Site icon TeknoDestek

CPU ve GPU’lar için TDP Nedir?

tdpnedircpugpu ongrsl

Teknik özellik sayfalarında genellikle TDP ölçümleri görürsünüz ve bunlar masaüstü bilgisayarları olan insanlar için önemli bilgilerdir. Ancak TDP tanımları fikir gibidir – herkesin bir fikri vardır. Karışıklığı ortadan kaldıralım ve bir TDP numarasının sizin için anlamı hakkında konuşalım.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

TDP Ne Anlama Geliyor?

TDP, insanların aşağıdakilerin tümünü ifade etmek için kullandıkları bir kısaltmadır: Termal Tasarım Gücü, Termal Tasarım Noktası ve Termal Tasarım Parametresi. Neyse ki, bunların hepsi aynı anlama geliyor. En yaygın olanı Termal Tasarım Gücüdür, bu yüzden burada kullanacağız.

Termal Tasarım Gücü, CPU veya GPU’nun yoğun bir iş yükü altında ürettiği maksimum ısı miktarının ölçümüdür.

Bileşenler bir bilgisayar çalışırken ısı üretir ve ne kadar çok çalışırsa o kadar ısınır. Telefonunuzla aynıdır. Yaklaşık 30 dakika boyunca Brawl Stars gibi bir oyun oynayın ve bileşenler daha fazla elektrik kullandığından telefonunuzun arkasının ısındığını fark edeceksiniz.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Bazı bilgisayar meraklıları da TDP’yi bir bileşenin kullanabileceği maksimum güç olarak ifade eder.

Bununla birlikte, çoğu zaman TDP, bir bileşenin ürettiği ve bir soğutma sisteminin çıkarması gereken ısı miktarı anlamına gelir. Genellikle bir güç ölçüsü olan (elektrik gibi) watt cinsinden ifade edilir, ancak ısıya da işaret edebilir.

TDP genellikle güç çekimi için bir stand-in olarak kullanılır, çünkü ikisi genellikle eşdeğer veya yakın olur. Ancak durum her zaman böyle değildir, bu yüzden PC’nizin güç kaynağının boyutuna karar vermek için TDP kullanmamalısınız.

İşlemciler için TDP’ler

AMD ve Intel Karşılaştırması

TDP, ağır bir iş yükü sırasında üretilen ısı miktarına dayanıyorsa, bu iş yükünün ne olduğuna veya çipin hangi saat hızında çalışması gerektiğine kim karar verir? TDP’yi derecelendirmek için standart bir yöntem olmadığından, yonga üreticileri kendi yöntemlerini buluyorlar. Bu, PC meraklılarının Intel CPU’lara karşı Gelişmiş Mikro Aygıtlar (AMD) için TDP’ler hakkında çok farklı görüşlere sahip oldukları anlamına gelir.

Genel olarak, meraklılar AMD’nin TDP numaralarının daha gerçekçi olduğunu savunuyorlar. Bu arada Intel, çoğu zaman insanların sistemlerinde yaşadıklarından daha düşük olan TDP derecelendirmelerini yayınlayarak, TDP’yi güç tüketiminde bir stand-in olarak daha az güvenilir hale getiriyor.

Anandtech geçtiğimiz günlerde Intel’in TDP puanlarına nasıl ulaştığını ve neden her zaman kapalı gibi göründüklerini açıkladı. İşlemciler, uzun süreler boyunca ağır iş yükleri altındayken yükseltme seviyelerinde (daha yüksek hızlarda) çalışırlar. Sorun şu ki Intel, işlemci hızını yükseltmek yerine temel frekansta çalıştığında TDP derecelendirmelerini temel alıyor. Bu nedenle, bir Intel işlemci Intel’in kutuda bekleyebileceğinizden daha sıcak çalışır. Sistemin soğutucusu bu yüksek ısı seviyeleriyle başa çıkamazsa, işlemci kendisini hasardan korumak için yavaşlar. Bu, düşük sistem performansı ile sonuçlanır. Daha iyi bir soğutucu ile bu sorunların ortaya çıkma olasılığı daha düşüktür.

Bu arada, AMD tarafında, insanların ılımlı overclock ile bile AMD’nin stok soğutucularının yeterli olduğunu iddia ettikleri birçok forum yazısı var.

Ekran Kartları

Ana tüketiciler için TDP, CPU’lar için daha önemlidir. Grafik kartlarının TDP’leri vardır, ancak dahili soğutma çözümlerini de içerirler. Satış sonrası GPU soğutucuları alabilirsiniz, ancak ağır hız aşırtma yapmadığınız sürece kurulumu daha zordur ve genellikle gereksizdir.

Termal tasarım gücü, özellikle CPU’lar için önemli bir özelliktir. Ama anlamı konusunda kafanız karışmasın. TDP, bileşenleriniz için doğru soğutma çözümünü seçmenize yardımcı olur.

 

 

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version