Site icon TeknoDestek

Binance Futures Nedir? Binance Futures Kullanımı

futures 2

Binance Futures nedir? Binance’te vadeli işlem nasıl yapılır? Bu rehberde Binance Futures ile ilgili aradığınız bütün soruların cevabını bulabilirsiniz.

Aşağıdaki adımları takip ederek toplamda %20 komisyon indirimli vadeli işlemler hesabı açabilir ve Binance’te long ve short açmaya başlayabilirsiniz.

Henüz Binance hesabınız yoksa ilk önce aşağıdaki linke tıklayarak veya Binance hesap açma rehberine giderek komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz.

%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)

Binance Futures nedir? Binance Vadeli İşlemler nedir?

Binance’te Derivatives / USDⓈ-M Futures ve COIN-M Futures kısmından Bitcoin ve diğer kripto paralar ile kaldıraçlı işlemler yapabilirsiniz.

Ayrıca mobil uygulamada Türkçe adıyla vadeli işlemler kısmından da Bitcoin ve altcoin’lerde long ve short açabilirsiniz.

Binance’te vadeli işlemler sayfasından Bitcoin ile 125x’e kadar kaldıraçlı işlem yapmak mümkün. Vadeli işlemler USDT, BUSD çiftleri ve COIN-M kısmında direkt kripto paralar ile yapılıyor.

Bitcoin’e ek olarak Ethereum, Chainlink, Polkadot ve diğer birçok altcoin ile de vadeli işlemler yapabilirsiniz.

Binance vadeli işlemleri kullanarak kaldıraçlı işlem yapmak ilk başta karmaşık gözükebilir. Ancak aslında çok basit.

Bu rehber ile Binance vadeli işlemler kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilir, adım adım anlatım ile Binance’te vadeli işlemler yapmaya başlayabilirsiniz.

Binance Futures Kullanımı: Binance vadeli işlem nasıl yapılır?

Adım 1: %10+%10 komisyon indirimli vadeli işlemler hesabınızı açın

Vadeli işlemler hesabınızı açmak için bilgisayarınızdan veya mobil uygulamadan Binance hesabınıza giriş yapın ve Derivatives / USDⓈ-M Futures veya vadeli işlemler sayfasına gelin.

Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanın. Bu şekilde vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.

İkinci işlem olarak Futures (vadeli işlemler) cüzdanınıza bir miktar BNB aktarın. Böylece komisyon için BNB alınacak ve ekstra %10 indirim ile toplam yaklaşık %20 daha az komisyon ödeyeceksiniz.

 

Henüz Binance hesabınız yok ise ilk önce aşağıdaki içeriğe giderek toplamda %45 komisyon indirimli Binance hesabı açabilirsiniz:

Binance hesabınızı yukarıdaki linke tıklayarak veya Binance hesap açma rehberine giderek açtığınızda vadeli işlemler için de komisyon indirimi kazanacaksınız ve ayrı bir kod girmeniz gerekmeyecek.

Adım 2: Binance Futures cüzdanınıza kripto para aktarın

2. adım olarak yapmanız gereken normal cüzdanınızdan (spot wallet) USDⓈ-M cüzdanınıza USDT aktarmak. USDT çiftlerinde pozisyon açmak için cüzdanınıza USDT aktarmanız gerekiyor.

Doğrudan sahip olduğunuz BTC, ETH gibi kripto paralar ile de long ve short pozisyon açabilirsiniz. Bunun için COIN-M Futures kısmında COIN-M cüzdanınıza kripto para aktarabilirsiniz.

Ancak Binance Futures’ta COIN-M kısmında fazla işlem çifti bulunmuyor. Birçok altcoin USDT çiftleri ile işlem görüyor.

Bu rehberde USDT çiftlerinde işlem yapmayı göstereceğiz. Ancak COIN-M çiftlerinde de benzer şekilde işlem yapabilirsiniz.

USDⓈ-M cüzdanınıza USDT transfer etmek için transfer yazan yere ya da transfer ikonuna tıklayın. Daha sonra aktarmak istediğiniz USDT miktarını girip ”confirm transfer” butonuna tıklayın.

Ayrıca bu adımda USDⓈ-M cüzdanınıza bir miktar BNB de aktarabilirsiniz. Bu şekilde işlemlerde komisyon olarak BNB kesilir ve ekstra %10 komisyon indirimi ile toplamda yaklaşık %20 daha az komisyon ödersiniz.

 

Biz işlem yapmak için Futures hesabına 100 USDT aktardık. Transfer işleminden sonra USDT’yi aşağıdaki gibi hesabınızda görebilirsiniz:

 

Adım 3: Binance’te long short açma, long short nasıl yapılır?

Kripto paralar yukarı yönlü giderken para kazanmak için long açabilirsiniz. Kripto paralar düşüş yaşarken para kazanmak için ise Binance’te short açmanız gerekiyor.

Binance’te short açmak veya long bir pozisyon açmak için ilk önce işlem yapacağınız çifti BTCUSDT yazan yere tıklayarak seçin. Kullanacağınız kaldıracı ise 20x yazan yere tıklayarak seçebilirsiniz.

USDⓈ-M Futures kısmında sadece Bitcoin ile değil birçok farklı altcoin çiftinde kaldıraçlı long ve short işlemler yapabilirsiniz. Şu an Bitcoin’e ek olarak 40’ın üzerinde altcoin’de pozisyon açabilirsiniz.

 

Binance Vadeli İşlemler izole vs çapraz mod

Cross yazan yere tıklayarak margin modunu cross ya da isolated olarak değiştirebilirsiniz. Mobilde ise marjin modunu izole (isolated) veya cross (çapraz) olarak seçebilirsiniz.

Cross (çapraz) margin modunda örneğin pozisyonunuzda likidite olma yani kapanma riski varsa Binance bunu önlemek için diğer pozisyonları ve bütün bakiyeyi kullanabiliyor.

Dolayısıyla çapraz margin modunda herhangi bir pozisyon tehlikeye girerse mevcut cüzdan bakiyenizi kaybetmeyi göze almış oluyorsunuz.

İzole modda ise her pozisyon sadece pozisyonu açtığınız parayı kullanıyor. Herhangi bir işlemdeki risk diğer pozisyonlarınızı ve bakiyeyi etkilemiyor. Bu açıdan işlemin likidite olması durumunda kaybı minimize etmek için ”isolated” seçmeniz önerilir.

Biz 10x kaldıraçla işlem yapacağız. İşlem yapacağınız coin’in artacağını düşünüyorsanız buy / long, düşeceğini düşünüyorsanız sell / short işlemi yapmanız gerekiyor.

Örneğin Bitcoin’in artacağını düşünüyorsanız BTC/USDT işlem çiftinde buy / long işlemi yapabilirsiniz. Bitcoin’in düşeceğini öngörüyorsanız sell / short işlemi yaparak BTC düştükçe para kazanabilirsiniz.

10x kaldıraç ile 0.1 BTC’lik işlem yapacağız. 10x kaldıraç kullandığımız için işlem için gereken miktar sadece 71.52 USDT yani 0.1 BTC’nin 10’da biri. Price kısmından emrin gerçekleşmesini istediğiniz fiyatı belirleyebilirsiniz.

Pozisyonu açmak istediğimiz fiyatı 7152.29 olarak belirledik. Dolayısıyla işlem piyasa yapıcı olarak gerçekleşecek ve daha az komisyon ödeyeceğiz.

Limit yerine market kısmını seçerseniz fiyat seçeneği bulunmuyor. Dolayısıyla gireceğiniz emir direkt piyasadaki mevcut fiyatlardan gerçekleşiyor. Aynen borsalardaki ”hemen al” seçeneği gibi.

 

Buy/Long butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi ikinci bir onay ekranı gelecek. Değerleri kontrol edip Buy/Long butonuna tıklayarak işlem emrini piyasaya koyabilirsiniz.

 

İşlem emri gerçekleştiğinde sol alt tarafta ”positions” kısmında emrinizi görebilirsiniz. Henüz gerçekleşmemiş ise ”open orders” kısmından görüntüleyebilir dilerseniz iptal edebilirsiniz.

Aşağıdaki görselde görebileceğiniz ”Liq. price” BTC hangi fiyatın aşağısına düşürse veya short pozisyon için yukarısına çıkarsa pozisyonun likidite edileceğini belirtiyor.

Biz Bitcoin’in yükseleceğini düşünüp long işlem açtık dolayısıyla fiyat 7150 USD civarından 6177’ye kadar düşerse işlemi açtığımız paranın tamamını kaybetmiş oluyoruz ve pozisyon kapanıyor.

Bu işlemin mantığı ise şu şekilde: 10x kaldıraçla işlem yaptığımız için BTC fiyatı %10 değer kaybederse 0.1 BTC’den yaklaşık 70 USD miktarında bir kayıp oluşacak bu da işlemi açtığımız miktara karşılık geliyor. (71.52 USDT).

 

Ya da diğer bir anlatımla 7150 USDT giriş fiyatından 0.1 BTC büyüklüğünde pozisyon açmıştık. USDT cinsinden pozisyonun büyüklüğü ise 715 USDT oluyor (7150×0.1).

Bitcoin fiyatı likidasyon fiyatına (6177 USDT) düştüğünde pozisyon büyüklüğü 617 USDT olacak (6177×0.1).

Biz pozisyonu long olarak açtığımız için aradaki fark (715-617= 98 USDT) bize zarar olarak dönecek. Bu zarar da ana para + cüzdan bakiyesine denk geldiği için pozisyon kapanacak.

Not: Yukarıdaki pozisyonu cross (çapraz) modda açtık. Dolayısıyla pozisyonu açtıktan sonra cüzdandan kalan bakiye de likidasyon fiyatını ekliyor (100-71 = 29 USDT).

Yani cüzdanımızdaki 100 USDT’nin yaklaşık 71 USDT’si ile pozisyon açmıştık. Ancak cross (çapraz) marjin modunda cüzdandaki tüm bakiye kullanılabileceği için likidasyon fiyatı ana paramız 100 USDT’ymiş gibi hesaplanıyor.

İşlem izole marjin modunda açılsaydı likidasyon fiyatı 6177 USDT yerine 6457 USDT civarında olurdu. 0.1 BTC 6457 USDT fiyatta 645 USDT büyüklüğünde pozisyon anlamına gelir.

715’ten 645’i çıkarırsak (715-645) 70 USDT buluruz. Bu da yaklaşık ana paramıza denk geliyor. İzole modda cüzdanda kalan miktar dikkate alınmıyor ve kullanılmıyor.

 

Hesap makinesini kullanarak likidasyon fiyatı hesaplamanın detaylarını aşağıdaki ilgili başlıkta bulabilirsiniz.

Bu örnekte pozisyon büyüklüğümüz 715 USDT olduğu için Bitcoin %10 değer kazanırsa yaklaşık 70 USDT kazanıyoruz.

Ancak kaldıraçsız işlem yapsaydık 70 USDT ana paramız 77 USDT olacaktı ve sadece 7 USDT kazanmış olacaktık.

Yukarıdaki görselde görebileceğiniz ”margin ratio” işleminizin mevcut riskini gösteriyor. Bu değer %100’e ulaşırsa işlem likidite oluyor yani kapanıyor.

 

Exit mobile version