avantajını en üst düzeye çıkaran veri transferleri gerçekleştirebilir.

Bazı yönleriyle, bu, iki fiziksel diskin bir sanal diske dönüştürüldüğü RAID sabit disk düzenine benzer ve veri transferleri bunlar arasında böyle bir şekilde bölünmüş olur ki tek bir sürücünün neredeyse iki katı performans elde edersiniz. Benzer şekilde, SSD’ler de her bir bellek çipine daha fazla bant genişliği ve dolayısıyla sürücünün transfer hızını artırmak için bir SSD denetleyicisine bağlı olarak birden fazla kanal kullanır.

Bu makale dual kanallı bellek hakkında olsa da, üst düzey sistemler için genellikle ayrılmış olan üçlü kanal ve dörtlü kanal düzenlemelerinin de varlığını belirtmek önemlidir.

Bellek Modülleri

RAM yongaları, ardından anakart aracılığıyla CPU’ya bağlanan bellek modüllerine paketlenir. M1 MacBook Air gibi SoC (Çip Üzerinde Sistem) bilgisayarlar ve modern mobil cihazlar RAM’ı ve CPU’yu aynı pakete yerleştirir, ancak masaüstü ve çoğu dizüstü bilgisayar sistemleri için genellikle ayrık bellek modülleri ile çalışacaksınız.

Çeşitli bellek modülü türleri olmuştur, ancak masaüstü kullanıcıları muhtemelen DIMM veya Dual Inline Memory Modules ve SODIMM (Small Outline Dual Inline Memory Modules) ile karşılaşacaktır. Bu yazının yazıldığı tarihte, mobil cihazlar için yeni bir format olan LPCAMM bellek, muhtemelen bir sonraki popüler format olmaya aday görünüyor.

DIMM’ler evrensel değildir çünkü farklı RAM teknolojisi nesilleri aynı CPU’larla çalışmaz. DDR5 (Çift Veri Hızı Nesil 5) bellek, şu yazının yazıldığı tarihte en son tekrarıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi, DDR5 öncesinde DDR4, DDR3, DDR2 ve orijinal DDR geldi. Bu modüllerin pinleri, uyumsuz RAM’ı yanlışlıkla bir yuvaya yerleştiremezsiniz. Yuvacıklardan bahsetmişken, kısaca anakartları da konuşmamız gerekiyor.

Anakartlar ve Bellek

Bellek modüllerinin yerleştirildiği yuvalar anakartınızdadır ve bu yuvaların CPU’ya olan bağlantısı, bilgisayarınız için mümkün olan bellek kanal düzenlemesini fiziksel olarak belirler.

Bellek denetleyicileri CPU’da olmadığı için anakartınızın kullandığı tam olarak hangi yonga seti olduğu bellek performansı için önemli değildir. Ancak, CPU’nuz dual kanallı konfigürasyonun üzerinde çoklu kanal belleği destekliyorsa (örneğin, dört kanallı bir konfigürasyon), eğer anakart buna fiziksel olarak bağlı değilse bundan faydalanamazsınız.

Bir masaüstü bilgisayarın dual kanallı bir sistemde genellikle dört bellek modülü yuvası bulunur. Dizüstü bilgisayarlar ve mITX anakartlar gibi küçük form faktörlü bilgisayarlar genellikle iki yuvaya sahiptir.

Eğer iki yuvanız varsa, her yuva farklı bir kanala bağlıdır. Eğer bir dual kanallı sistemde dört yuvanız varsa, o zaman her RAM modül çifti bir kanalı paylaşır. Üçlü kanallı bir sistem üç veya altı yuvaya sahip olabilir. Dört kanallı bir sistem dört veya sekiz yuvaya sahip olacaktır.

Anakartlar genellikle RAM yuvalarını renk kodlu veya numaralandırılmış şekilde gösterir ve size RAM modüllerinizi nasıl düzenlemeniz gerektiğini gösterir, böylece çoklu kanallı RAM alabilirsiniz. RAM’ler, belirtilen deseni takip ederek çift olarak yerleştirilmelidir.

Tek Kanallı ve Dual Kanallı Dezavantajlar

Kaç tane kanalınız olduğundan bağımsız olarak, her zaman tek kanal modunda çalışmak mümkündür. Bu, tek bir bellek modülü veya tek bir kanala bağlı olan iki bellek modülü ile yapılabilir. Elbette, iki bellek modülünüz varsa, her birini farklı bir kanala atamalısınız, böylece dual kanal modunda çalışabilirsiniz.

Ancak, tek kanal modunda ne olursa olsun devam ederse ne olur? Hatırlatmak gerekirse, veriyi CPU’ya taşıyan “borunun” genişliği yarıya düşer, ancak bu, bilgisayarınızı ne amaçla kullandığınıza ve hangi tür CPU’ya sahip olduğunuza tamamen bağlıdır.

Örneğin, genel okul ve ofis işleri için tasarlanmış bütçe dizüstü bilgisayarların yalnızca bir RAM modülü ve bir açık yuvaya sahip olduğu yaygındır. Bu nedenle, bu dizüstü bilgisayarların tek kanal modunda çalıştığı açıktır. Ancak web’de gezinirken veya Netflix izlerken farkı fark etmek zor olacaktır.

Sekiz çekirdeği olan bir CPU’nuz varsa ve büyük miktarda veriyi işleyen karmaşık görevleri çalıştırıyorsa, tek kanalın performansı olası bir performans kısıtlamasına neden olabilir, çünkü CPU veri beklemek zorunda kalır. Önemli olan, tüm uygulama türlerinin bu kadar çok bellek bant genişliğine ihtiyaç duymamasıdır, bu nedenle her zaman tek kanallı bellek yerine çift kanallı bellek kullanarak performans artışı görmeyeceksiniz.

Ancak, bir oyun PC inşa ediyorsanız, mümkün olan en fazla bellek bant genişliğine ihtiyaç duyarsınız, çünkü modern video oyunları sahip olduğunuz her şeyi kullanır ve CPU, GPU ve RAM arasında devasa miktarda verinin geçmesi gerekir.

Bellek Modüllerini Karıştırmak ve Eşleştirmemek!

Dual kanallı RAM’ın doğru çalışabilmesi için bazı gereksinimler vardır ve bunlar üçlü ve dörtlü kanal konfigürasyonları için de geçerlidir.

Teoride, farklı markalardan bellek çubukları kullanabilirsiniz, her bir çubuğun aynı kapasiteye, hıza, gecikmeye ve zamanlamalara sahip olması koşuluyla. Ancak, uygulamada, RAM markalarını karıştırırsanız uyumluluk sorunları yaygındır. En iyi ihtimalle, bellek hızınız, karışımdaki en yavaş çubuğun hızına kadar olacaktır. En kötü ihtimalle, kararsızlık yaşarsınız. Özellikle hız aşırtma yaparken AMD Ryzen CPU’ları için çubuk zamanlamasına veya diğer küçük farkliliklara hassasiyetle ilgili forum gönderilerini görebilirsiniz!

En iyi uygulama, tüm bellek yuvalarınız için aynı DRAM çubuklarını kullanmaktır. Daha da iyisi, bir RAM kit satın almak, sırayla üretilen RAM çubuklarının çiftlerini bir araya getiren bir çözümdür.

Dual Kanal Modunda Olduğunuzu Kontrol Etme

Dual Kanallı Bellek (RAM) Nedir?

Dual kanallı mimarinin doğru bir şekilde kurulup kurulmadığını kontrol etmek için birkaç yol vardır. Geçmişte, BIOS tarafından başlangıçta gösterilen bellek testi sırasında belleğinizin transfer hızını ve kanal yapılandırmasını görebilirdiniz.

Ancak günümüz bilgisayarları çok hızlı bir şekilde başladığından, bu başlangıç mesajlarını görmek için hiç zamanınız yok ve modern UEFI bilgisayarlarında hepsi zaten hoş bir logo arkasına gizlenmiştir. İyi haber şu ki, bir uygulama kullanarak bunu kolayca kontrol edebilirsiniz.

Windows kullanıcıları için, CPU-Z gidilen uygulamadır. CPU-Z ile ilişkili olmayan bir Open Source alternatifi olan CPU-X de bulunmaktadır. Ayrıca GPU-Z, GPU’nuz hakkında bilgi verir, ancak CPU-Z ile ilişkilendirilmemiştir, bu açık olmalıdır!

CPU-Z’yi indirip çalıştırdıktan sonra, Memory sekmesine tıklayın ve ardından “2×64-bit” veya daha fazlasını gösterdiğinden emin olun. Bu durumda, 4×32-bit okunur. Bu, bu DDR5 sistemidir ve her modülde iki alt kanal vardır.

Eğer “1×64-bit” gösteriyorsa ve tek bir RAM çubuğundan daha fazla çubuğunuz varsa, bir şeyler ters gitmiş demektir ve bir sorun giderme yapmanız gerekecek.

Daha İyi Performans İçin Kontrol Etme

Eğer gerçekten quad-channel bellek yerine dual-channel bellek veya single-channel bellek yerine dual-channel bellek çalıştırmanın daha iyi bir performans getirip getirmediğini bilmek istiyorsanız, bir benchmark tek çözümdür.

Ayrıca, şeylerin ne kadar sürede olduğunu ölçerek veya video oyunları oynarken kare hızlarınıza bakarak gerçek dünya uygulamalarında performansı ölçebilirsiniz. Testi tek kanal modunda yapın, ardından RAM’ınızı çift kanal moduna taşıyın ve bu durumun pratikte herhangi bir fark yaratıp yaratmadığını görün. Yine de, çok kanallı modlarda kararlılık sorunları yaşıyorsanız, bu günlerde neredeyse hiçbir neden olmadan herhangi bir bilgisayarı tek kanal modunda kullanmak için neredeyse hiçbir neden yoktur.

Ayrıca okuyun:

Önceki İçerik Exit Code: 1 Hatası
Sonraki İçerik Telefonda WiFi Bağlantı Sorunu
Akıllı teknoloji ve üretkenlik konusunda tutkuluyum. Boş zamanlarında kodlamayla uğraşır ve canım sıkılınca satranç tahtasına geçerim, ama arada sırada rutinden kopmayı da severim. İnsanlara modern teknolojinin yolunu gösterme tutkusu beni daha fazla yazmaya motive eder. Bilgi seviyeme göre Windows Server sistemlerini kurabilir ve konfigüre ederim, yeni teknolojiler ve yeni alanlarda da gelişime açığımdır.