Ana Sayfa İnceleme Çoğu Modemin Neden IP Adresi 0.1

Çoğu Modemin Neden IP Adresi 0.1

1
Çoğu Modemin Neden Adresi IP 0.1

Çoğu modemin neden IP adresi 0.1 olma sebebi kablosuz modemlere web tarayıcısı üzerinden erişim sağlamak ve yapılandırmak için en yaygın kullanılan adrestir. Belirli IP adresi aralıkları, farklı türdeki ağlar için ayrılmış olduğundan, 192.168.0.1 ev LAN gibi ağlar için ayrılmış bir varsayılan adrestir. Bu IP adresinin hikayesi düşündüğünüzden daha derin, ancak bu konuya girmeden önce bir IP adresinin temel anlamını ele alacağız.

Çoğu Modemin Neden IP Adresi 0.1

Çoğu Modemin Neden Adresi IP 0.1 1
Çoğu Modemin Neden Adresi IP 0.1

IP Adresleri: Hızlı Versiyon İlk olarak, 192.168.0.1, bir IP (internet protokolü) adresinin bir örneğidir. İnternet, trilyonlarca veri bitini yönlendiren geniş bir bilgisayar ağıdır. Bu paketlerin düzenli bir şekilde gönderilmesi gerekiyor ve bunun için katı bir kural seti gerekiyor. Bu kurallar kümesi veya “protokol”, Transfer Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) olarak bilinir. TCP/IP, bilgiyi (bir JPEG veya e-posta gibi) küçük, standart paketlere böler. Bu paketler, posta zarfları gibidir. Her birinde bir hedef ve kaynak adresi bulunur. Paket her bir ağ yönlendiricisinden geçtiğinde, her atlama ile nihai hedefine daha da yaklaşır.

Sayı 192.168.0.1, bu adres formatının bir örneğidir. Kısacası, bu ağdaki yönlendiricinizin adresidir. Bu adrese sahip paketler doğrudan yönlendiriciye gider. Özel ve Genel IP Adresleri İşte işler karmaşıklaşıyor. 192.168.0.1 adresi, yönlendiricinize atanmış iki adresten biridir. WiFi veya Ethernet aracılığıyla yönlendiriciye bağlı tüm yerel cihazlar bu adresi görür, ancak yönlendiricinin internetle yüzleşen tarafındaki IP adresi tamamen farklıdır. Bunlar özel ve genel IP adresleridir. Özel adres, yerel ağın bir üyesi olarak gördüğünüz adrestir ve genel adres, bütün internetin gördüğü adrestir.

Bu, evinizdeki tüm cihazların internet üzerinde aynı IP adresini paylaştığı anlamına gelir. Bu, sadece herhangi birinin internet bağlantınızı kullanmasını istemediğiniz nedenlerden biridir! Sonuçta, konumunuz ve kimliğiniz genel IP adresinizle ilişkilidir. İnternet Servis Sağlayıcınız (ISS), genel IP adresini atar ve genellikle bunda herhangi bir kontrolünüz yoktur. Genellikle internet bağlantınız her bağlandığında değişebilir veya ayrıcalık için ödeme yaparsanız asla değişmeyen bir sabit IP adresi alabilirsiniz.

Ağ Adresi Çevirisi (NAT) Peki, tüm cihazlarınız yönlendiriciye bağlıysa ve yalnızca bir tane genel IP adresiniz varsa, yönlendirici hangi cihazın hangi paketi alması gerektiğini nasıl bilir? İşte bir yönlendiricinin temel amacı budur, paketlerin doğru yere yönlendirilmesini sağlamak. Yönlendiricinin genel IP adresine yönlendirilen paketler geldiğinde, yönlendirici, paketin hangi yerel cihaz için olduğunu kaydetmek için bir Ağ Adresi Çevirisi (NAT) tablosu kullanır. Bu nedenle, örneğin bir dizüstü bilgisayarın 192.168.0.2 adresinden bir web sitesinden veri istemesi durumunda, bu kayıtta not alınacak ve doğru özel IP adresine gönderilecektir.

Neden Özellikle 192.168.0.1? Her şey güzel ve hoş, peki neden özellikle 192.168.0.1? Tam açıklama karmaşık olsa da, en önemli açıklama internet IP adreslerinin sınırlı olmasıdır. Bir kombinasyon kilidi gibi, internet üzerinde kullanılmak üzere sınırlı sayıda benzersiz IP vardır. IP adreslerinin etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak için bunlar için farklı kullanımlara ayrılmış aralıklar vardır. Beş IP adresi sınıfı vardır, A’dan E’ye gider. Sadece Sınıf A, B ve C’nin iç ağ kullanımına yönelik özel IP adres aralıkları vardır, geniş internetin ön yüzüne yönelik değildir.

192.168.0.1, Sınıf C ağlarının özel IP aralığından gelir. Bu, küçük yerel ağlar (LAN’lar) için olan sınıftır. Aralık, 192.168.0.0’dan başlar ve 192.168.255.255’e kadar gider. 127.0.0.1 veya localhost da Sınıf C ağları için ayrılan IP aralıklarından gelir. Ancak bu adres, özel IP aralığı değil, “özel IP” aralığından gelir. Diğer Popüler Yönlendirici IP Adresleri Muhtemelen 192.168.0.1 kullanmayan bir yönlendirici kullandınız ve bu tamamen normal! Bunlar özel IP adresleri olduğundan, yönlendirici üreticisinin hangi özel IP aralığını kullanmaya karar verdiği önemli değildir. Bazı alternatif adresler hala aynı özel IP aralığı içindedir. Bu nedenle yönlendiriciniz, örneğin 192.168.1.1’i kullanabilir.

Diğer alternatifler arasında 10.0.0.1, Sınıf B özel IP aralığından gelir. Hemen hemen tüm ev yönlendiricileri, ya 192.168.x.x veya 10.x.x.x IP adresi kullanır. Yönlendirici IP Adresinizi Bulma Eğer 192.168.0.1’i tarayıcınıza yazdıysanız ve yönlendiricinin giriş sayfasına ulaşamadıysanız, yönlendiricinizin hangi adresi kullandığını nasıl bulabilirsiniz? Birkaç hızlı ve kolay yol vardır.

İlk olarak, çoğu yönlendiricinin IP adresi, varsayılan kullanıcı adı ve şifresi ile birlikte bulunan bir etiketi vardır. Genellikle aynı bilgileri kullanıcı kılavuzunda bulabilirsiniz. Kullanıcı kılavuzu konusunda, eğer kaybettiyseniz, muhtemelen üreticinin web sitesinde bir PDF versiyonu olduğunu varsayabilirsiniz. Windows bilgisayar kullanarak yönlendiriciye bağlıysanız, Ayrıca, Komut İstemi’ni kullanarak kolayca bulabilirsiniz:

  1. Başlat Menüsünü açın ve CMD yazın, ardından göründüğünde Komut İstemi girişini açın.
  2. Komut İstemi’nde, ipconfig yazın ve Enter tuşuna basın.
  3. Default Gateway olarak etiketlenmiş girişi arayın.
Çoğu Modemin Neden Adresi IP 0.1

Varsayılan ağ geçidi IP adresi, yönlendiricinizin IP adresi ile aynıdır, bu nedenle bunu web tarayıcısının adres çubuğuna yazmak, sizi giriş ekranına yönlendirmelidir. Sorunu Çözdük mü? 192.168.0.1 nedir? Şimdi bilmelisiniz. Bir kez nedenini anladığınızda kolaydır, ancak bazıları için hala biraz teknik hissedebilir. Modern yönlendiriciler, genellikle arka planda tüm karmaşık işlemleri yapan bir akıllı telefon uygulamasını içeren başka erişim yöntemleri de sunar. Bu nedenle, yönlendiricinizin uyumlu bir uygulaması olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun!

Ayrıca okuyun:

Önceki İçerik 2024 yılı Mac için En İyi VPN’ler
Sonraki İçerik Otomatik Yedekleme Neden Kullanılmalıdır
Akıllı teknoloji ve üretkenlik konusunda tutkuluyum. Boş zamanlarında kodlamayla uğraşır ve canım sıkılınca satranç tahtasına geçerim, ama arada sırada rutinden kopmayı da severim. İnsanlara modern teknolojinin yolunu gösterme tutkusu beni daha fazla yazmaya motive eder. Bilgi seviyeme göre Windows Server sistemlerini kurabilir ve konfigüre ederim, yeni teknolojiler ve yeni alanlarda da gelişime açığımdır.

1 Yorum