Site icon TeknoDestek

Çocuklarımızı Geleceğe Hazırlamanın 5 Yolu

Bu yazıda, çocuklarımızı geleceğe hazırlamanın 5 yolunu keşfedeceğiz (ve bazıları sizi şaşırtabilir).

Bu yazıda, çocuklarımızı geleceğe hazırlamanın 5 yolunu keşfedeceğiz (ve bazıları sizi şaşırtabilir).

Birçok ebeveyn, 10 yıl önce bile düşünülmesi imkansız görünen bir soruyu sormaya başladı. Robotlar gerçekten çocuklarımın işsiz kalmasına neden olabilir mi? Birçok uzman da pazar odaklı beceriler geliştirenler için eşi görülmemiş fırsatlar olacağına inanıyor.

Eğer ileri görüşlü bir okulu ziyaret ederseniz, yöneticiler size büyük değişikliklerin gerekli olduğunun zaten farkında olduklarını söyleyeceklerdir. Eğitim sistemimizin, 20. yüzyıl felsefesine dayalı eski bir model üzerine kurulu olduğu açıktır.

Çocuklarımızı Geleceğe Hazırlamanın 5 Yolu

Okullarımız, bir sonraki teknolojik yenilikler dalgası, robotlar, yapay zeka, otomasyon ve sanal işlerin kaçınılmazlığına öğrencileri yetersiz bir şekilde hazırlamaktadır. Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan son veriler, akıllı, otonom sistemlerin ürün testçileri, sürücüler, perakendeciler ve hatta sigorta düzenleyicileri gibi birçok işi riske attığını ortaya koyuyor.

Çocuklarımızı Geleceğe Hazırlamanın 5 Yolu

İşlerin geleceği, birçok büyük küresel konferansın gündeminde en üst sırada yer aldı ve çocuklarımızın çoğunluğunun henüz yaratılmamış iş pozisyonlarına sahip olacağı konusunda fikir birliği sağlandı. Robot danışmanları ve veri doktorları için eğitim on yıllar sürebilir, ancak yazılım geliştiriciler ve bilgisayar sistemleri analistleri şimdiden Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından belirlenen diğer en hızlı büyüyen mesleklerden beş kat daha yüksek maaşlar alıyorlar.

Tüm çocuklar teknoloji kariyerine mi hazırlanmalı?

Dünya ekonomik forumu, yaklaşmakta olan iş gücünün dördüncü sanayi devrimi’nin ihtiyaçlarını karşılaması için eğitim ekosisteminde bir devrim yapılmasını savunuyor. Gelecekteki istihdam trendlerini öngörmek imkansız olsa da, çocuklarımızı geleceğe hazırlamanın ve başarılı kariyerler için hazırlayabiliriz. Eğer eğitim odağımızı şu beş temel beceri üzerine inşa edersek:

1. Bilgisayar Programlamayı Öğretmek

Şu anda 14.2 milyondan fazla Amerikalı teknoloji pozisyonlarında çalışıyor, ancak bir sonraki iş gücü dalgası en gelişmiş teknoloji bilincine sahip nesil olacak. Bir çok okul Google Suite kullanarak ödevlerini çevrimiçi olarak oluşturup tamamlıyorlar. Bazı okullarda ise öğrenciler, akademik planlarını, projelerini ve hızlarını kendi kendine yönlendirmelerine olanak tanıyan çevrimiçi öğrenme yazılımı kullanıyor, bu da öğretmenlerin öğrenciler zorlandığında bireysel koçluk sunmasına olanak tanıyor. Bazı okullarda ise öğrencileri bilgisayar bilimi konusunda temel bir bilgi edinmek için ücretsiz kodlama yazılımını kullanıyorlar.

Bu yenilikçi eğitim yaklaşımları ve milyonlarca uygulama ve çevrimiçi programa erişim, çocukların yeni yazılım programlarını ve medya platformlarını sezgisel olarak keşfetmeye hazırlıyor. Sonuç olarak, tam olarak anlamadıkları şeyleri keşfetmeye korkmadan atlıyorlar. Çocuklara kodlama dilini ve hesaplamalı düşünmeyi öğretmek, verileri desenler için analiz etme, sistem tasarımını anlama ve yapay zeka tarafından yapılan inanılmaz keşifleri yorumlama becerilerini sağlar. Teknolojinin dünyadaki rolünü anlayarak, tıpla, imalatla, perakende veya inşaatla ilgilenseler de gelecekteki yeniliklere hazırlanmış olurlar.

2. Süreç Okuryazarlığını Öğretmek

Bilgi Çağı’nda, bilgi akışkandır. Bugün doğru olduğunu anladığımız şey, her yeni keşifle birlikte evrim geçiriyor. Geleneksel eğitim modelleri, öğrencilerin formülleri ve gerçekleri ezberlemelerini gerektirir, bu da zaten mobil arama motorları, elektronik tablolar ve hesap makineleri sayesinde ellerinin altında olan bilgidir.

Geleceğin iş dünyası, öğrencilerin matematik, bilim, dil bilgisi ve bilgisayarların temel süreçlerini anlamalarını gerektirir. Sağlam bir bilgi tabanı ile, geleceğin iş gücü, yeni bilgilerin anlamını kavrama yeteneğine sahip olacaktır. Yeni model prosedürlere uyum sağlama esnekliğine sahip olacaklar. Onlara önemli gelen konuları keşfetme özgürlüğüne sahip olacaklar, bu da onları kendi kendine motive olan yaşam boyu öğrenenler olmaya teşvik eder.

Ancak, çocuklarımız nasıl öğrenileceğini öğrenmek zorundadır. Beynin bilgiyi nasıl işlediğini ve öğrendiğini anlamaları ve bireysel öğrenme yeteneklerini artıran doğru araçları benimsemeleri gerekir.

3. Çocuklarımızı Geleceğe Hazırlamanın Diğer Yöntemide Takım Çalışmasını Öğretmek

Sanal ortaklıklar, multidisipliner iş birlikleri ve kültürel olarak çeşitli departmanlar iş dünyasında hızla norm haline geliyor. Bir makine tasarlarken, bir yol ekibi yönetirken, bir hastaya bakarken veya verileri analiz ederken, çalışanların hem bir takım oyuncusu hem de zamanla doğru olduğunda etkili bir lider olmayı bilmeleri gerekir.

Öğrenciler, okullarda proje bazlı çalışmalara daha fazla vurgu yapılırsa iş dünyasına çok daha iyi hazırlanacaklardır. Bu görevler aracılığıyla, öğrenciler hedefler belirlemeye, proje yönetim araçlarını kullanmaya, kaynakları bir araya getirmeye, pozisyonlarını müzakere etmeye ve çözümler üzerinde uzlaşmaya teşvik edilirler. Ayrıca, başkalarının katkılarını nasıl takdir edeceklerini, empati geliştireceklerini ve güven oluşturacaklarını öğrenirler.

Bu iş birliği sosyal becerilerinin değeri küçümsenemez. Araştırmalar, takım dinamiklerinin organizasyonel verimlilik ve üretkenlik üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu durum, takımın kolektif yetenekleri bireysel bir üst performansçının yeteneklerinden daha düşük olsa bile geçerlidir. McKinsey’in araştırma bulguları ayrıca, etnik olarak çeşitli takımların homojen takımlardan yüzde 35 daha fazla finansal başarı sağlama olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor, bu da kültürel akıcılığın yakında çok talep gören bir iş becerisi olacağı anlamına geliyor. Kültürler arası yeterlilik önemlidir, ancak çocukların farklı yaşlardan, cinsiyetlerden ve sosyo-ekonomik geçmişlerden insanlarla çalışma yeteneklerini geliştirmeleri için bolca fırsata sahip olmaları gerekir.

4. İletişim Becerilerini Öğretmek

Etkili bir şekilde takım olarak çalışmanın anahtarı, güçlü sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olmaktır. Bu kavram, dil bilgisi kurallarını ustalıkla öğrenmekten çok daha ileri gider. Çocuklar, sorunları açıkça ifade etmeyi, çözüm önerilerini açıklamayı ve çatışma çözümünde ustaca yol almayı öğrenmelidir.

Çocuklarımızı Geleceğe Hazırlamanın 5 Yolu

Projelerin sonunda, öğrencilerin süreçlerin nasıl iyileştirilebileceğini yansıtma ve tartışma fırsatına sahip olmaları gerekir. Bu sosyal ve duygusal zeka becerileri, bir ağı nasıl oluşturacağını, bir iş yerini nasıl profesyonelce temsil edeceğini, dinamik sunumlar yapmayı ve diğer kültürlerle hassas bir şekilde etkileşimde bulunmayı bilmeye kadar uzanır.

Net ve özlü bir şekilde iletişim kurma yeteneği, bir şirketin alt çizgisini doğrudan etkiler. Hatalar karışıklık yaratır ve bazen mali açıdan pahalı krizlere neden olabilir. İş dünyasında, iletişim hem anlamın net olması için kesin hem de başkalarının değerli hissetmesini sağlamak için nazik olmalıdır. Öğrencilerin tarihsel figürler üzerine derinlemesine araştırma makaleleri yazmak yerine, süreçleri açıklayan veya bir ürünün değerini başkalarına ikna eden iş yazışmaları geliştirmeyi öğrenmeleri gerekir. Ayrıca, okuyucunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak doğru bilginin paylaşıldığından emin olmaları gerekir.

İyi bir iletişimci olmak aynı zamanda iyi bir dinleyici olmak demektir, bu da birçok okulun odaklanmadığı bir beceridir. Çocuklar, beden dilini doğru bir şekilde nasıl yorumlayacaklarını, daha derin bir anlayış kazanmalarına yardımcı olacak sorular sormayı ve başkalarının görüşlerini doğru bir şekilde yeniden ifade etmeyi öğrenirlerse, oyunun çok ilerisinde olacaklardır.

5. Problem Çözmeyi Öğretmek

21. yüzyılda rekabetçi kalabilmek için şirketler, mevcut prosedürleri geliştirebilecek, daha hızlı bileşenler üretebilecek ve heyecan verici yeni ürünler imal edebilecek yenilikçi düşünürler işe almak zorundadır. Kısıtlayıcı yapılar veya uygulamalarla sınırlı olmayan vizyon sahibi çalışanlara ihtiyaç duyarlar. Buna karşılık, okul çocukları nasıl davranabilecekleri ve ne öğrenebilecekleri konusunda katı kurallarla bağlıdırlar. Ek olarak, DIY videolarına ve ayrıntılı talimat kılavuzlarına anında erişim, bir sorunu kendi başlarına nasıl çözeceklerini bulmak yerine internete dönmeyi tercih eden bir kültür oluşturuyor.

Okullar, öğrencileri gelişmiş teknikler üretmeye zorlayan eleştirel düşünme becerileri geliştirmeye teşvik etmelidir. Çok adımlı etkinliklere katılmaları ve anlamadıkları durumlara dahil edilmeleri ve ardından uygun çözümler üretmeleri için hem bireysel hem de takım çalışması ortamlarında meydan okunmaları gerekir. Deneme yanılma bilimsel yaklaşımı, çocuklarda keşfetme sürecinden zevk almayı öğrenirken merak, yaratıcılık ve güven oluşturur. Başarısızlıklardan geri dönme dayanıklılığı ve karşılaştıkları herhangi bir sorunu çözmek için uygulayabilecekleri yeni beceriler arama cesaretini aşılar.

Bu şekilde, çocuklarımızı geleceğe hazırlamanın geleceğin iş dünyasına daha hazırlıklı hale gelebilir ve rekabetçi bir avantaja sahip olabilirler.

Ayrıca okuyun:

Exit mobile version