DDNS, Dinamik DNS olarak da bilinmektedir. İnternet servis sağlayıcılarının sabit IP desteği vermediği durumlarda, kullanıcıların yardımına koşan bir sistemdir. Sabit IP‘ye sahip olmasanız dahi sizin için DDNS, sorunu çözerek ulaşmak istediğiniz cihaz ya da bilgisayarlara ulaşma imkânı sunmaktadır. Şimdi sizlere bu konuyu açarak daha iyi kavramanızı sağlamak istiyoruz.
İnternet servis sağlayıcılarının çoğu sabit IP hizmeti vermektedir. Kullanıcılara, bu hizmet karşılığında belirli oranlarda sabit IP hizmet bedeli yansıtılmaktadır. Kimi kullanıcılar bu hizmetten faydalanmak isterler ve faturaları bu sebepten dolayı az da olsa kabarmaktadır. Kimi kullanıcılar da sabit IP ihtiyacı duysalar da, almadıklarından dolayı muztarip olmaktadır. DDNS, bu durumda olan kullanıcıların karşılarına çözüm olarak çıkmaktadır. Peki, ne işe yarar bu DDNS?
Kullanıcıların evlerinde, iş yerlerinde kullanmakta oldukları internet hatlarında mevcut olan IP’lerin sabit olmaması durumunda, bazı sunucular tarafından onlara tahsis edilen ücretli ya da ücretsiz IP çözümüdür. Modemlerin kapanması ve yeniden açılması durumunda değişecek olan IP adreslerinin, DDNS ile değiştirilerek sabitlenmesi durumudur diyebiliriz. Ev ya da ile yerlerinde kullandıkları bilgisayar, DVR cihazları, IP Cam vb. cihazlara uzaktan erişim imkânı sağlamak için sabit IP‘ye ihtiyaç duyulmaktadır. Sabit IP hizmeti olmayan servis sağlayacılar için DDNS ayarlarının yapılması ve NAT ayarları ile cihazların çıkış işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Bu sayede uzaktan bu cihazlara ulaşım sağlanarak işlemlerin yapılabilmesi imkânı sağlanmış olunur. Yukarıda da belirttiğimiz üzere DDNS için birçok web sunucusu üzerinden ücretli ya da ücretsiz olarak hizmet almanız mümkündür. Ayrıca kendi sunucunuz üzerinde yayınlamak istediğiniz web sayfası, oyun sunucusu gibi işlemler için de yine bahsetmiş olduğumuz sabit IP’ye ya da DDNS ayarlarına ihtiyaç duyulacaktır.
Bir örnek ile konuyu pekiştirelim. Ev ağınızda bulunan DVR ( kapalı sistem kamera) ya da IP Cam sistemi kurdunuz. Yanız internet bağlantısı başvurusu yaptığınızda servis sağlayıcının sabit IP vermediğini bilmiyorsunuz. İnternetiniz bağlandı ama evde bu kameralara dışarıdan ulaşarak bakmanız için sabit bir IP’ye ihtiyaç duymaktasınız. Ama alamıyorsunuz. Ya da daha fazla masraf yapmak istemiyorsunuz. Yapmanız gereken, bu işi bilen bir kişiden destek alarak DDNS işlemini yaptırmanız olacaktır. Ya da eliniz yatkın ve az bilginiz var ise kendiniz dahi yapabilirsiniz. Ücretsiz bir DDNS web sitesine girerek adım adım yönergeleri izlemeniz ve modeminiz üzerinde bulunan DDNS ayarları ile NAT ayarlarını doğru şekilde yapmanız yeterli olacaktır. Size verilen URL adresi üzerinden internet bağlantısı olan her yerden girerek artık kameralarınıza ulaşabilecek ve uzaktan izleme yapabileceksiniz.