Günümüz dünyasında, günlük yaşantımızın vazgeçilmez teknolojilerinden biri haline gelen kişisel bilgisayarlarımızda pek çoğumuzun yaşadığı ortak sıkıntılardan biri de hiç şüphesiz işletim sistemlerimize sızan ve sistem performansını olumsuz yönde etkileyen bilgisayar virüsleridir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına pek çok bilgisayar kullanıcısı antivirüs programı kullanıyor olsa da, bazı durumlarda koruma kalkanlarının da etkisiz kaldığı anlar olabiliyor. Bütün bunlara ek olarak birçok bilgisayar kullanıcısı ise sistem performansını aşağı çektiği için antivirüs programlarına sıcak bakmıyor.
Peki ama, virüs-antivirüs kısır döngüsüne girmeden, sistemlerde var olan virüsleri tespit etmenin başka yöntemi yok mudur? Ya da tüm sistemi kapsayan geniş kapsamlı bir antivirüs programı kullanmak yerine, günümüzde internet gezintilerinde kullanıcıları sürekli taciz eden reklam virüslerinden korunmanın başka bir yöntemi var mıdır? İşte bu yazımızda, bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Bilgisayarınızda virüs olabileceğini gösteren 5 temel belirtiyi sıralamak gerekirse:
- Kullanıcı müdahalesi dışında aniden düşen sistem performansı/hızı
- Birdenbire, esrarengiz şekilde kaybolan kişisel dosyalar
- Yavaşlayan internet tarayıcısı hızı
- Kontrolü kaybedilen internet tarayıcıları
- Sürekli kapanan temel Windows uygulamaları
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı sizin sisteminizde de var ise, bu durum bilgisayarınızda virüs olduğunun işareti olabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak, sistemi normale döndürebilmek için sisteminizi birkaç tane antivirüs yazılımı ile taramanız gerekebilir. İnternet tarayıcılarınıza bulaşan reklam virüslerini, birkaç basit anti-malware ile ortadan kaldırabilirsiniz. Bu programlara örnek vermek gerekirse;
- ADW Cleaner
- Malwarebytes
Bu programlar sayesinde internet tarayıcılarınıza bulaşan reklam virüslerinden kurtulabilirsiniz. Ancak sisteme ve Windows klasörüne sıçrayan virüsler için daha kapsamlı bir antivirüs programı kullanmanız ya da işletim siteminizi sıfırlamanız gerekebilir.