Ana Sayfa Bilgisayar Bilgisayarda Stres Testi Nasıl Yapılır?

Bilgisayarda Stres Testi Nasıl Yapılır?

0

Bu yazımızda sizlere bilgisayarda stres testi nasıl yapılır tüm detayları ile anlatıyoruz.

Bilgisayarda stres testi yapılması bilgisayarınızın olası donanımsal arızalarını fark etmenizi sağlamaktadır. Bununda haricinde bilgisayarınızın işlemci ve gpu sıcaklık değerlerini görebileceğiniz gibi kararlılık durumunu da görebilirsiniz.

Eğer bilgisayarınız belirli aralıkla kapanıp yeniden açılıyorsa veya bilgisayar özelliklerinden daha düşük performans alıyorsanız stres testi ile hangi donanımın ne kadar verim sağladığını görebilirsiniz.

Stres Testi Nedir?

Bilgisayarda stres testi, bilgisayarınızın işlemci, fan, ram, ekran kartı gibi donanımların çalışma performansını analiz etmekte kullanılır.

Örneğin bilgisayarda çizim veya render yaptığınızda bir süre sonra bilgisayar veya program kapanıyorsa kullandığınız ram kaynaklı olabilir. Eğer kullandığınız ram maksimum kapasite ile bir kaç dakika çalışınca ısınıyor veya kapanıyorsa bunu çalıştığınız programlar ile anlamanız çok güç. Dolayısı ile bir stres testi yaparak tüm donanımlarınızı maksimum performans ile çalıştırarak analiz edebilirsiniz.

Bilgisayarda Stres Testi Nasıl Yapılır?

Stres testi yapabileceğiniz bir çok ücretli ve ücretsiz uygulama bulunmaktadır. Örneğin AIDA64 stres testi uygulamasını kullanabilirsiniz. 30 günlük ücretsiz deneme yapabileceğiniz gibi ayrıca satın alma işlemi de yapabilirsiniz.

Programı yüklemeden önce doğru performans oluşması için bilgisayarınızda sürücü güncellemelerini kontrol ediniz. Eğer yüklenmemiş bir sürücü varsa yükleyiniz. Ardından programı çalıştırınız.

Yükleme tamamlanınca Tools seçeneğinden veya üst kısımda yer alan seçeneklerden monitor simgesine tıklayarak test ekranını açınız.

bilgisayarın stres testini yapma
Bilgisayarda stres testi nasıl yapılır?

Daha sonra gelen ekranda Stress GPU, Stress FBU, Stress Cache, Stress System Memory, Stress Local Disk ve Stress GPU seçeneklerini işaretleyiniz.

Start butonuna bastığınız an seçtiğiniz donanımlar en yüksek performansları ile çalışmaya başlayacaktır. Böylece ekrandaki grafik üzerinden çalışma stabilitesini görebileceksiniz. Stop seçeneğine tıklayarak testi durdurabilirsiniz.

Bilgisayarda stres testi yapılması

Ayrıca sağ üst bölümde yer alan Statistics seçeneğine tıklayarak işlemcinizin anlık sıcaklık durumunu görebilirsiniz. Yine işlemcinizin maksimum ürettiği çalışma frekansı (GHz) ve maksimum ulaştığı ısıyı ve yine en düşük gördüğü sıcaklığı da buradan görebilirsiniz.

Günümüzde işlemciler genel olarak en fazla 101-106 derece sıcaklığa kadar çalışır. Yani bu standart çalışma sıcaklığı değildir. Bu sıcaklık seviyesine kadar anlık olarak kapanmadan dayanabilir ve daha sonra sistemi tamamen kapatması beklenir.

Eğer bilgisayarınız kapanıyorsa sıcaklık seviyesinden kaynaklanabilir. Yapmış olduğunuz test ile sıcaklık bu seviyelere yaklaşıyorsa kesinlikle soğutma sisteminizi kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Böylece sizlere bilgisayarda stres testi nasıl yapılır tüm detayları ile anlattık. Umarız sizler için faydalı olmuştur.

Sıradaki konular: