Ağ gecikmesi sorununu anlamak, izlemek ve düzeltmek için eksiksiz bir kılavuz.
Birleşik İletişim ve İşbirliği (UCC), iş dünyasını daha verimli ve erişilebilir bir yer haline getirdi. Gelişen teknoloji ve VoIP ve videonun evrensel olarak benimsenmesi sayesinde çalışma şeklimiz katlanarak değişiyor. Bunlar artık iletişim kurmanın ‘normal’ yolu olarak kabul edilse de, teknoloji engelsiz değildir. Kesintisiz iletişim genellikle ağ gecikmesiyle kesintiye uğrar.
Ağ gecikmesi, diğer iki zahmetli ağ komplikasyonunun tam ortasında yer alır: Paket kaybı ve titremedir.
Bu kapsamlı kılavuz, bilgisayar ağlarında ağ gecikmesinin nedenleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacaktır.
Ağ gecikmesinin nedenlerini, ağ gecikmesini gidermeyi ve ağ gecikmesini azaltmanın yollarını derinlemesine inceleyeceğiz.
Ağ gecikmesi nedir?
Bazen gecikme olarak da adlandırılan ağ gecikmesi, bir ağ üzerinden iletişimdeki gecikmeleri tanımlamak için kullanılan terimdir. Ağda gecikme anlamı, en iyi şekilde, bir veri paketinin yakalanması, iletilmesi, birden fazla cihaz aracılığıyla işlenmesi, ardından hedefinde alınması ve kodunun çözülmesi için geçen süredir.
İletimdeki gecikmeler küçük olduğunda, düşük gecikmeli ağ ve daha uzun gecikmeler yüksek gecikmeli ağ olarak adlandırılır.
Yüksek gecikmeli ağlarda meydana gelen uzun gecikmeler, iletişimde darboğazlar yaratır. En kötü durumda, dört şeritli bir otoyoldaki trafiğin tek şeritte birleşmeye çalışması gibidir. Yüksek gecikme, iletişim bant genişliğini azaltır ve gecikmelerin kaynağına bağlı olarak geçici veya kalıcı olur.
Gecikme milisaniye cinsinden ölçer veya hız testleri sırasında ping hızı olarak adlanır. Açıkçası, iletişimde sıfırdan düşük gecikmeye hepimizin istediği şey budur. Bununla birlikte, bir ağ için standart gecikme, çeşitli bağlamlarda biraz farklı şekilde açıklanır ve gecikme sorunları da bir ağdan diğerine değişir.
Ağ gecikmesinin nedenleri?
1. Mesafe
Ağ gecikmesinin ana nedenlerinden biri uzaklık veya istekte bulunan cihazın bu isteklere yanıt veren sunuculardan ne kadar uzakta olduğudur.
Örneğin, şehirler arasındaki ağ gecikmesi: Bir web sitesi Trenton, New Jersey’deki bir veri merkezinde barındırılıyorsa, Farmingdale, NY’deki (100 mil uzakta) kullanıcılardan gelen isteklere daha hızlı yanıt verir veya büyük olasılıkla 10-15 milisaniye içinde. Öte yandan, Denver, Colorado’daki (yaklaşık 1.800 mil uzakta) kullanıcılar 50 milisaniyeye kadar daha uzun gecikmelerle karşılaşacaklar.
Bir isteğin bir istemci cihazına ulaşması için geçen süreye Gidiş- Dönüş Süresi ( RTT ) denir. Birkaç milisaniyelik bir artış ihmal edilir gibi görünse de gecikmeyi artıran başka hususlar da vardır.
- İstemci ve sunucunun ilk etapta bu bağlantıyı kurması için gerekli olan ileri geri iletişim vardır.
- Sayfanın toplam boyutu ve yükleme süresi
- Verilerin yol boyunca içinden geçtiği ağ donanımıyla ilgili sorunlar.
İnternet üzerinden ileri geri hareket eden veriler, genellikle yönlendiricilerin veri paketlerini işlediği ve yönlendirdiği, çoğu zaman daha küçük paketlere bölmek zorunda kaldığı birden çok İnternet Değişim Noktasını ( IXP’ler ) geçmek zorundadır. Tüm bu ek aktivite, RTT’ye birkaç milisaniye ekler.
2. Web sitesi yapımı
Web sayfalarının oluşturulma şekli, gecikme süresinde fark yaratır. Ağır içerik, büyük resimler taşıyan veya birkaç üçüncü taraf web sitesinden içerik yükleyen web sayfaları, tarayıcıların görüntülemek için daha büyük dosyaları indirmesi gerektiğinden daha yavaş çalışır.
3. Son kullanıcı sorunları
Ağ sorunları gecikmeden sorumlu gibi görünebilir, ancak bazen RTT gecikmesi, son kullanıcı cihazının makul bir zaman diliminde yanıt vermek için bellek veya CPU döngülerinin düşük olmasının sonucudur.
4. Fiziksel sorunlar
Fiziksel bir bağlamda, yaygın ağ gecikme nedenleri, verileri bir noktadan diğerine taşıyan bileşenlerdir. Yönlendiriciler, anahtarlar ve WiFi erişim noktaları gibi fiziksel kablolama. Ayrıca gecikme, uygulama yük dengeleyiciler, güvenlik cihazları, güvenlik duvarları ve İzinsiz Girişi Önleme Sistemleri ( IPS ) gibi diğer ağ cihazlarından da etkilenir.
Gecikme vs bant genişliği vs verim
Gecikme, bant genişliği ve verim, iletişim kalitesine eşit katkıda bulunur. Bu üç faktör birlikte çalışırken, farklı anlamları vardır. Bunu daha iyi anlamak için veri paketlerinin bir borudan aktığını hayal edebilirsiniz:
Bant genişliği, borunun genişliğidir. Boru ne kadar dar olursa, içinden o kadar az verinin geçmesine izin verir. İletişim bandı ne kadar genişse, aynı anda içinden o kadar fazla veri akar.
Gecikme, boru içindeki veri paketlerinin istemciden sunucuya ve geriye ne kadar hızlı seyahat ettiğidir. Paket gecikmesi, verinin hedefine ulaşmak için kablolar, ağlar ve benzerleri arasında kat etmesi gereken fiziksel mesafeye bağlıdır.
Verim, belirli bir süre boyunca aktarılabilen veri hacmidir.
Düşük gecikme süresi ve düşük bant genişliği, verimin de düşük olacağı anlamına gelir. Bu, veri paketlerinin teknik olarak gecikmeden teslim edilmesi gerektiği anlamına gelir. Düşük bant genişliği hala önemli bir sıkışıklık olabileceği anlamına gelir. Ancak yüksek bant genişliği, düşük gecikme süresi ile verim daha büyük olur. Bağlantı çok daha verimli olacaktır.
Diğer gecikme türleri
Küresel gecikmenin anlamını ve sorunsuz iletişim üzerindeki etkilerini belirledik. Aşağıda gecikmenin etkilerine ilişkin diğer iki örnek açıklanmaktadır.
Fiber optik gecikme
Fiber optik ağlar, gecikme, ışığın fiber optik ağdan geçerken etkileyen zaman gecikmesini ifade eder. Gecikme, kat edilen mesafe boyunca artar. Herhangi bir fiber optik yol için gecikmeyi hesaplamak için bunun da hesaba katılması gerekir.
Işık bir kabloda daha yavaş hareket eder. Fİber optik kabloda hareket eden ışığın gecikmesinin km başına yaklaşık 4,9 µs olduğu anlamına gelir.
Fiber optik kablonun kalitesi ağda gecikmeyi azaltmak için önemli bir faktördür.
VoIP gecikmesi
Ses gecikmesinin arkasındaki nedenler, sesin hızına dayanmaktadır. VoIP’de gecikme, bir ses paketinin iletildiği an ile hedefine ulaştığı an arasındaki zaman farkıdır. VoIP aramaları için 20 ms’lik bir gecikme normaldir; 150 ms’ye kadar bir gecikme zar zor fark edilir ve bu nedenle kabul edilir. Ancak bundan daha yüksek olursa kalite azalmaya başlar. 300 ms veya üzerinde, tamamen kabul edilemez hale gelir
VoIP’deki yüksek gecikme, arama kalitesini ciddi şekilde etkileyerek şunlara neden olur:
- Yavaş ve kesintili telefon görüşmeleri
- Bir hoparlörün diğerini kesintiye uğrattığı örtüşen sesler
- Eko
- Özellikle video konferans sırasında ses ve diğer veri türleri arasında bozuk senkronizasyon
VoIP gecikmesinin nedenleri ve bunların nasıl ele alınacağı:
Yetersiz bant genişliği; yavaş bir internet bağlantısı ile yetersiz bant genişliği, veri paketlerinin hedeflerine ulaşması daha uzun sürmesi ve yanlış sırada gelmesi anlamına gelir.
Güvenlik duvarı trafiği engelliyor; darboğazları önlemek için güvenlik duvarı yazılımınızda VoIP uygulamalarınız için her zaman açıklığa izin verin.
Yanlış kodekler; kodekler, ses sinyallerini iletilmeye hazır dijital verilere kodlar. Bu genellikle sağlayıcınızın çözmesi gereken bir sorundur, ancak bazı VoIP uygulamaları kodekleri değiştirmenize izin verir.
Eski donanım; Bazen eski donanım ve yeni yazılımın karışımı gecikme sorunlarına neden olur. Telefon adaptörünüzü veya diğer VoIP’ye özgü yazılımı değiştirmek yardımcı olur. Kulaklığınız bile gecikmeye neden olur.
Sinyal dönüştürme; Sisteminiz sinyalinizi analog ve dijitale çeviriyorsa, bu gecikmeye neden olur.
Ağ gecikmesini izlemek ve iyileştirmek için en iyi uygulamalar
Ağınızın yavaşlaması, zamanın çok değerli bir meta olduğu iş dünyasında son derece sorunlu olur. Ağınız büyüdükçe, ek bağlantılara sahip olmak, gecikmelerin ve sorunların meydana gelebileceği anlamına gelir.
Herkes günlük işlerin çeşitli yönlerinde gecikme yaşar. Bu, teslim tarihlerini, beklenen sonuçları ve nihayetinde yatırım getirisini ciddi şekilde tehdit eder. Kapsamlı ağ izleme ve sorun giderme burada devreye girer. Ağ izleme ve sorun giderme, gecikmenin temel nedenlerini hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edip. Belirler ve sorunu azaltmak ve iyileştirmek için çözümler üretir.
Ağ gecikmenizi iyileştirmek için bir şey yapmadan önce, onu nasıl hesaplayacağınızı ve ölçeceğinizi bilmeniz gerekir. Gecikme sürenize aşina olarak, sorunları gidermek için çok daha donanımlı olursunuz.
Ağ Gecikmesi Nasıl Kontrol Edilir
Ağınızın yavaş çalıştığını düşünüyorsanız, Windows’u kullanarak gecikmenizi manuel olarak kontrol edebilirsiniz. Bir komut istemi açın ve tracert yazın ve ardından cloud.google.com gibi sorgulamak istediğiniz hedefi yazın.
Ağ Gecikmesi Nasıl Ölçülür?
Ağ izleme ve yönetim araçları bu bilgiyi otomatik olarak alacaktır. Ancak bunu manuel olarak nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır. Tracert komutunu yazdıktan sonra, o web sitesi adresine giden yoldaki tüm yönlendiricilerin bir listesini gelecektir. Ardından milisaniye (ms) cinsinden bir zaman ölçümü göreceksiniz. Tüm ölçümleri toplayın ve ortaya çıkan miktar, makineniz ile web sitesi arasındaki gecikme süresidir.
Gecikme, Gidiş-Dönüş Süresi (RTT) veya İlk Bayt Süresi (TTFB) olarak ölçülür:
- RTT – bir paketin istemciden sunucuya gidip gelmesi için geçen süre.
- TTFB – istemci bir istek gönderdiğinde sunucunun ilk veri baytını alması için geçen süre.
Ağ Gecikmesi Nasıl Azaltılır
Ağ gecikmesini iyileştirmenin basit bir yolu; ağınızdaki diğer kişilerin bant genişliğinizi gereksiz yere kullanmadığını veya aşırı indirme yapmadığını kontrol etmektir. Ardından, uygulamaların beklenmedik şekilde hareket edip etmediğini ve potansiyel olarak ağ üzerinde baskı oluşturup oluşturmadığını belirlemek için uygulama performansını kontrol edin.
Alt ağ oluşturma, birbirleriyle en sık iletişim kuran uç noktaları bir araya getirerek ağınız genelinde gecikmeyi azaltmaya yardımcı olmanın başka bir yoludur.
Ek olarak, gecikmeyi iyileştirmek için trafik şekillendirme ve bant genişliği tahsisini kullanabilirsiniz.
Son olarak, trafiğin bazı ek etkinlikleri işleme kapasitesine sahip bölümlerine boşaltılmasına yardımcı olması için bir yük dengeleyici kullanabilirsiniz .
Ağ Gecikmesi Sorunları Nasıl Giderilir
Büyük bir ağda manuel olarak sorun giderme sorunları karmaşık hale gelir. Bu da ağ izleme ve sorun giderme araçlarının önemini bir kez daha vurgular.
Ağınızdaki aygıtlardan herhangi birinin özellikle sorunlara neden olup olmadığını kontrol etmek için bilgisayarların veya ağ aygıtlarının bağlantısını kesmeyi ve tüm donanımı yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Ağ izlemenin dağıtıldığından emin olmanız gerekir.
Tüm yerel cihazlarınızı kontrol ettikten sonra hala gecikme sorunları yaşıyorsanız, sorunlar bağlanmaya çalıştığınız hedeften geliyor olur.
Ağ Gecikmesi Nasıl Test Edilir
Ağ gecikmesini test etmek, ping veya traceroute (tracert) kullanılarak yapılır. Ancak kapsamlı ağ izleme ve performans yöneticileri gecikmeyi doğru bir şekilde test ve kontrol eder.
Güvenilir bir ağın sürdürülmesi, sorunsuz çalışan bir işin önemli bir parçasıdır. Düzgün yönetilmezlerse ağ sorunları daha da kötüleşir.
Hangi Araçlar Ağ Gecikmesini İyileştirmeye Yardımcı Olur?
Ağ izleme ve sorun giderme araçları, gecikmenin yanı sıra diğer en rahatsız edici ağ sorunları, paket kaybı ve titremeyi de takip etmenin en iyi yoludur. Genellikle gecikme için ağ standardı beklentileri ayarlayabilir ve ağ gecikmesi bu temelin üzerinde belirli bir eşiğe ulaştığın da uyarılar oluşturabilirsiniz.
Ağ izleme araçları, farklı metrikler arasında veri karşılaştırmaları ayarlamanıza yardımcı olur. Bu, uygulama performansı veya ağ gecikmesini de etkileyen hatalar gibi performans sorunlarını belirlemenize yardımcı olur.
Bir ağ eşleme aracı , performans sorunlarının ağ gecikmesi içinde nerede meydana geldiğini saptamanıza da yardımcı olabilir , bu da sorunları daha hızlı gidermenize olanak tanır.
Spesifik traceroute araçları, paketleri ve paketin kaç “atlama” aldığı, gidiş-dönüş süresi, en iyi zaman (milisaniye cinsinden) ve ayrıca IP adresleri ve paketin geçtiği ülkeler dahil olmak üzere bir IP ağında nasıl hareket ettiklerini izler.
Ağ hızınızı iyileştirerek ve gecikmeyi azaltarak, iş süreçleriniz de verimlilik ve yüksek performansa yönelik sıçramalar ve sınırlar oluşturacaktır.