Site icon TeknoDestek

Android Virüs Tarama Yapma ve Virüs Silme

Android Virüs Tarama Yapma ve Virüs Silme

Android Virüs Tarama Yapma ve Virüs Silme

Bu yazımızda sizlere Android virüs tarama yapma ve virüs silme konusu ve işlem adımları ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Bazı mobil cihaz kullanıcıları, Android cihazların virüs ve kötü amaçlı yazılımlara karşı bağışıklık kazandığını söyler. Ancak Google Play Store’da reklam yazılımı ve kötü amaçlı yazılım içeren uygulamaların bulunduğunu teyit eden birçok örnek vardır. Sadece 2022 yazında Bleeping Computer, Google Play Store’da yeni bir Android kötü amaçlı yazılım uygulamaları grubu tespit ettiğini bildirdi. Google Play Protect sadece Android cihazınızdaki uygulamanın, Google Play Store’da tuttukları sürümden herhangi bir şekilde farklı olup olmadığını size söyler. Peki ya Google onaylı uygulama kötü amaçlı kod içeriyor ise?

Bu bağlamda Android cihazlarda virüs ve diğer kötü amaçlı yazılımlar için tarama yapabilen ve cihazı zararlı yazılımlara karşı koruyan antivirüs uygulamaları kritik bir rol oynuyor. Android cihazlar için geliştirilen antivirüs çözümlerinin çoğu, yıllardır bilgisayarlar için antivirüs yazılımı geliştiren şirketlerden geliyor. Ancak Android cihazdaki zararlı yazılım kaldırıldıktan sonra, hala dikkate alınması gereken şey, gelecekte cihazınıza bulaşabilecek olası virüsler ve zararlı yazılımlar. Bu nedenle, üst düzey bir koruma sağlayan uygulanabilir bir Android güvenlik stratejisinin bileşenlerini bu yazımızda sizlere aktaracağız.

Android cihazınızda virüs ve kötü amaçlı yazılım olup olmadığını tespit etmek amacıyla tarama yapmak için Google Play Store uygulama mağazasından yaygın olarak kullanılan bir antivirüs uygulaması indirin ve telefonunuzda ya da tabletinizde kötü amaçlı kod içerme ihtimali olabilecek yazılımların taramasını sağlayın. Tarama işlemi bittikten sonra, uygulama listenizi gözden geçirin ve yüklediğinizi hatırlamadığınız uygulamaları silin.

Android Cihazlara Virüs veya Kötü Amaçlı Yazılım Bulaşır mı?

Virüs, bulaştığı uygulama veya sistemi çökertecek veya suistimal edecek şekilde davranan kötü amaçlı bir yazılım türüdür. Tıpkı, biyolojik bir virüsün genetik kodunu insan hücrelerine enjekte gibi, işletim sistemi veya uygulama kodu içinde kendini çoğaltır. Android cihazlara bu tür güvenlik tehdidi oluşturan virüsler ve zararlı yazılımlar bulaşmaz. Ancak virüs ve kötü amaçlı yazılımlar gibi aynı veya benzer hedeflere ulaşabilecek başka kötü amaçlı yazılım biçimleri (virüsleri ve diğer kötü amaçlı kodları içeren daha büyük bir uygulama kategorisi) vardır. Bu kategorideki uygulamalardan gelen en büyük tehdit bilgilerinize erişmek, telefonunuzu zararlı yazılımlarla bozmak veya fidye için telefonunuzu arka planda kontrol etmek.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Çoğu Android cihaza virüs veya kötü amaçlı yazılım, cihaz kullanıcısının çeşitli yazılım teknolojisi hileleriyle kandırılması sunucu bulaşır. Virüsler veya zararlı yazılımlar, indirilen bir uygulama, gönderilen bir e-posta veya SMS ile gönderilen bağlantılar (linkler) ya da bir web sitesinden indirilen içerikler aracılığıyla Android cihaza bulaşabilir. Aynı e-posta hesabı ile İki farklı telefonun birbiriyle senkronize edilmesi durumunda, virüs ya da kötü amaçlı yazılım bir telefondan diğerine de bulaşabilir.

Android telefonunuz veya tabletiniz çok yavaşladıysa, batarya şarjı hızla tükeniyorsa veya kendini sürekli yeniden başlatıyorsa, bu anomaliler kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanabilir. Eğer bir uygulama sürekli olarak çöküyorsa, reklam içermeyen uygulamalarda sürekli reklamlar beliriyorsa, telefonunuz birdenbire aşırı ısınmaya başlıyorsa veya telefonunuzda hatırlamadığınız bir uygulama görürseniz, telefonunuzda istenmeyen bir misafir olma olasılığı yüksektir. Peki bu durumda ne yapmalısınız?

Android Cihazlarda Virüs veya Kötü Amaçlı Yazılım Olup Olmadığını Kontrol Etme

Öncelikle yapmanız gereken şey, Android telefonunuzda kötü amaçlı yazılım olup olmadığını tespit etmek için tarama yapmaktır. Android işletim sistemi için geliştirilen birçok antivirüs uygulaması vardır. Çoğu, temel işlevsellikleri içeren ücretsiz bir sürüm ile gelir sunar ve tüm özellikleri içeren tam sürümü ücret karşılı sunar. Android kullanıcıları için çoğu ücretsiz sürüm gayet makul ve yeterli işlev sunar. Bu antivirüs uygulamaların kullanımı çok kolaydır ve çoğu antivirüs uygulaması ilk kurulumdan sonra açıldığında büyük bir tarama (scan) butonu ile ekrana gelir. Google Play Store’da sunulan ücretsiz antivirüs uygulamaları arasında Bitdefender Antivirüs uygulaması mükemmel bir seçenektir. Hafiftir, sistem kaynaklarını minimum seviyede kullanır ve ayrıca ücretsiz sürümünde yeterli işlevsellik sunar. Dolayısıyla biz de bu makalemizde Bitdefender Antivirüs uygulaması ile virüs tarama ve sistem koruması hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Android Virüs Tarama Yapma ve Virüs Silme
Android Virüs Tarama Yapma ve Virüs Silme
Android Virüs Tarama Yapma ve Virüs Silme

Google Play Store Menşeili Olmayan Uygulamaları Kaldırma

Virüs ve kötü amaçlı yazılım tarama işlemi sonucu temiz çıkmış olsa da, Android cihazınızda henüz harekete geçmemiş olan kötü amaçlı bir uygulama olma ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Android telefonunuzda veya tabletinizde Google Play Store dışında başka bir kaynaktan indirdiğiniz bir uygulama varsa, bu tür uygulamalar genellikle bir nedenden dolayı Google Play Store’da barındırılmadığından kötü amaçlı yazılım olması muhtemeldir.

Bazı uygulamalar bir şirketin hizmet koşullarını veya telif haklarını ihlal eden bir işlev gerçekleştirdiği için yasaklanır. Bazı durumlarda ise, uygulama geliştiricileri veya dağıtıcıları, uygulamanın casus yazılımları veya diğer kötü amaçlı yazılımları kendi uygulamalarına entegre etmek isteyebilirler. Ve böyle bir duruma Google’ın buna izin vermeyeceğini biliyorlar. Kötü amaçlı yazılımlar ve uygulamalar bazen Google Play Store’da da bulunabilir; ancak Google, düzenli olarak Google Play Store uygulama mağazasını kötü amaçlı yazılımlardan arındırmak için tarama yapar. Cihazınızın virüs veya kötü amaçlı yazılım içermediğinden emin olmak istiyorsanız, Google Play Store’dan indirmediğiniz tüm uygulamaları telefonunuzdan veya tabletinizden silmek en iyi çözümdür.

Gelecekte Bulaşabilecek Zararlı Yazılımlara Karşı Önlem Alma

Android cihazınızı, gelecekte bulaşabilecek virüs veya kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutmak bir meselenin diğer bir yönüdür. Kötü amaçlı kod içeren yazılımların Android telefonunuza veya tabletinize bulaşmadığından emin olmak için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

Android Virüs Tarama Yapma ve Virüs Silme

Bu yazımızda sizlere Android virüs tarama yapma ve virüs silme konusu ve işlem adımları ile ilgili detaylı bilgi verdik. Android virüs tarama yapma ve virüs silme ile ilgili sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.

Eğer isterseniz, teknoloji konularıyla ilgili en güncel teknik destek çözümleri içeren videoları içeren Teknodestek YouTube kanalımızı da takip edebilirsiniz.

Makalemizin konusu bağlamında Android Yakındakilerle Paylaş Özelliği Nasıl Kullanılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version